4 ízletes erdei gomba, ami most terem

Bár az idő egyre hidegebbre fordul, idén szokatlanul bőséges a gombatermés, rengeteg csodás vadon termő gombát láthatunk az erdőben. Most bemutatunk belőlük négy finom és gyakori fajtát.

Az idei nedves, esős időjárást nem a legkellemesebb megélni a városban, az ember áhítozik a tiszta, száraz, napfényes napok után, de éppen ez a nyálkás, borongós idő az, amely a leginkább kedvez a gombáknak az erdőben.

Karácsonyi gombaleves

Nyáron Bükkszentkereszt környékén gyűjtöttünk gyógynövényt, és egy hidegebb, esősebb napon a Privát Fogadóba tértünk be ebédelni. Levesre vágytunk, és miután felfedeztük, hogy ...

A piacok standjai tele vannak a vadon termő gombákat kínáló árusok portékájával, de egy-egy kirándulásunk alkalmával magunk is könnyen rátalálhatunk olyan területekre, ahol százával nőnek a szebbnél szebb gombák.

10 selymes gombás tészta, amivel villámgyorsan elkészülsz

A gombaszedés igényel egyfajta előzetes ismeretet, hiszen van néhány gombafajta, amit megfogni sem szerencsés, annyira mérgezők. Érdemes ezért még kirándulás közben gombahatározóban utánanézni, mi az, amit épp leszednénk – számos határozó megtalálható online is. Ám nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a magunk szedett gombát mindig vigyük el hivatalos gombaszakértőhöz, aki ingyen bevizsgálja a szerzeményeinket. (A hivatalos gomba-szakellenőrök listája itt elérhető.) Rengeteg nem ehető gomba van, amely megszólalásig hasonlít egy ehető fajtára, és amiről csak képzett szakember tudja biztonsággal megállapítani, hogy melyikkel van dolgunk. Sőt, vannak esetek, amikor a sok ehető gomba közé egy-egy mérgező darab kerül és spóráival beszennyezi az ehetőket is.

A fenti szabályok betartásával nyugodtan beszerzőkörútra indulhatunk, hisz a kellemes erdőjárással, kirándulással egybekötött gombaszedés nemcsak remek kikapcsolódás, hanem kaland is, amelyet a gyerekek különösen élveznek. Az alábbi négyféle gombát bevizsgálás után biztonsággal fogyaszthatjuk, vitaminban, nyomelemekben rendkívül gazdag, csodás ízvilágú fogások készíthetők belőlük, sőt tartósítani is lehet őket, fagyaszthatjuk vagy száríthatjuk, sőt az olajban eltett gomba is remek fogás.

Vargánya

forrás: Wikipedia

Az egyik legszélesebb körben ismert gombafajta a csiperke után, amelyet kereskedelmi forgalomban is sokszor megtalálhatunk, igencsak borsos áron, hiszen a vargánya az egyik legfinomabb, legmélyebb ízű gombaféle. Az őszi erdő királyaként is szoktak rá hivatkozni, hiszen rendkívül mély, jellegzetes íze számos ételben érvényesül. Leginkább tölgyesekben és bükkösökben találkozni vele, de kedveli a ligetes, több fényt áteresztő helyeket is.

Lila pereszke  

forrás: Wikipedia

Egyik legfinomabb és legszebb gombafajtánk a sajnos ritkán előforduló, de annál ízletesebb lila pereszke, amelynek ibolyakék kalapjai mintha egy meséből léptek volna elő. Fűszeres illata mandulára emlékeztet, készíthető belőle pörkölt, leves, de könnyen savanyítható is, így különleges gasztroajándékként sem utolsó!

Gombás tagliatelle

Könnyű, gyors és mennyei eledel, a tálalásnál hozzáadott "extrákkal" válik kicsit izgalmasabbá az ételünk.  Gazdagíthatjuk természetesen különböző erdei gombákkal, de ez a ...

Nagy őzlábgomba

forrás: Wikipedia

A mesék egyik jellegzetes szereplője a piros gyilkos galóca mellett a nagy őzlábgomba, amely réteken, ligetekben és erdőkben egyaránt magasodik esernyőszerű kalapjával. Az egyik legfinomabb rántott gomba készíthető belőle, csak a kalapját szokás használni, íze a halra és a csirkére emlékeztet.

Őzlábgombás ravioli

Az utóbbi napok időjárása lehetővé tette, hogy tervezzünk a hétre egy erdei gombagyűjtő kirándulást. A legszebbeket gyorsan elkészítjük, a többit pedig leszárítjuk ínséges ...

Nagy őzláb-szendvics

Gombatábor során annyi őzlábat találtam, hogy már gombapornak tettem oda száradni. Szárítás során olyan kellemes illata lett a gombafejeknek, hogy beleharaptam, és meglepetésemre ...

Késői laskagomba

forrás: Wikipedia

A laskagomba a csiperke mellett a szupermarketekben leggyakrabban előforduló fajta, amely különleges állagával leginkább levesekben vagy töltelékként, húsok mellett érvényesül, rántott gombát ne ebből készítsünk. Jellemzően a kidőlt, korhadt fák törzsén találhatjuk meg és rengeteg szüretelhető le belőle egyszerre, hiszen csoportosan nő, szinte burjánzik. Próbáljunk fiatal példányokat gyűjteni, mert az idősek húsa már rágós.

Laskagombapörkölt kuszkusszal

Mostanában egyik nagy kedvencem lett a kuszkusz, mert semleges íze miatt nagyon sok ételhez remek köret, és gyorsan elkészül, ráadásul alakbarát is. A laskagombát is érdemes kipróbálni ...

Laskagombás pite

Egy sósabb pitetésztát készítünk, és ezt töltjük meg csodafinom laskagombás töltelékkel. A legjobb, ha ún. baby laskát használunk, ennek a levelei sokkal kisebbek. Akár főételnek, ...

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...