Elképesztő ízvilágú sült hal 10 perc alatt...ez a recept könnyeket csal a szemünkbe

Halat sütni nem bonyolult dolog, ráadásul számos oka van annak, miért érdemes hetente legalább egyszer folyami vagy éppen tengeri élőlényt tálalni ebédre. Az aranydurbincs kiváltképp nagy kedvenc, sok helyen kapható, könnyen elkészíthető, ráadásul még szálka is alig van benne. Lehet ezt még fokozni? Lehet!

Aranydurbincsot ma már nem csak halpiacon lehet kapni, a Földközi-tengerből származó halat számos hipermarket is árulja, így viszonylag könnyen juthatunk hozzá a friss halféléhez.

Bár mi, magyarok más országokhoz viszonyítva kevés halat fogyasztunk, számos oka van annak, miért lenne érdemes legalább heti egyszeri alkalommal betervezni étrendünkbe a pikkelyeseket: a tengeri halak húsa rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely egyaránt van jótékony hatással az immunrendszerre és az idegrendszerre vagy például a koleszterinszintre is.

A 10 perces, ázsiai pácban sült selymes aranydurbincs receptjét itt találod! Recept és fotók : Hering András

Megfelelő sütési hőfokkal akár 10 perc alatt is omlós, puha húsú aranydurbincsot készíthetünk, a következő, ázsiai ihletésű recept pedig zseniális ízvilágot kölcsönöz a halnak. Íme az ázsiai pácban 10 perc alatt megsütött selymes aranydurbincs receptje:

Ami a halhoz kell: 30 dkg hal (aranydurbincs), 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál szójaszósz és 1 db újhagyma zöldje (vagy snidling)

A 10 perces, ázsiai pácban sült selymes aranydurbincs receptjét itt találod! Recept és fotók : Hering András

A rizsecetes, chilis uborkasalátához pedig a következőkre lesz szükségünk:

fél kígyóuborka, fél lila hagyma, 1 db chili (3 -4 szelet szükséges), 1 db újhagyma zöldje, 4 evőkanál rizsecet

A 10 perces, ázsiai pácban sült selymes aranydurbincs receptjét itt találod! Recept és fotók : Hering András

Az aranydurbincsot megtisztítjuk, megmossuk, majd egy sütésre alkalmas tálba vagy tepsibe fektetjük. A gyömbért és a fokhagymát megtisztítjuk, és julienne-re (gyufaszál vastagságúra) aprítjuk.

Egy keverőtálba kanalazunk 2-3 evőkanál szójaszószt, majd beletesszük az aprított gyömbért és a fokhagymát is. Pár percig állni hagyjuk, amíg az alapanyagok pácként ízesítik egymást.
Ezután a gyömbéres-fokhagymás szójaszósszal meglocsoljuk a tepsin fekvő aranydurbincsot, a gyömbér- és fokhagymadarabok egy részével megtöltjük a hasát, egy részével pedig bedörzsöljük a hal tetejét.

Rajta is hagyhatunk a gyömbéres-fokhagymás mixből, hiszen innentől hagyjuk pihentetni a fűszeres pácban az aranydurbincsot – nagyjából 10 percig. Ha nem sietünk, akkor pár órára a hűtőben is pihentethetjük a pácos halat, hogy igazán intenzív aromájú.

A 10 perces, ázsiai pácban sült selymes aranydurbincs receptjét itt találod! Recept és fotók : Hering András

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 10 percig süssük egyben a szójaszószos-gyömbéres-fokhagymás töltelékkel. 10 perc után még igazán puha és omlós lesz az aranydurbincs húsa, húzzuk le a bőrét, szórjuk meg friss, apróra vágott snidlinggel vagy újhagyma zöldjével, és kóstolhatjuk is. Főtt rizzsel és rizsecetes, chilis uborkasalátával tálaljuk.

A 10 perces, ázsiai pácban sült selymes aranydurbincs receptjét itt találod! Recept és fotók : Hering András

Jól hangzik, ugye? A 10 perces, ázsiai pácban sütött selymes aranydurbincs receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A 10 perces, ázsiai pácban sült selymes aranydurbincs receptjét itt találod! Recept és fotók : Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Recept és fotók : Hering András


Ezeket a különlegességeket is érdemes kipróbálnod!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...