Mi az a kombucha, és mit érdemes tudni róla?

Sok állítás hangzik el a kombucha egészségügyi előnyeiről, de vajon mit mond a tudomány?

A kombucha teagomba ősi gyógyír. A neve ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, melynek  élő organizmusai megerjesztik az édes teát. Azok számára, akik először próbálják, a tea furcsa ízű lehet: savanyú almaborhoz hasonlítják, ecetes jelleggel. A kombuchát Kínában már több mint 2200 évvel ezelőtt ismerték méregtelenítő és energizáló tulajdonságai miatt. A kereskedelmi útvonalak bővülésével Oroszországba, majd más kelet-európai területekre is megérkezett.

A kombucha probiotikum, baktériumok és élesztőgombák alkotják. Sokan egészségmegőrző és gyógyhatású készítményként ismerik, viszont az ezt igazoló klinikai vizsgálatok még nem születtek meg, így minderre nincsen szakmai bizonyíték. A népi gyógyászat szerint erősíti az immunrendszert, hidratál, segít elmulasztani a puffadást, javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. Gazdag enzimekben, organikus savakban és B-vitaminban. Van benne glükozamin, ami az ízületek egészségét támogatja. Méregtelenítőként is emlegetik, állítólag csökkenti a vérnyomást és a cukorbetegség elleni védelemben is szerepe lehet.

Emberi vizsgálatok során nem tesztelték a kombucha egészségre vonatkozó hatását. Laboratóriumi keretek között állatkísérleteket végeztek, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy az italnak antimikrobiális, antioxidáns, rákellenes és cukorbetegség elleni tulajdonságai lehetnek. Az állatokkal végzett kutatások során arra jutottak a szakértők, hogy a kombucha alkalmas lehet a gyomorfekély és a magas koleszterinszint kezelésére, és méregtelenítőként is működhet.

A kombuchában lévő DSL nevű vegyi anyag talán a legfontosabb összetevője. A DSL képes gátolni egy fontos enzimet, a β-glükuronidázt, amelynek szerepe lehet a rák növekedésében. A jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a kombucha egészségügyi tulajdonságai valószínűleg hasonlóak a teához és az erjesztett ételekhez. Az ajánlott mennyiség belőle napi 1,5 dl, ha túl sokat iszunk, az gyomorégést okozhat.

Ezeket olvastad már?

A tea ezer arca

Tudtátok, hogy a teát használhatjuk ételek füstölésére, színezésére és ízesítésére is? Zöld és fekete teás receptjeink következnek!

admin

Tea: hagyomány és újdonság

Egy elkötelezett cég a kulturált teafogyasztás szolgálatában. Célkitűzése a több száz éves hagyományok megtartása mellett a 21. századi igények kielégítése. (x)

Nosalty

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...