A magas rosttartalmú ételekre alapból igaz az állítás, hogy nehezebben birkózik meg velük az emésztőrendszerünk, nincs ez másképp a babbal sem. A hüvelyesek kategóriája erre a magas rosttartalomra még egy lapáttal rátesz, hiszen héjuk többféle cukrot tartalmaz. A raffinóz nevű cukor emésztetlenül halad át a szervezeten, ez okozhat többféle kellemetlenséget. Íme, 4 lépés, hogyan kerüld el a bab okozta puffadást!
Kattints a galériára a puffadásmegelőző tippekért!
2. Szűrés és főzés
Az áztatás végeztével szűrd le a babot, és öblítsd le alaposan. Ezt követően tedd lábasba, majd annyi vízzel öntsd fel, hogy teljesen ellepje. Forrásig melegítsd egy percet, majd vedd vissza. és körülbelül egy órán keresztül főzd. Ha szeretnéd eredeti textúrájában ízlelni a végeredményt, akkor fedő nélkül főzd. Ha viszont a pépesebb állag áll közelebb az ízlésedhez, akkor mehet rá a fedő.
4. Fűszerek
Tudományos alapja nincs, de egyénfüggő, hogy kinél milyen megoldás segíthet, ezért a kísérletezgetés sose rossz. Néhány egzotikusabb fűszerrel, mint a kömény, kakukkfű, kardamom, borsmenta vagy éppen a gyömbér nemcsak feldobhatod az ételt, de pozitív hatást eredményezhet az emésztés során.
Receptajánló:
Olasz babos-tésztás leves
Ha gyors, melengető levesre vágyunk, akkor ezt a levest kerestük! Ízes, laktató, és gyorsan elkészül.
Téli minestrone Anna konyhájából
Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is készítem néhanapján. A legjobban az itáliai ...
Ezeket a konyhai trükköket is vesd be: