A cukrászdákban történő hatalmas áremelkedésnek több oka is van. Lelassult a szállítás, így megnövekedett a szállítási költség is. A forgalmazócégek nem mernek akkora tételben bevásárolni, mint korábban, ráadásul sokszor nem is készletről kapnak árut, hanem külön kell megrendelniük. Emellett az Euro árfolyamának ingadozása is kihat a beszerzési árakra – írja a Sokszínű Vidék.
Ezen kívül Fazekas Attila, cukrászmester szerint az is közrejátszik az áremelkedésben, hogy a gyümölcsök ára is komoly növekedésen ment keresztül. Viszonyításképp: mintegy 30 százalékkal kéne az idén megemelni a málnás süti és fagyi árát, hiszen 25-30 százalékkal növekednek az alapanyagárak is. Nem fognak tudni annyit elkérni ezekért a termékekért, mint amennyibe az előállítás kerül – magyarázza.
Változások a kínálatban
Ahogyan számos szektorban, a cukrászatban is elmondható, hogy egyre fontosabb a minőség. Fokozatosan terelődünk az egyre természetesebb alapanyagok felé. Sajnos azonban ezt a folyamatot is lassítja a Covid-helyzet: brutális áremelések várhatóak az idei évben, ami korlátot szabhat az egyes alapanyagok beszerzésének
– mondja Fazekas Attila, aki testvérével, Ádámmal közösen viszi a boltjukat.
Ezen kívül azt sem tartja kizártnak, hogy a desszert jellegű sütemények háttérbe szorulnak a beszerzési árak miatt, és egy időre visszatérnek a hagyományosabb sütemények, amelyeknek olcsóbb az előállítása. Kevesebb csokoládés, gyümölcsös sütit találhatunk majd a kínálatban, inkább a túrós, mákos, fahéjas sütikre helyeződhet a hangsúly.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: