Miből főzzek? – Itt van augusztus legjava, zöldségek és gyümölcsök képében

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Szinte olyan, mintha a nyár az augusztusi alapanyagokban bontakozna ki teljesen: ugyan rekkenő hőség vár ránk ebben a hónapban, ez szerencsére abban is megmutatkozik, hogy zamatos gyümölcsöket és izgalmas zöldségeket vihetünk haza a piacról és boltból. Az augusztusi alapanyagok egy utolsó esélyt jelentenek a nyárias ételek elkészítésére, ne habozzunk hát, szerezzük be őket, és főzzünk, főzzünk, főzzünk!

Miből főzzek? – Itt a nyár legjava, zöldségek és gyümölcsök képében

Dinnyék

Mind a sárga, mind a görög augusztus elején éri el a fénypontját, és míg az előbbi kicsit tovább bírja, a piros húsú gyümölcsöt érdemes még az első pár hétben maximálisan kihasználni, mielőtt ismét eltűnik egy évre.

A görögdinnye magában is isteni, de (ha még eddig nem kóstoltuk) mindenképpen érdemes salátákban kipróbálni.

Kerülhet továbbá levesekbe (pl. gazpacho) is, netán italok és koktélok alapját adhatja. A sárgadinnye krémlevesként isteni, csakúgy, mint salátaágyra fektetve sonkával, de a különböző zöldségekkel (pl. paradicsom, uborka) való párosítása is megér egy misét.

Patisszon

A furcsa alakú tökféle sokaknak szép gyermekkori élmény, másoknak taszító erő, egy dologban azonban meg kell egyeznünk mindenkivel: rántva, egy ütős mártogatós kíséretében maga a megtestesült nyár.

Persze nem csak így ehetjük: mehet levesbe, főzelékbe is, nagyjából hasonlóan használhatjuk, mint a tököt vagy a cukkinit. Már egyes boltokban is kapható, de a legbiztosabb beszerzési helye mégis a közeli piac lesz, ahol a közepes méretű, keményebb darabokat keressük.

Paradicsom

Talán a paradicsom a szezonalitás egyik legnagyobb és legszomorúbb áldozata, mivel egész évben kapható az élelmiszerboltok zöldségpolcain. Ezért sokan megfeledkeztünk arról, hogy a gyümölcs(!) szezonjának csúcspontja nyár vége felé következik el, ilyenkor haraphatunk bele a szinte édes paradicsomokba.

Éppen ezért, ha tehetjük, mondjunk le az egész éves paradicsomevésről (amelynek kevésbé vonzó alanyai amúgy is a fólia alatt nevelkedett, hóka, narancssárgás darabok). Nyáron viszont együnk annyit, amennyi csak belénk fér, hisz ennél finomabb sosem lesz.

Padlizsán

Szintén a hamis szezonalitás áldozata a padlizsán, ami leginkább azért kár, mert az év többi részében nagyon drága (éppen azért, mert nincsen szezonja), ilyenkor nyáron viszont mérséklődik az ára.

Ugyan trükkös lehet az elkészítése, csupán csak pár dologra kell odafigyelnünk a tökéletes padlizsán érdekében.

Ha krém készül, kerüljük a fémeszközöket, ha serpenyőben sütjük, magas lángon és kevés olajon tegyük azt, ha pedig fazékban főzzük, például egy ragu részeként, akkor vágjuk azonos méretűre a kockákat, nehogy valami nyers maradjon. De ezeken kívül egy a fontos: élvezzük a padlizsánszezont!

Padlizsánkrémes tészta

Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban nagyon jól működnek, kiváló ízélményt nyújtanak. Mégis, ha – véletlenül vagy valamilyen ördögi terv keretében – összeeresztjük őket, ...

Legegyszerűbb padlizsánkrém

Ez a padlizsánkrém egyik legegyszerűbb változata, amibe szinte csak és kizárólag padlizsán kerül. Semmi majonéz, semmi extrázás, csupán a sült zöldség kellemes, enyhén fűszerezett ...

Kukorica

Az egész éves konzervnyitogatás után nincs is katartikusabb élmény az első zsenge cső kukoricába való harapásnál. A főtt kukorica az augusztus egyik kötelező fénypontja, gyors és könnyed vacsorák bevezetője, vízparti majszolások főszereplője.

Persze használhatjuk minden másra is a konzerv helyett: levesek, főzelékek, saláták és köretek részesülhetnek a friss kukorica fantasztikus jelenlétéből. Meglátjuk, sokkal finomabb lesz így az étel, mint konzervvel.

Bang bang kukorica

A nyári grillezések új kedvence lesz ez az édes-fűszeres szósszal megkent kukorica, ami új szintre emeli a főtt/grillezett kukorica fogalmát. A Bang bang szószra keresztelt pác egyébként ...

Ropogós kukoricás fritters

Ezek a zöldséges kukoricafritterek, más néven lepénykék frissek, ropogósak, és nagyon tavaszbarátak. Zellerrel, sárgarépával és kukoricával készítve nagyszerű ebéd vagy uzsonna ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...