Az argentin túrógombóc

Ismét túrós történettel traktálom olvasóimat és unokáimat. Mint majd kiderül, külhonban a túrógombóccal sem egyszerű mutatvány megbirkózni.

Nem mintha kifogytam volna a kanadai gasztroélményekből, de most teszek egy kitérőt a túró miatt. Míg én Amerika északi, Kati barátnőm a déli felén varázsolt hazai ízeket. Ő túrógombóccal próbálkozott. Ez nem kis vállalkozás a két alapanyag, a túró és a tejföl nélkül. Az argentin túróról, vagyis a ricottáról mindaz elmondható, amit már megírtam a kanadairól.

Olvastad már?

Kanadai túrós batyu

Habkönnyű túrógombóc

Sok helyen ettem már túrógombócot, de igazából sehol sem ízlett, mert kissé kemény, nehezen rágható gombócok voltak csupán... Míg nem nővérem egy ismerősétől hozta ezt a receptet, ...

Kettőnk ténykedésében alapvető különbség volt, hogy neki túl jól sikerült a túró állagának javítása. Az történt ugyanis, hogy 70 g helyett 700 g grízt használt az alkotóelemek összedolgozásánál. Amíg tudta, a ricotta szívta, szívta magába a grízt, mígnem kőkemény óriásgombóccá nem kerekedett.

Szerencsére volt otthon tartalék-ricotta, így hát újra nekiveselkedett, immár a receptúra szerinti helyes mennyiségekkel.

A zubogó vízbe eresztett első gombóc azonban maradéktalanul szétmállott, a felszínen úszkáló fehéres lepel minden kétséget eloszlatott ez ügyben. Az első kétségbeesés után azonban egy gyakorlott háziasszony nem adja fel. Mivel még nem landolt a kukában az első, rontott tésztagombóc, így lehetett morzsolni, faragni belőle, majd a kettes számú változathoz adagolni.

Könnyű és puha túrógombóc

Az az igazság, hogy annyira tökéletes lett ez a túrógombóc, hogy még én magam is meglepődtem rajta. Nem esett szét főzés közben, szépen egyben maradt, viszont eszméletlenül puha és ...

Már csak jó néhány kísérlet szükségeltetett, vagyis morzsolás, faragás újra, és a próbagombócok mállásszintjének a vizsgálata. Végül eljött a jól megérdemelt siker pillanata: a gombócok megtartották gömb alakjukat! Egy-két félbe vágott tesztgombóc volt még hátra, és lehetett máris lakomázni. És hogyan oldotta meg a tejföl hiányát? Az argentínai magyar nagykövet feleségének elévülhetetlen érdeme van ebben, aki a sűrű habtejszínbe kevés ricottát vegyített, és máris tejfölhöz hasonló ízű és állagú eredményt kapott. Azóta ez a recept szájról szájra jár az argentínai magyarok között.Mindezek után ugye megértik, hogy most miért nem mellékelem ennek a bizonyos túrógombócnak a receptjét? Szerencsére az oldalunkon van miből válogatni, ki-ki megteheti ízlése szerint.

Még annyit, hogy az ősgombóc maradéka sem ment veszendőbe. Ugyan kissé sajátos, de smarni lett belőle. Na, ennek a receptjével is adós maradnék!

Olvastad már?

Rákóczi-túrós bécsi módra

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...