Ennyivel kerül majd többe a bevásárlás az árstop után

Az már szinte biztos, hogy a csirkemell, a sertéscomb, az étolaj és a cukor körülbelül 34 százalékkal kerül majd többe az árstop kivezetése után...

Egy három fős családnak közel 40 ezer forinttal több pénzt is kihúzhat a zsebéből az árstop vége augusztus és december között – írja a Portfolio oldala.

40 ezer forinttal több pénzt is kihúzhat az árstop vége a családok zsebéből

Többek között a csirkemell, a sertéscomb, az étolaj és a cukor is drágulni fog

Ha megnézzük, hogy mely alapélelmiszerekből fogy a legtöbb itthon, akkor a legfrissebb KSH-adatok szerint messze a baromfihúsból vásárolunk a legtöbbet. Egy évben ugyanis 25,2 kg landol a kosarunkban, sertéshúsból 19,2 kg, míg étolajból (és olívaolajból) 13,3 liter, cukorból pedig 12,5 kilogrammot veszünk. A fenti mennyiségek alapján könnyedén megállapítható, hogy mennyi élelmiszert fogyaszt egy átlagos magyar ember egy évben.

Raskó György agrárközgazdás továbbá nemrég úgy számolt, hogy míg a tojás és az UHT tej ára nem fog számottevően növekedni, addig a csirkemell és a sertéscomb 500-600 forinttal, az étolaj 30-40 százalékkal, a cukor pedig még ennél is jobban megdrágulhat – írja a cikk.

A négy termék egészen pontosan 34 százalékkal kerülne majd többe

Ha nem vezették volna ki az árstopot, akkor augusztustól decemberig az átlagos fogyasztás mellett 36.833 forintot fizettünk volna a fent említett termékekért. Ám az árstop kivezetése után körülbelül 49.230 forintos költség jut (5 hónapnyi fogyasztás alatt) majd egy magyarra.

A különbség egy főre számolva 12.400 forint, tehát egy háromfős háztartásnak rögvest 37.200 forinttal több pénz fogy majd a pénztárcájából csak az említett négy termék miatt.

Ez 5 hónapra leosztva havi 2.500 forintra jön ki egy fő esetén, egy háromfős család esetében pedig már 7.500 forintra.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...