A Tasty cikkében összegyűjtötték, milyen meglepő dolgokra használható a konyhai késes aprítógép, amit általában nagy mennyiségű hagyma, répa vagy épp pástétomok készítésénél szoktunk bevetni. De alább mutatunk pár olyan trükköt, amire általában nem gondolunk.
Házi vaj
Az például ritkán jut eszünkbe, hogy az igazán zsíros tejszínből vajat köpüljünk házilag, pedig a késes aprítóval kb. ötperces munkával valódi, csodásan krémes házi vaj készíthető a tejszínből. Nem kell semmi extra hozzávaló – a részletes útmutatót itt találjátok.
Gluténmentes liszt
A különböző gluténmentes lisztek nemcsak borsos áruk, hanem eltarthatóságuk miatt is sokszor nehézséget okoznak – de ha egyszerű, megfizethető gluténmentes lisztet szeretnénk nagy mennyiségben előállítani, aprítsunk fel a robotgépben zabpelyhet – gyors, a mennyisége az igényeinkre szabható és bármikor két perc alatt kész.
Darált hús
Mivel a késes aprító csak többpercnyi aprítás után kezdi egészen puhává, krémessé aprítani az ételeket, ezért ha darabolt húst kezdünk aprítani vele, egy-két perc alatt tökéletes állagú darált húst tudunk előállítani, amiből aztán rögtön készülhet fasírt, ragu vagy épp hamburger.
Majonéz
A klasszikus majonéz elkészítése türelmet és időt igényel – ám ma már egy jó konyhai aprítóval ez is pillanatok alatt megvan. A részletes receptet itt találjátok, nem kell semmi ördöngösségre számítani, a feladat annyi, hogy össze kell keverni a hozzávalókat a géppel.
Tócsni
Ki ne enne bármikor egy kis tócsnit/lapcsánkát/pampuskát vacsorára krumpliból vagy cukkiniből, esetleg répából – a legjobb dolgok egyike. Csak épp reszelni nem akkora öröm, főleg ha legalább négyen pályáznak a finom falatokra. Ilyenkor vegyük szépen elő az aprítót, és végezze az el a munkát helyettünk öt perc alatt!
Csipsz
Ha van a robotgépünkhöz kiegészítő kés, ami szeletel és nem aprít, örökké búcsút mondhatunk a kézi mandolinoknak és szeletelőknek – pillanatok alatt egyforma és egészen vékony szeleteket készíthetünk, amiket aztán olajban vagy akár forró levegős sütőben, vagy air fryerben is elkészíthetünk.
Magokból krémek
Bár sokan készítenek aprítóval főtt csicseriborsóból házi hummuszt, de azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy olajos magokból is készülhet így bármikor finom házi magkrém: mandula, mogyoró, szezám, egy kevés víz hozzáadásával pár perc alatt kész is a csodás krémes finomság, ami jelentősen olcsóbb is így házilag elkészítve, mintha a boltban vennénk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*
2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!
Okos, trükkös és praktikus ötletek a konyhába: