Szinte olyan, mintha a nyár az augusztusi alapanyagokban bontakozna ki teljesen: ugyan rekkenő hőség vár ránk ebben a hónapban, ez szerencsére abban is megmutatkozik, hogy zamatos gyümölcsöket és izgalmas zöldségeket vihetünk haza a piacról és boltból. Az augusztusi alapanyagok egy utolsó esélyt jelentenek a nyárias ételek elkészítésére, ne habozzunk hát, szerezzük be őket, és főzzünk, főzzünk, főzzünk!
Mind a sárga, mind a görög augusztus elején éri el a fénypontját, és míg az előbbi kicsit tovább bírja, a piros húsú gyümölcsöt érdemes még az első pár hétben maximálisan kihasználni, mielőtt ismét eltűnik egy évre.
A görögdinnye magában is isteni, de (ha még eddig nem kóstoltuk) mindenképpen érdemes salátákban kipróbálni.
Kerülhet továbbá levesekbe (pl. gazpacho) is, netán italok és koktélok alapját adhatja. A sárgadinnye krémlevesként isteni, csakúgy, mint salátaágyra fektetve sonkával, de a különböző zöldségekkel (pl. paradicsom, uborka) való párosítása is megér egy misét.
A furcsa alakú tökféle sokaknak szép gyermekkori élmény, másoknak taszító erő, egy dologban azonban meg kell egyeznünk mindenkivel: rántva, egy ütős mártogatós kíséretében maga a megtestesült nyár.
Persze nem csak így ehetjük: mehet levesbe, főzelékbe is, nagyjából hasonlóan használhatjuk, mint a tököt vagy a cukkinit. Már egyes boltokban is kapható, de a legbiztosabb beszerzési helye mégis a közeli piac lesz, ahol a közepes méretű, keményebb darabokat keressük.
Talán a paradicsom a szezonalitás egyik legnagyobb és legszomorúbb áldozata, mivel egész évben kapható az élelmiszerboltok zöldségpolcain. Ezért sokan megfeledkeztünk arról, hogy a gyümölcs(!) szezonjának csúcspontja nyár vége felé következik el, ilyenkor haraphatunk bele a szinte édes paradicsomokba.
Éppen ezért, ha tehetjük, mondjunk le az egész éves paradicsomevésről (amelynek kevésbé vonzó alanyai amúgy is a fólia alatt nevelkedett, hóka, narancssárgás darabok). Nyáron viszont együnk annyit, amennyi csak belénk fér, hisz ennél finomabb sosem lesz.
Szintén a hamis szezonalitás áldozata a padlizsán, ami leginkább azért kár, mert az év többi részében nagyon drága (éppen azért, mert nincsen szezonja), ilyenkor nyáron viszont mérséklődik az ára.
Ugyan trükkös lehet az elkészítése, csupán csak pár dologra kell odafigyelnünk a tökéletes padlizsán érdekében.
Ha krém készül, kerüljük a fémeszközöket, ha serpenyőben sütjük, magas lángon és kevés olajon tegyük azt, ha pedig fazékban főzzük, például egy ragu részeként, akkor vágjuk azonos méretűre a kockákat, nehogy valami nyers maradjon. De ezeken kívül egy a fontos: élvezzük a padlizsánszezont!
Az egész éves konzervnyitogatás után nincs is katartikusabb élmény az első zsenge cső kukoricába való harapásnál. A főtt kukorica az augusztus egyik kötelező fénypontja, gyors és könnyed vacsorák bevezetője, vízparti majszolások főszereplője.
Persze használhatjuk minden másra is a konzerv helyett: levesek, főzelékek, saláták és köretek részesülhetnek a friss kukorica fantasztikus jelenlétéből. Meglátjuk, sokkal finomabb lesz így az étel, mint konzervvel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Legyünk együtt tudatosabbak: