Ezért kell vigyázniuk a dohányosoknak a B-vitaminnal

Mint kiderült, a B6- és B12-vitamin hosszú távú, nagy dózisban történő fogyasztása növelheti a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál.

A dohányzás drasztikusan növelheti a tüdőrák kockázatát, azonban van két vitamin, mely még tovább fokozhatja annak kialakulását: a B6- és B12-vitamin. Azok a dohányzók, akik nagy mennyiségben szedtek ilyen vitaminokat, nagyobb százalékban lettek tüdőrákosak - állapította meg egy kutatás, amely a Journal of Clinical Oncology című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

Ezért kell vigyázniuk a dohányosoknak a B-vitaminnal

A kapott adatok azt mutatják, hogy ha hosszú ideig, nagy dózisban szedik a dohányos férfiak a B-vitaminokat tartalmazó táplálékkiegészítőket, akkor nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot. Ez az eredmény eléggé aggasztó, és további vizsgálatokat igényel

– magyarázta Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa.

Mint kiderült, a nagy dózis a dohányos férfiaknál napi 20 milligrammnál több B6-vitamint, vagy 55 mikrogrammnál több B12-vitamint jelent. Érdekesség, hogy nőknél nem figyelték meg ezt a jelenséget, egyelőre tehát rejtély, hogy miért veszélyeztetettebbek a férfiak.

Forrásunk volt.


Még több vitamin:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...