3 filléresen laktató fogás, ami kijön egy babkonzervből

Babkonzerv valószínűleg minden háztartásban lapul bőséggel, hiszen olcsó, laktató és sokszínűen felhasználható alapanyag. Nézzük, milyen izgalmas fogások sülhetnek (és főhetnek) ki belőle!

A babkonzerv sok éhes embert kihúzott már a csávából: minimális főzéssel készíthetünk belőle ugyanis a salátától kezdve, a levesen át, a főételig nagyin sok mindent. Nem mellesleg filléres termék, ami sokáig eláll, és telis-tele van növényi fehérjékkel. Igen, a babkonzerv tényleg ilyen sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik, főzzük-fogyasszuk rendszeresen!

3 filléresen laktató receptötlet egy babkonzervből / Fotó: Gerzsenyi Flóra

Saláta

Az a jó a konzervbabban, hogy nem kell főzni, hiszen már alapból puhára gőzölt állapotban kerül a boltok polcaira. Ez pedig azt is jelenti, hogy nyersen is fogyaszthatjuk, abszolút nem kellemetlen, sőt, nagyon krémes állaga van.

Szinte bármivel összekeverhetjük, így a saját ízlésünknek megfelelő salátát hozhatunk létre.

Az alábbi dolgokkal egészíthetjük ki:

  • friss zöldségek (a paprika és a paradicsom például nagyon jól illik hozzá)
  • más konzervek (kukorica, csicseriborsó)
  • tészta, gabona

Öntet gyanánt pedig keverjünk egy olívaolaj-almaecet-méz dresszinget, sóval, borssal, köménnyel és fűszerpaprikával.

Zöldfűszeres babsaláta

Azt szeretem ebben a receptben, hogy gyakorlatilag az összes hozzávalót szabadon variálhatjuk annak függvényében, hogy mi van ott. Variálhatjuk a bab fajtáját (sőt, akár csicseriborsóra ...

Mártogatós

Szintén a hüvelyes krémességét használhatjuk ki akkor, amikor mártogatóst/szendvicskrémet készítünk belőle. Ehhez egész egyszerűen egy késes aprítóba kell tennünk a leszűrt babot, fűszerekkel, olívaolajjal és tetszőleges ízesítőkkel.

A legjobb pedig az az egészben, hogy hagyhatjuk rusztikusan darabosra is, de egészen simára is krémesíthetjük a konzerv tartalmát, ez teljesen rajtunk áll. Ízesítés terén nagyon jól illik hozzá a fokhagyma, chili, füstölt paprika, mustár. Egy kevés citromlé vagy almaecet pedig kellemesen feldobja.

Kenhetjük szendvicsre vagy tortillába, mártogathatjuk chipsszel vagy zöldségekkel, kiváló előétel válik belőle.

Céklahummusz fehérbabbal

Minden hummusz alapja a csicseriborsó, itt mégsem ezt használtam. Helyette ultra krémes fehérbabbal habosítottam a sütőben, héjában sült, majd hámozott céklát. Innentől minden a ...

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!

Fasírt

Nagyjából hasonló elven működik, mint a szendvicskrém, csak nem kell annyira krémes állagúra dolgoznunk a babot, és kell bele valamilyen „kötőanyagot” is tennünk. Ez a legtöbbször tojás és/vagy zsemlemorzsa szokott lenne.

A bab kiváló húshelyettesítő, mert nem akar hús lenni, önmagában is finom és ízletes. Állag szempontjából egész jó pogácsákat lehet belőle formázni, és még laktató is, hiszen tele van fehérjével.

Hamburgerben, sok-sok zöldséggel és egy frappáns szósszal, de főzelékek feltéteként is jól működik.

Fehérbabos zöldségfasírt

Húsmentes fogás, amely a kencének köszönhetően önmagában is megállja a helyét, de kínálhatunk mellé zöldsalátát is. A kencében lévő zöldfűszerek variálhatóak és ...

Egyszerű babburger

Néhány éve már hagyomány nálunk az év eleji Veganuár, amikor szuper és változatos, állati eredetű hozzávalóktól mentes recepteket gyártunk nektek. Ezek a fűszeres, vörös- és ...

Lupinifasírt sok zöldséggel

Cukkini, kápia, és többféle hagyma kerül az összepürézett farkasbab mellé. Főtt burgonya és egy-két kanál liszt tartja össze, utóbbit alternatív lisztekkel is helyettesíthetjük, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Gerzsenyi Flóra


Olcsó és sokszínű alapanyagok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...