Így készítsd el Anthon Berg szilvás desszertjét házilag

Kinézetre a csokimáz miatt csak egy mini islert látsz, ha beleharapsz, akkor döbbensz rá, hogy ez egy egészen más ízvilág. Nézd meg, mik kerülnek a házi, szilvás-csokis-marcipános Anthon Berg sütibe!

Kolléganőm, Viki kedvenc édessége az Anthon Berg madeira desszertborral készült, szilvás-marcipános desszertje. Amikor szezonális sütikről ötleteltünk, mit kellene még elkészíteni szilvából, egyből ezek a korongok gurultak be képzeletünkbe, ezzel pedig két legyet ütöttünk egy csapásra. Viki álma valóra vált, amire vágyakozott, testet öltött, valamint megszületett a házi Anthon Berg süti receptje, amit bármikor bárki elkészíthet, hiszen mostantól a Nosalty oldalán megtalálható. Így készült rétegről rétegre, nézd meg!

Sütialap

Az eredeti édesség dobozán található összetevők között kutakodva semmi jel nem utal arra, hogy a finomság talapzatát egy lisztes, linzeres sütirész alkotná, pedig kóstolásnál igen is érezni valami hasonlót. Konyhai körülmények között a legkézenfekvőbb és legjobb stabilizátor, avagy keményítőszer a liszt. Sima mandulalisztből valljuk be, drága mulatság lenne alapot sütni, de megosztva, fele-fele arányban liszttel és mandulaőrleménnyel vállalható, és édes teher.

Ha már az előkelő kategóriában indulunk, akkor vajjal sincs megalkuvás, használjunk magas minőségűt, plusz egy csepp porcukor is mehet hozzá a teljesség kedvéért.

Szilvazselé

Madeira bort nem is olyan egyszerű beszerezni, sőt az ára is az egekben, de kétségbeesésre semmi okunk nincs, mivel itt van nekünk a mi csodálatos desszertborunk: a Tokaji. A hazai a legjobb, minden szempontból, ez kétségtelen. A kecskeméti szilvával pedig ellenállhatatlan a párosuk. Kevés nádcukorral összerottyantva, turmixolva, és agaragarral zselésítve csak formára kell alakítanunk, és mehet a mandulás alapra pihegni.

Marcipán

Nincs sok ideje a gyümölcszselének, a kész marcipánt folyamatos porcukrozással nem nagy tűz kinyújtani. Kiszúróval, mindig ugyanazzal a mérettel könnyedén méretezhetjük a legegyszerűbb, fehér, sima masszát. Ezek után, harmadik rétegként a szilvás zselére kell helyeznünk.

A sorrend a mi esetünkben azért fontos, mert a meleg csokimáz a zseléről olyan szépen lefolyna, vagy megolvasztaná azt, hogy együtt, kéz a kézben távoznának a korong tetejéről.

Csokimáz

Linzer, szilvás zselé, marcipán és csokimáz, ez a helyes sorrend. Használjunk csokiból is nagyon menőt. Én egy belga 70%-os csokipasztillával dolgoztam, nem sajnáltam a sütiről, jó nagy adagot olvasztottam hozzá. A rétegzett sütiket egy sütőpapírral bélelt rácson öntöttem nyakon a mázzal, így az alácsorgó részt a következő sütéshez vagy egy forró csokoládéhoz fel tudom használni, egy csepp sem veszik kárba. Kevés vajat vagy olajat érdemes hozzáadni, így könnyebben és hosszabb ideig lehet dolgozni vele, és szép fényes marad a bevonat felülete.

Akit nagy izgalommal töltött el korábban a Bounty vagy Raffaello házi elkészítése, az biztosan kedvét leli az Anthon Berg után szabadon készült, házi sütiben a sütiben!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...