A természetes alapanyagokban, élelmiszerekben megtalálható foláthatású vegyületeket folátnak, a mesterségesen előállított változatát folsavnak hívjuk. A B9 néven is ismert, vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik a:
DNS és RNS szintézisben,
az új sejtek képzésében,
a vörös vérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében,
a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődésében.
Napi ajánlott beviteli mennyiség*:
csecsemők: 35 mikrogramm
kisgyermekek: 50-150 mikrogramm
15 évnél idősebb gyermekek, felnőttek: 200 mikrogramm
nőknél a tervezett fogantatást megelőző 3 hónapos időszakban és különösen a terhesség I. trimeszterében: 400 mikrogramm.
a szoptatás időszakában 300 mikrogramm.
Kiváló folátforrások a máj, a hüvelyesek (többek között a szárazbab, a lencsefélék, a csicseriborsó, a földimogyoró, a szójabab), a zöld leveles növények (például a spenót, az endívia, a fejes saláta), egyes gabonák, gabonarészek (mint a csíra vagy a korpa), a tojássárgája. Érdekes, hogy friss, zöld leveles fűszernövényekben (például a petrezselyem, a bazsalikom, a zsálya, a kapor, a koriander) is sok a folsav. Ezeket ugyan nem fogyasztjuk nagy mennyiségben, de magas folsavtartalmuk még egy ok arra, hogy ne sajnáljuk ki őket salátáinkból!