Ennyivel kerül majd többe a bevásárlás az árstop után

Az már szinte biztos, hogy a csirkemell, a sertéscomb, az étolaj és a cukor körülbelül 34 százalékkal kerül majd többe az árstop kivezetése után...

Egy három fős családnak közel 40 ezer forinttal több pénzt is kihúzhat a zsebéből az árstop vége augusztus és december között – írja a Portfolio oldala.

40 ezer forinttal több pénzt is kihúzhat az árstop vége a családok zsebéből

Többek között a csirkemell, a sertéscomb, az étolaj és a cukor is drágulni fog

Ha megnézzük, hogy mely alapélelmiszerekből fogy a legtöbb itthon, akkor a legfrissebb KSH-adatok szerint messze a baromfihúsból vásárolunk a legtöbbet. Egy évben ugyanis 25,2 kg landol a kosarunkban, sertéshúsból 19,2 kg, míg étolajból (és olívaolajból) 13,3 liter, cukorból pedig 12,5 kilogrammot veszünk. A fenti mennyiségek alapján könnyedén megállapítható, hogy mennyi élelmiszert fogyaszt egy átlagos magyar ember egy évben.

Raskó György agrárközgazdás továbbá nemrég úgy számolt, hogy míg a tojás és az UHT tej ára nem fog számottevően növekedni, addig a csirkemell és a sertéscomb 500-600 forinttal, az étolaj 30-40 százalékkal, a cukor pedig még ennél is jobban megdrágulhat – írja a cikk.

A négy termék egészen pontosan 34 százalékkal kerülne majd többe

Ha nem vezették volna ki az árstopot, akkor augusztustól decemberig az átlagos fogyasztás mellett 36.833 forintot fizettünk volna a fent említett termékekért. Ám az árstop kivezetése után körülbelül 49.230 forintos költség jut (5 hónapnyi fogyasztás alatt) majd egy magyarra.

A különbség egy főre számolva 12.400 forint, tehát egy háromfős háztartásnak rögvest 37.200 forinttal több pénz fogy majd a pénztárcájából csak az említett négy termék miatt.

Ez 5 hónapra leosztva havi 2.500 forintra jön ki egy fő esetén, egy háromfős család esetében pedig már 7.500 forintra.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...