Anorexiás modellek és Diana hercegné bulimiája - felelős-e a média a betegségek kialakulásáért?

Tehet-e a tömegmédia arról, hogy valaki anorexiás lesz? – erre, és sok más kérdésre kerestük a választ egy gasztropszichológus segítségével.

Az anorexia nervosa kapcsán sokakban él az a tévhit, hogy a média fontos szerepet játszik a betegség kialakulásában. A női magazinokban, közösségi médiában és televízióban ugyan gyakran találkozni a kórosan sovány női ideállal, modellekkel, de a betegség jóval összetettebb annál, minthogy kizárólag a médiát okoljuk a megjelenéséért.

„A média nagyon kis szerepet játszik a betegség kialakulásában. Az anorexiának biológiai, genetikai, és neurológiai háttere is van” - mondja Forgács Attila. A gasztropszichológus szerint a betegeket a médián keresztül éri egyfajta nyomás, ahogy a soványságkultusz is befolyásolja őket, de nem ezek a fő okai annak, hogy valaki anorexiás lesz. Megjegyzi, hogy fontos a pontos diagnózis felállítása, mielőtt valakiről kijelentjük, hogy ilyen betegségben szenved.

Forgács Attila

AZ EVÉS LÉLEKTANA

Forgács Attila az ELTE Pszichológiai Intézet oktatója, és a Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológiai Központjának vezetője, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus, gasztropszichológus. A hazai gasztropszichológia egyik megalkotója. A tudományterület azt vizsgálja, miért eszünk, iszunk akkor is, ha nem vagyunk éhesek, vagy szomjasak? A pszichológus több mint 30 éve foglalkozik az evés lélektanával és az étkezési zavarokkal.

A szakember szerint az anorexiának evolúciós oka is van, ami az éhezéssel függ össze: „Éhínségek idején az anorexiás volt az, aki beszerezte az ételt. A társadalom többségétől eltérően viselkedett, nem maradt otthon, hanem bejárta a környéket az élelemért, akár hatalmas távokat is megtéve. Ők ugyan meghaltak, de a populáció nekik köszönhetően túlélt.”

Ez a fajta viselkedés manapság is megfigyelhető a betegek esetében, jellemzően megerőltető mozgást végeznek, futnak, hosszan gyalogolnak. Mellette olyan impulzív cselekvéseik lehetnek, mint például az élelmiszerlopás. „Az ételt ugyan elkészítik, de ők nem esznek belőle” – jegyzi meg Forgács.

Már nem egy magányos betegség

„Régen az anorexia magányos betegség volt, most már a közösségi oldalakon található csoportok révén kap egyfajta közösségi jelleget” – mondja a pszichológus, aki szerint az internet és a közösségi média térnyerésével olyan oldalak is létrejöttek, amik egyenesen támogatják, pozitívan tekintenek az anorexiásokra. A Pro Ana (pro anorexia) elnevezésű oldalakon az anorexiások találkoznak társaikkal, technikákat osztanak meg egymással.

„Azt is megtanítják egymásnak, hogyan tudják eltitkolni a betegségüket az orvosok, a tanárok és a nem anorexiások körében”

– figyelmeztet Forgács. Hozzáteszi: „léteztek, sőt még lehet ma is léteznek ilyen veszélyes oldalak Magyarországon is. Ezek az oldalak nem gyógyító szándékkal jöttek létre!”

Néhány évvel ezelőtt megjelent egy divatirányzat is: az Anorexia Inspired Fashion. A tervezett ruhák és ékszerek kifejezetten az anorexiás testre hívják fel a figyelmet. Szerencsére, a divatirányzat nem terjedt el széles körben.

Anorexia inspirálta divatruházat

Diana hercegné és a bulimia elterjedése

Az anorexia mellett a bulimia nervosa a másik leginkább ismert táplálkozási zavar. Talán kevesen emlékeznek rá, de a néhai Diana hercegné is ebben a betegségben szenvedett. Lady Diana a 90-es évek elején állt ki a nyilvánosság elé, és vállalta fel nyíltan betegségét, és arra kérte a fiatal lányokat, ne vegyenek róla példát, ne sanyargassák magukat. A hercegné óriási példakép volt a nők körében, sokan akartak rá hasonlítani. A bulimia elterjedésének mutatói azt jelzik, ekkor került a betegség igazán a köztudatba, és sok későbbi bulimiás innen szerezte a hibás viselkedési mintát.

Lady Diana és Károly herceg 1983-ban

Forgács Attila szerint Lady Diana esete is jól mutatja, hogy a média és a bulimia kialakulása között lehet kapcsolat. A szakpszichológus a 90-es években kezdte el kutatni a betegséget, de azt mondja, hogy már a rendszerváltás előtt is fellelhető volt az étkezési zavar, főleg az egyetemista fiatalok körében.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...