Mégse mondjunk le arról, hogy a gyerekünk egyszer majd hagyományos módon is meg fogja enni a zöldségeket, hiszen a legtöbben egyszer csak elkezdik megkóstolni őket, a választás lehetőségét pedig mindig jó, ha megadjuk nekik.
Ezért fontos, hogy továbbra is kínáljuk meg őket a zöldségköretből, tegyük oda a szendvics mellé a paradicsomot és uborkát, ha egyszer lesz kedvük hozzá, majd megkóstolják. És addig, amíg ez a csodálatos áttörés bekövetkezik, bevethetünk pár trükköt, amivel a lelkiismeretünk is megnyugodhat, mert csak sikerül becsempészni pár adag zöldséget a hasukba úgy, hogy ők észre sem veszik.
1. Ragu – ami ápol és eltakar
Paradicsomos tészta. Azt hiszem, még sosem találkoztam olyan gyerekkel, aki valamilyen formában ne szerette volna a paradicsomos spagettit és társait. A klasszikus paradicsomszósz összetevőinek listája pedig egészen meglepő módon tágítható. Ki gondolná, hogy jól elfér benne a répán túl a lencse, a padlizsán, a zeller, de még akár a brokkoli is. A trükk az, hogy ezeket a zöldségeket nem csupán beledaraboljuk vagy reszeljük a raguba, hanem még észrevétlenebb formában, turmixolva rejtjük el benne. A félig átfőtt, krémessé turmixolt zöldséget adjuk a szószhoz, és így főzzük tovább a ragut – az ízén csak minimálisan, de a tápértékén nagyságrendekkel változtat!
2. Ó, azok a csodálatos krémlevesek!
Zöldségleves sok répával, zellerrel, krumplival, borsóval – fiam idegösszeroppanást kap, mert szerinte nem elég, ha csak kiszedegeti a krumplikat, és kanalaz hozzá egy kis levet. A feldarabolt zöldségek ugyanis nem finomak.
Ha ugyanezt pár fűszer lecserélésével turmixolom, hozzáteszek egy kanál tejfölt vagy egy deci tejet, és pirított kenyérkockával, sült virslivel vagy kolbászchipsszel tálalom, máris szó nélkül kanalazza. Ki érti ezt? Én, persze. A gyerekeknek számos zöldség íze egyszerűen túl harsány, krémlevesben viszont megszelídülnek, úgyhogy bátran kísérletezzünk velük, biztos lesz olyan, ami elnyeri a tetszésüket.
3. Zöldséges süti – a jolly joker
Sokat lehet olvasni arról, milyen jól működnek a zöldségek – a répatortán túl, ami szintén nagy kedvenc – a különböző süteményekben. Az pedig, hogy még a finnyás gyerekek is könnyen lekenyerezhetők velük, csak hab a tortán. Ha figyelünk az édesítésre és kevesebb cukrot használunk – mivel ezen zöldségek többsége önmagában is édesít, még egészséges is marad a süteményünk.
A magas víztartalmú, semleges ízű cukkini nagyszerű állagot és nedvességet ad a csokis brownieknak, muffinoknak, piskótaféléknek, a cékla földes ízét tökéletesen elakarja a csokoládé, de értékes tápanyagai nem vesznek kárba a kakaós-csokis sütiben.
De ne feledkezzünk meg a sütőtökről sem, amiből legalább annyi édes finomság készíthető, mint sós. Ugyanígy, az édesburgonya is nagyszerű süti lapanyag, a sütőtöknél lágyabb íze pedig sok gyerek számára szimpatikusabb is.Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
10 egyszerű és olcsó rántott zöldség
Szerencsére rengeteg zöldség van most a boltokban, piacokon. A gazdag kínálatból ne csak leveseket és egytálételeket készíts, próbáld ki őket rántva is!
Nosalty7 szuper jó brokkolikrémleves, amit a gyerekek is vígan kanalaznak
Sok szülőnek okoz problémát, hogyan etessen meg bizonyos alapanyagot csemetéivel. Egy selymes krémleves jó választás lehet, beleturmixolhatunk mindenféle tápláló zöldséget.
NosaltyTOP 10 nyári finomság, ha van otthon zsenge ZÖLDBORSÓ
Krémleves vagy csipetkés változat, húsos főétel vagy egy nagyon gazdag főzelék, a roppanós és ízletes zöldborsónak nincsen párja. Nézd, milyen sokoldalúan használhatod!
Nosalty3 szuperjó módszer a zsenge cukkini tartósítására
A cukkini gyakorlatilag mindig "szezonban" van, mert egész évben kapható, na de most nyáron annyira örülünk, hogy zsenge! Így tudod tartósítani, hogy tovább élvezhesd:
Brecz JuditCímlapkép: Getty