3 bevált tipp: így csempéssz zöldségeket a válogatós gyerek menüjébe

Egy válogatós háromévesnek hiába magyarázzuk, miért fontos a zöldségfogyasztás, lehetünk akármilyen kreatívak, tálalhatjuk vicces formára vágva, szinte tuti, hogy kipiszkálja.

Mégse mondjunk le arról, hogy a gyerekünk egyszer majd hagyományos módon is meg fogja enni a zöldségeket, hiszen a legtöbben egyszer csak elkezdik megkóstolni őket, a választás lehetőségét pedig mindig jó, ha megadjuk nekik.

Ezért fontos, hogy továbbra is kínáljuk meg őket a zöldségköretből, tegyük oda a szendvics mellé a paradicsomot és uborkát, ha egyszer lesz kedvük hozzá, majd megkóstolják. És addig, amíg ez a csodálatos áttörés bekövetkezik, bevethetünk pár trükköt, amivel a lelkiismeretünk is megnyugodhat, mert csak sikerül becsempészni pár adag zöldséget a hasukba úgy, hogy ők észre sem veszik.

1. Ragu – ami ápol és eltakar

Paradicsomos tészta. Azt hiszem, még sosem találkoztam olyan gyerekkel, aki valamilyen formában ne szerette volna a paradicsomos spagettit és társait. A klasszikus paradicsomszósz összetevőinek listája pedig egészen meglepő módon tágítható. Ki gondolná, hogy jól elfér benne a répán túl a lencse, a padlizsán, a zeller, de még akár a brokkoli is. A trükk az, hogy ezeket a zöldségeket nem csupán beledaraboljuk vagy reszeljük a raguba, hanem még észrevétlenebb formában, turmixolva rejtjük el benne. A félig átfőtt, krémessé turmixolt zöldséget adjuk a szószhoz, és így főzzük tovább a ragut – az ízén csak minimálisan, de a tápértékén nagyságrendekkel változtat!

Currys lencseragu

Ezt a lencseragut többeknek is a kedvence lehet, hiszen a szilveszteri lencsézés pazarul megoldható vele, mégis valami más, valami új, valami izgalmasabb kombináció. Neked való: - ha unod ...

2. Ó, azok a csodálatos krémlevesek!

Zöldségleves sok répával, zellerrel, krumplival, borsóval – fiam idegösszeroppanást kap, mert szerinte nem elég, ha csak kiszedegeti a krumplikat, és kanalaz hozzá egy kis levet. A feldarabolt zöldségek ugyanis nem finomak.

Ha ugyanezt pár fűszer lecserélésével turmixolom, hozzáteszek egy kanál tejfölt vagy egy deci tejet, és pirított kenyérkockával, sült virslivel vagy kolbászchipsszel tálalom, máris szó nélkül kanalazza. Ki érti ezt? Én, persze. A gyerekeknek számos zöldség íze egyszerűen túl harsány, krémlevesben viszont megszelídülnek, úgyhogy bátran kísérletezzünk velük, biztos lesz olyan, ami elnyeri a tetszésüket.

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

3. Zöldséges süti – a jolly joker

Sokat lehet olvasni arról, milyen jól működnek a zöldségek – a répatortán túl, ami szintén nagy kedvenc – a különböző süteményekben. Az pedig, hogy még a finnyás gyerekek is könnyen lekenyerezhetők velük, csak hab a tortán. Ha figyelünk az édesítésre és kevesebb cukrot használunk – mivel ezen zöldségek többsége önmagában is édesít, még egészséges is marad a süteményünk.

A magas víztartalmú, semleges ízű cukkini nagyszerű állagot és nedvességet ad a csokis brownieknak, muffinoknak, piskótaféléknek, a cékla földes ízét tökéletesen elakarja a csokoládé, de értékes tápanyagai nem vesznek kárba a kakaós-csokis sütiben.

Meggyes cukkinis mákos lepény

Sokan biztosan furcsállják  a zöldséggel készült süteményeket, van, aki meg nem enné. Pedig nagyon finomak és szaftosak. A répa, cukkini, cékla, bab, burgonya vagy a tök nagyon is ...

Kókuszkrémes, fűszeres répatorta

Ezt az isteni finom mindenmentes (glutén-, cukor- és tejmentes) répatortát kivétel nélkül mindenki imádja, aki eddig megkóstolta, így bátran ajánlom kipróbálásra Nektek is, nemcsak ...

De ne feledkezzünk meg a sütőtökről sem, amiből legalább annyi édes finomság készíthető, mint sós. Ugyanígy, az édesburgonya is nagyszerű süti lapanyag, a sütőtöknél lágyabb íze pedig sok gyerek számára szimpatikusabb is.Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...