Az aszalt gyümölcsök egekbe szökött árai éppen eléggé meggyőzőek, hogy nekilássunk otthon elkészíteni őket. Tudj meg mindent az aszalásról, hogy már az első próbálkozásod sikeres legyen!
Ígértünknek megfelelően folytatjuk múlt heti, aszalásról szóló cikkünket. Ezúttal is praktikus információkkal szolgálunk: ismertetünk további módszereket, eláruljuk, hogyan készítsd elő a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, valamint hogyan tárold megfelelően az értékes csemegét, és végül tippeket adunk, mibe kerülhetnek a szárított finomságok. Vágjunk is bele!
Második lépés: sütőben aszalás
Ha nem szeretnénk, hogy az időjárás megtréfáljon bennünket, a sütőnket is bevethetjük aszalásra.
- Lehetőleg rácsra (ne tepsire) rakosgassuk az aszalni kívánt terményt, így hamarabb elkészül.
- Fokozatosan emeljük a hőt, eleinte 50-60 fokos legyen a sütő, majd emelhetjük 80-90 fokra, és az aszalás végén ismét állítsuk vissza a kezdeti hőmérsékletre.
- Nagyon fontos, hogy a sütő ajtaja (az aszalás teljes időtartama alatt) legyen résnyire nyitva.
- Hátránya, hogy hosszadalmas, így nem éppen energiatakarékos megoldás.
További aszalt szilvás receptek itt >>
Harmadik lépés: aszalógép használata
A szerencsésebbeknek birtokukban van egy elektromos aszalógép. Segítségével játszva készíthetik a szárítmányokat, jó és rossz időben egyaránt, sütőben aszalásnál jóval takarékosabb módon. (Nem kell mást tenni, mint követni a géphez mellékelt használati utasításban leírtakat.)
Előkészületek
- A megtisztított, felvágott zöldségeket az aszaló tálcára helyezés előtt fürdessük néhány percig forró, sós vízben, majd szárítsuk le.
- A barnulást megelőzendő, az almát, körtét, őszibarackot mártsuk citromos vízbe az aszalás előtt, így megőrzik szép, eredeti színűket.
- A szilva másfajta előkészítést igényel: szódabikarbónás vízbe téve az egész szilvaszemeket, leoldódik héjáról a viaszréteg, így lényegesen könnyebben tudja leadni víztartalmát a szárítás során.
- A fűszernövényekkel nem kell mást tenni, mint letépkedni a szárról a leveleket, és várni, míg megszáradnak.
További aszalt sárgabarackos receptek itt >>
Tárolás
Legalább olyan lényeges a megfelelő tárolás, mint maga az aszalás folyamata, különben kárba vész fáradságos munkánk gyümölcse.
Hűvös, sötét és száraz helyen tartsuk a szárítmányainkat:
- jól zárható üvegben
- vagy fedeles műanyag dobozban
- vagy tüll-/ vászonzacskóban felakasztva.
Felhasználás
Legegyszerűbb, ha megdézsmáljuk a tartalékokat csak úgy, nassként, és téli vitaminforrás gyanánt. Ha magában már eleget csemegéztünk belőlük, tegyük édességekbe vagy készítsünk velük egy isteni gyümölcsös húst. Felhasználás előtt áztassuk meleg vízbe.
További aszalt gyümölcsös húsreceptek itt >>
Aszalj te is otthon – I. rész >>