Attól is elhízhat a gyerek, ha terhesség előtt nassol az anyuka

Nem gondolná az ember, de az sem mindegy, hogy mit eszik a nő akkor, ha már babát tervez, de még nem fogant meg: a magas zsírtartalmú ételek a baba elhízásához vezethetnek!

Egyértelmű, hogy az anya étrendje befolyással van a születendő gyerekre is – ezt még talán az is tudja, aki nem tervez a közeljövőben családot alapítani. A Cornell Egyetem friss kutatása azonban most azt is kimutatta, hogy az is számít, hogy a későbbi anyuka mit eszik a fogantatás előtt – a magas zsírtartalmú étrend ugyanis módosíthatja a születendő gyerek ízlelőbimbóit, és több édességreceptort jelenthet. Ez pedig azt hozza magával, hogy a gyerek jobban vonzódik majd az egészségtelen gyorsételekhez, ezért könnyebben hízhat meg.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a kísérleteket a kutatók kísérleti egereken végezték, ami még nem biztos, hogy teljesen átvezethető az emberi terhességre. Ezeket az állatokat azonban magasabb zsírtartalmú diétára fogták, mint a kontrollcsoportot, méghozzá hetekkel a vemhesség előtt, és megfigyelték, hogy a kisegereknek fizikailag is nyomonkövethető változások jelentkeztek az ízlelőbimbóikban.

via GIPHY

A növekvő egereket egészen addig egészséges, kiegyensúlyozott étrenden tartották, amíg el nem érték a felnőttkort, utána azonban felajánlották nekik a zsírosabb, egészségtelenebb ételeket is.

Azok az egerek, amelyek szülei magas zsírtartalmú ételeken éltek vemhesség előtt, inkább az egészségteleneket választották, és rendszeresen túl sokat is ettek belőlük.

Bár a kutatásokat egereken végezték, azt már emberkísérletekből is tudjuk, hogy a túlsúly 40-70 százalékban örökletes dolog, és nagyon befolyásolja a szülők anyagcserehelyzete. A kutatók úgy gondolják, hogy a kísérlet azt mutatja, hogy az ízlés és az ételpreferenciák is átörökíthetők valamilyen szinten szülőkről gyerekekre.

Az eredmények segíthetnek az egyik legkomolyabb világszintű egészségügyi probléma, az elhízás megértésében és felszámolásában is.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...