Aranydurbincsot ma már nem csak halpiacon lehet kapni, a Földközi-tengerből származó halat számos hipermarket is árulja, így viszonylag könnyen juthatunk hozzá a friss halféléhez.
Bár mi, magyarok más országokhoz viszonyítva kevés halat fogyasztunk, számos oka van annak, miért lenne érdemes legalább heti egyszeri alkalommal betervezni étrendünkbe a pikkelyeseket: a tengeri halak húsa rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely egyaránt van jótékony hatással az immunrendszerre és az idegrendszerre vagy például a koleszterinszintre is.
Megfelelő sütési hőfokkal akár 10 perc alatt is omlós, puha húsú aranydurbincsot készíthetünk, a következő, ázsiai ihletésű recept pedig zseniális ízvilágot kölcsönöz a halnak. Íme az ázsiai pácban 10 perc alatt megsütött selymes aranydurbincs receptje:
Ami a halhoz kell: 30 dkg hal (aranydurbincs), 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál szójaszósz és 1 db újhagyma zöldje (vagy snidling)
A rizsecetes, chilis uborkasalátához pedig a következőkre lesz szükségünk:
fél kígyóuborka, fél lila hagyma, 1 db chili (3 -4 szelet szükséges), 1 db újhagyma zöldje, 4 evőkanál rizsecet
Az aranydurbincsot megtisztítjuk, megmossuk, majd egy sütésre alkalmas tálba vagy tepsibe fektetjük. A gyömbért és a fokhagymát megtisztítjuk, és julienne-re (gyufaszál vastagságúra) aprítjuk.
Egy keverőtálba kanalazunk 2-3 evőkanál szójaszószt, majd beletesszük az aprított gyömbért és a fokhagymát is. Pár percig állni hagyjuk, amíg az alapanyagok pácként ízesítik egymást.
Ezután a gyömbéres-fokhagymás szójaszósszal meglocsoljuk a tepsin fekvő aranydurbincsot, a gyömbér- és fokhagymadarabok egy részével megtöltjük a hasát, egy részével pedig bedörzsöljük a hal tetejét.
Rajta is hagyhatunk a gyömbéres-fokhagymás mixből, hiszen innentől hagyjuk pihentetni a fűszeres pácban az aranydurbincsot – nagyjából 10 percig. Ha nem sietünk, akkor pár órára a hűtőben is pihentethetjük a pácos halat, hogy igazán intenzív aromájú.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 10 percig süssük egyben a szójaszószos-gyömbéres-fokhagymás töltelékkel. 10 perc után még igazán puha és omlós lesz az aranydurbincs húsa, húzzuk le a bőrét, szórjuk meg friss, apróra vágott snidlinggel vagy újhagyma zöldjével, és kóstolhatjuk is. Főtt rizzsel és rizsecetes, chilis uborkasalátával tálaljuk.
Jól hangzik, ugye? A 10 perces, ázsiai pácban sütött selymes aranydurbincs receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Recept és fotók : Hering András
Ezeket a különlegességeket is érdemes kipróbálnod!