Miből főzzek? – Itt van augusztus legjava, zöldségek és gyümölcsök képében

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Szinte olyan, mintha a nyár az augusztusi alapanyagokban bontakozna ki teljesen: ugyan rekkenő hőség vár ránk ebben a hónapban, ez szerencsére abban is megmutatkozik, hogy zamatos gyümölcsöket és izgalmas zöldségeket vihetünk haza a piacról és boltból. Az augusztusi alapanyagok egy utolsó esélyt jelentenek a nyárias ételek elkészítésére, ne habozzunk hát, szerezzük be őket, és főzzünk, főzzünk, főzzünk!

Miből főzzek? – Itt a nyár legjava, zöldségek és gyümölcsök képében

Dinnyék

Mind a sárga, mind a görög augusztus elején éri el a fénypontját, és míg az előbbi kicsit tovább bírja, a piros húsú gyümölcsöt érdemes még az első pár hétben maximálisan kihasználni, mielőtt ismét eltűnik egy évre.

A görögdinnye magában is isteni, de (ha még eddig nem kóstoltuk) mindenképpen érdemes salátákban kipróbálni.

Kerülhet továbbá levesekbe (pl. gazpacho) is, netán italok és koktélok alapját adhatja. A sárgadinnye krémlevesként isteni, csakúgy, mint salátaágyra fektetve sonkával, de a különböző zöldségekkel (pl. paradicsom, uborka) való párosítása is megér egy misét.

Patisszon

A furcsa alakú tökféle sokaknak szép gyermekkori élmény, másoknak taszító erő, egy dologban azonban meg kell egyeznünk mindenkivel: rántva, egy ütős mártogatós kíséretében maga a megtestesült nyár.

Persze nem csak így ehetjük: mehet levesbe, főzelékbe is, nagyjából hasonlóan használhatjuk, mint a tököt vagy a cukkinit. Már egyes boltokban is kapható, de a legbiztosabb beszerzési helye mégis a közeli piac lesz, ahol a közepes méretű, keményebb darabokat keressük.

Paradicsom

Talán a paradicsom a szezonalitás egyik legnagyobb és legszomorúbb áldozata, mivel egész évben kapható az élelmiszerboltok zöldségpolcain. Ezért sokan megfeledkeztünk arról, hogy a gyümölcs(!) szezonjának csúcspontja nyár vége felé következik el, ilyenkor haraphatunk bele a szinte édes paradicsomokba.

Éppen ezért, ha tehetjük, mondjunk le az egész éves paradicsomevésről (amelynek kevésbé vonzó alanyai amúgy is a fólia alatt nevelkedett, hóka, narancssárgás darabok). Nyáron viszont együnk annyit, amennyi csak belénk fér, hisz ennél finomabb sosem lesz.

Padlizsán

Szintén a hamis szezonalitás áldozata a padlizsán, ami leginkább azért kár, mert az év többi részében nagyon drága (éppen azért, mert nincsen szezonja), ilyenkor nyáron viszont mérséklődik az ára.

Ugyan trükkös lehet az elkészítése, csupán csak pár dologra kell odafigyelnünk a tökéletes padlizsán érdekében.

Ha krém készül, kerüljük a fémeszközöket, ha serpenyőben sütjük, magas lángon és kevés olajon tegyük azt, ha pedig fazékban főzzük, például egy ragu részeként, akkor vágjuk azonos méretűre a kockákat, nehogy valami nyers maradjon. De ezeken kívül egy a fontos: élvezzük a padlizsánszezont!

Padlizsánkrémes tészta

Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban nagyon jól működnek, kiváló ízélményt nyújtanak. Mégis, ha – véletlenül vagy valamilyen ördögi terv keretében – összeeresztjük őket, ...

Legegyszerűbb padlizsánkrém

Ez a padlizsánkrém egyik legegyszerűbb változata, amibe szinte csak és kizárólag padlizsán kerül. Semmi majonéz, semmi extrázás, csupán a sült zöldség kellemes, enyhén fűszerezett ...

Kukorica

Az egész éves konzervnyitogatás után nincs is katartikusabb élmény az első zsenge cső kukoricába való harapásnál. A főtt kukorica az augusztus egyik kötelező fénypontja, gyors és könnyed vacsorák bevezetője, vízparti majszolások főszereplője.

Persze használhatjuk minden másra is a konzerv helyett: levesek, főzelékek, saláták és köretek részesülhetnek a friss kukorica fantasztikus jelenlétéből. Meglátjuk, sokkal finomabb lesz így az étel, mint konzervvel.

Bang bang kukorica

A nyári grillezések új kedvence lesz ez az édes-fűszeres szósszal megkent kukorica, ami új szintre emeli a főtt/grillezett kukorica fogalmát. A Bang bang szószra keresztelt pác egyébként ...

Ropogós kukoricás fritters

Ezek a zöldséges kukoricafritterek, más néven lepénykék frissek, ropogósak, és nagyon tavaszbarátak. Zellerrel, sárgarépával és kukoricával készítve nagyszerű ebéd vagy uzsonna ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...