Mi mindenre jó az aprítógép? Készíts vele vajat, magkrémet, vagy pépesíts darált húst

Egy kisméretű aprító nagyon hasznos konyhai kisgép, mert nemcsak pillanatok alatt felapríthatók vele zöldségek vagy gyümölcsök, készíthetők vele krémek, hanem egészen meglepő ételeket is elkészíthetünk a segítségével pár perc alatt.

A Tasty cikkében összegyűjtötték, milyen meglepő dolgokra használható a konyhai késes aprítógép, amit általában nagy mennyiségű hagyma, répa vagy épp pástétomok készítésénél szoktunk bevetni. De alább mutatunk pár olyan trükköt, amire általában nem gondolunk.

Mi mindenre jó az aprítógép? Készíts vele vajat, magkrémet vagy krémesíts darált húst!

Házi vaj

Az például ritkán jut eszünkbe, hogy az igazán zsíros tejszínből vajat köpüljünk házilag, pedig a késes aprítóval kb. ötperces munkával valódi, csodásan krémes házi vaj készíthető a tejszínből. Nem kell semmi extra hozzávaló – a részletes útmutatót itt találjátok.

Vaj készítése otthon

Biztosan találunk min. 30 % zsírtartalmú termelői tejszínt, ami nem csak hogy olcsóbb, mint a bolti, de biztosan adalékmentes is. Ebből gyerekjáték a vajkészítés. Édes, krémes, ...

Gluténmentes liszt

A különböző gluténmentes lisztek nemcsak borsos áruk, hanem eltarthatóságuk miatt is sokszor nehézséget okoznak – de ha egyszerű, megfizethető gluténmentes lisztet szeretnénk nagy mennyiségben előállítani, aprítsunk fel a robotgépben zabpelyhet – gyors, a mennyisége az igényeinkre szabható és bármikor két perc alatt kész.

Darált hús

Mivel a késes aprító csak többpercnyi aprítás után kezdi egészen puhává, krémessé aprítani az ételeket, ezért ha darabolt húst kezdünk aprítani vele, egy-két perc alatt tökéletes állagú darált húst tudunk előállítani, amiből aztán rögtön készülhet fasírt, ragu vagy épp hamburger.

Majonéz

A klasszikus majonéz elkészítése türelmet és időt igényel – ám ma már egy jó konyhai aprítóval ez is pillanatok alatt megvan. A részletes receptet itt találjátok, nem kell semmi ördöngösségre számítani, a feladat annyi, hogy össze kell keverni a hozzávalókat a géppel.

Tócsni

Ki ne enne bármikor egy kis tócsnit/lapcsánkát/pampuskát vacsorára krumpliból vagy cukkiniből, esetleg répából – a legjobb dolgok egyike. Csak épp reszelni nem akkora öröm, főleg ha legalább négyen pályáznak a finom falatokra. Ilyenkor vegyük szépen elő az aprítót, és végezze az el a munkát helyettünk öt perc alatt!

Céklatócsni

A szép színű, téli gyökérzöldségből nagyon sok finomság készülhet - most a klasszikus tócsni céklás változatának láttunk neki. Tztatzikivel nagyon finom! :)

Rusztikus tócsni

Cicege, lepcsánka, beret, mackó... Rengeteg neve van ennek a pokolian egyszerű és nagyon finom, krumplis, népi ételnek.

Vegán cukkinitócsni

Egyik legnagyobb kedvencünk a cukkinitócsni, így külön örülünk neki, hogy most már egész évben kapni ezt a szuper zöldséget. Hoztunk is nektek egy klassz tojás- és tejtermékmentes ...

Csipsz

Ha van a robotgépünkhöz kiegészítő kés, ami szeletel és nem aprít, örökké búcsút mondhatunk a kézi mandolinoknak és szeletelőknek – pillanatok alatt egyforma és egészen vékony szeleteket készíthetünk, amiket aztán olajban vagy akár forró levegős sütőben, vagy air fryerben is elkészíthetünk.

Házi csokis mogyorókrém

Odavagy a nutelláért? Készítsd el inkább otthon! Hidd el, össze fogod csokizni magad tőle! Sokkal mogyorósabb és ízletesebb, mint a bolti változat, ráadásul mindenféle adalékanyag ...

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!

Chips

Gyerekkoromban nagyon boldog voltam, amikor anyukám először készített chipset házilag. Most hirtelen ötlettől vezérelve Juniornak is meg akartam mutatni, hogy otthon is elő lehet állítani ...

Magokból krémek

Bár sokan készítenek aprítóval főtt csicseriborsóból házi hummuszt, de azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy olajos magokból is készülhet így bármikor finom házi magkrém: mandula, mogyoró, szezám, egy kevés víz hozzáadásával pár perc alatt kész is a csodás krémes finomság, ami jelentősen olcsóbb is így házilag elkészítve, mintha a boltban vennénk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Okos, trükkös és praktikus ötletek a konyhába:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...