Ez a mennyei zöldséges batyu egy pillanat alatt Ázsiába repít

Sokan hiszik azt, hogy az ázsiai konyhák batyus finomságait nehéz otthon, saját konyhában, helyi alapanyagokkal elkészíteni. Nos, mindenki máshogy ítéli meg, mit jelent számára a könnyű vagy a nehéz recept, a következő zöldséges batyu szerencsére kezdő és profi szakácsok számára sem jelent majd kihívást.

Az ázsiai gőzölt gombócokért való rajongás nem alaptalan, ezek az apró, minden jóval teletömött kis tésztalabdák ugyanis nagyon laktatóak tudnak lenni. Rakhatunk beléjük rengetegféle szószt, darált húst vagy szimplán csak zöldségeket is, mi most Veganuár alkalmából egy szuper, ázsiai zöldségekkel teli gőzgombócot mutatunk nektek, amelyet egy óra alatt is el lehet készíteni az alapoktól.

Hogy mi kell hozzá?

A töltelékhez 300 gramm pak-choi salátára, 2 evőkanál mogyoróolajra, 250 gramm shiitake gombára, sóra és borsra, 2 gerezd fokhagymára, 30 gramm bambuszrügyre, 1 közepes db újhagymára, 2 evőkanál teriyaki szószra és, 2 evőkanál cukorra lesz szükségünk.

A bao tésztához: 300 gramm finomliszt, 175 gramm víz, 5 gramm élesztő, 20 gramm cukor és 10 gramm só kell majd.

A pak-choit forrásban lévő sós vízben 1-2 perc alatt főzzük meg, majd hűtsük le hideg vízben.
Alaposan nyomkodjuk ki, hogy ne legyen vizes. Vágjuk fel egészen apróra, ezután tegyük bele egy tálba.

Az apróra vágott gombát pirítsuk le egy kevés mogyoróolajon pici sóval és borssal. Miután elfőtt leve, adjuk hozzá a préselt fokhagymát, és pirítsuk tovább pár percig.
Adjuk hozzá a pak-choihoz a gombát, szórjuk meg cukorral, adjuk hozzá a teriyaki szószt, a finomra vágott újhagymát és bambuszrügyet. Kavarjuk össze alaposan, és hagyjuk 1 órán át marinálódni.

A bao tésztához öntsük a vizet egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd kavarjuk el.
Adjuk hozzá a lisztet és a sót is. Dagasszuk ki alaposan, amíg szép sima lesz. Hagyjuk megkelni a tésztát, ezután szedjük szét 10-12 darabra. Formázzunk gombócokat belőlük, ezután hagyjuk 10 percet pihenni.

Az ázsiai gőzölt zöldséges batyu teljes receptjét itt találod!

Nyújtsuk ki vékonyra a tésztákat, tegyünk egy kupac tölteléket a közepébe, ezután zárjuk össze a tetejét. Gőz felett 15 perc alatt pároljuk készre a batyukat. Édes-savanyú mártással vagy szójaszószal tálaljuk.

Ugye milyen egyszerű? Az ázsiai gőzölt zöldséges batyu teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Képek és recept: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...