Aszalj te is otthon! – I. rész

Azaszalt gyümölcsökegekbe szökött árai éppen eléggé meggyőzőek, hogy nekilássunk otthon elkészíteni őket. Tudj meg mindent az aszalásról, hogy már az első próbálkozásod sikeres legyen!

A szárítás, aszalás a gyümölcsök és zöldségek legősibb, és egyben legkíméletesebb tartósítási eljárása, mely során a hő hatására távozik a víztartalom, s ami visszamarad, az egy rendkívül koncentrált ízű aszalvány. A nedvességvesztés következtében a végeredmény jóval kisebb tömegű és méretű a kiindulási anyaghoz képest, így lényegesen kisebb helyet foglal tárolása. Óriási előnye még, hogy semmilyen tartósítószert nem igényel az eljárás, megfelelő körülmények között tárolva sokáig elállnak az aszalt finomságok.

Szárított gombák

Télen sokszor nagyon jól jön a konyhában a szárított gomba. Ha a szezonban előre gondolunk a friss gombák szempontjából ínségesebb napokra, könnyűszerrel elrakhatunk egy kis gombát ...

Aszalt paradicsom olajban

Nők lapja konyha magazinban találtam ezt a remek és ízletes receptet. Az átlagostól apróbb paradicsomot vegyünk, és olyat aminek vékony a héja, de nem feltétlenül koktél paradicsomot. ...

Napon szárított paradicsom pesto

Sok olasz receptben használnak paradicsomos pestot. Ez nagyon izgalmassá, finommá teszi az ételeket, sokoldalúan felhasználható. Egy gond van vele, hogy a bolti változatot aranyárban mérik. ...

Mit aszaljunk?

  • Gyümölcsök közül leggyakrabban a szilva, sárgabarack, alma, körte, eper és meggy kerül az aszalótálcára, de próbálkozhatunk őszibarack és cseresznye szárításával is.
  • A zöldségeket illetően a sárga- és fehérrépa, illetve a hagyma bírja jól ezt a fajta tartósítási eljárást.
  • További kedvelt alapanyagok: a paradicsom, a gombák és a fűszernövények.

Sokgyümölcsös müzliszelet

Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem ...

Alapok

  1. Csakis ép, friss és egészséges alapanyagot használjunk.
  2. Az apróbb gyümölcsöket egyben, a nagyobbakat felvágva aszaljuk. A forma mindegy, a lényeg, hogy egyenlő méretű darabokra szeleteljük (hogy egyenletesen száradjanak).
  3. A nyersanyagot egy rétegben terítsük szét az aszalótálcán.
  4. Akkor kész a szárítmány, ha összenyomva nem enged egy csepp levet sem, de még rugalmas, hajlítható.
  5. Befejezésül ajánlatos az aszalványt legalább egy (még jobb, ha több) napon át útószárítani szobahőmérsékleten (tiszta konyharuhán, abroszon szétterítve), s csak aztán eltenni.

Első lépés: a napon szárítás

Többféle szárítási, aszalási mód közül választhatunk, kezdjük a legkézenfekvőbbel, a legősibbel, a nap melegével.

  • Olcsó, környezetbarát és kíméletes megoldás.
  • Legegyszerőbb, ha egy lyukacsos tálcán terítjük szét (vágott felükkel felfelé!) a gyümölcsöket, de könnyedén barkácsolhatunk is egy szárítótálcát: egy fakeretre erősített tüll vagy szitaszövet tökéletesen szolgálja a célt.
  • Fontos, hogy egy rétegben, tömötten, de ne túlzottan szorosan legyenek egymás mellett az alapanyagok.
  • Tüll anyaggal lazán takarjuk le, így elkerüljük, hogy bogarak és kosz kerüljön a szárítótálcára.
  • A szellőzésére különösen figyeljünk oda, és a szárítás időtartama alatt (jó néhány nap) párszor forgassuk meg a gyümölcsöket.
  • Tűző naptól védjük az aszalványunkat, mert rontja azok beltartalmi értékeit.
  • Éjszakára mindig vigyük be a tálcát.
  • A módszer egyedüli hátránya, hogy időjárásfüggő.

Cikkünk második része itt >>

További aszalt szilvás receptek itt >>

További aszalt sárgabarackos receptek itt >>

További aszalt gyümölcsös húsreceptek itt >>

NoSalty-tipp:Ha elromlana az idő, sütőben is befejezhetjük az aszalást. (A módszerről bővebben cikkünk folytatásában esik szó.)

Top receptek itt >>

Nem lehetetlen! Olcsó, diétás fogások! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...