Az agyunk úgy van berendezve, hogy kívánja a gyorskaját

Nem véletlen, hogy olyan nehéz lemondani az egészségtelen ételekről: egy holland kutatás most bebizonyította, hogy az agyunk sokkal jobban figyel az ilyen ételekre, mint az egészségesekre.

Biztosan te is álltál már a hűtő vagy a szekrény előtt éjszaka, nassolni vágyva, de mellette azért gondolkodtál rajta, hogy mégsem kéne ilyenkor már cukrot vagy zsírt tömni magadba – egy friss kutatás szerint nem csoda, hogy ilyenkor mégis inkább a rossz kaját találod meg, az agyad ugyanis úgy van berendezve, hogy jobban emlékezzen rá, hová tetted, mint az egészséges ételeket.

A holland Wageningen Kutatóegyetem kutatásából kiderült, hogy az emberi agy úgy fejlődött, hogy megjegyezze, hol találhatók a magas kalóriatartalmú ételek. Ez valószínűleg azért van így, mert a vadászó-gyűjtögető időkben, az éhínségesebb idők alatt sokat számított, hogy az emberek fel tudták-e idézni a jó lelőhelyeket és vadászhelyeket.

A kutatás maga nagyon izgalmas volt: a szakértők 512 embert raktak be egy útvesztőbe, ahol különböző helyeken különböző ételeket helyeztek el, vagy különböző fogások illatát vezették be. Az opciók az almától és uborkától egészen a chipsekig, csokis sütikig terjedtek. Az útvesztő után a résztvevőknek be kellett jelölniük, hogy melyik ételre emlékeznek, és hogy ezek hol voltak a labirintusban. Az alanyok nem tudták, hogy később ez lesz a feladatuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 27 százalékkal pontosabban mondták meg a gyorskaják és édességek helyét a labirintusban, mint az egészséges ételekét, és 28 százalékkal jobban tippeltek a magas kalóriatartalmú ételeknél, mint az alacsonyabbak esetében. A sós vagy édes ízek között nem volt különbség, és az sem számított, hogy a résztvevők melyik ételt szerették, és melyiket nem.

Szakértők szerint az, ami korábban egyébként előny lehetett az emberek számára a túlélésben, ma már hátrányt jelent, hiszen mindig a rendelkezésre állnak a magas kalóriatartalmú, több energiát adó ételek. Így ez a beállítottság hozzájárulhat az elhízáshoz, ami ma már komoly népbetegségnek számít globálisan, és Magyarország is nagyon rosszul áll az egészséges testsúly területén.

Ezeket olvastad már?

Így született meg a gyorskaja

Múlt héten megpróbáltunk rendet tenni a különböző fogalmak között. Most lássuk, mióta léteznek, és hogyan alakultak ki, és miként keresztezték egymás útját!

Dacota

Forrásunk volt.

Szerző: S. Nagy Niki

Címlapról ajánljuk

További cikkek