Jön a nyár, a sok nehéz, vajas-csokis süti helyett itt az ideje könnyű, gyümölcsösre váltani. Ehhez elő kell vennünk a zselatint, barátkozzunk össze vele!
A rettegett szer
A zselatin állati porcból, csontból kinyert színtelen, szagtalan zselésítő anyag. Krémek, torták, gyümölcskocsonyák, dzsemek zselésítésére használjuk. Már aki. Sokan egyáltalán nem merik alkalmazni, mert egyszer-kétszer nem a várt eredményt hozta, vagy mert mások rossz véleménnyel voltak róla. Pedig a zselatin sikeresen felhasználható, ha betartunk néhány alapszabályt!
Amit sosem mertél megkérdezni
- A zselatint TILOS felforralni! A forralástól elveszíti zselésítő képességét, és használhatatlanná válik.
- Pontosan be kell tartani a csomagoláson lévő utasításokat! Ha túl keveset teszünk bele, nem keményít, ha túl sokat, gumiszerű, kemény, élvezhetetlen végeredményt kapunk.
- Ha porral dolgozunk, tegyük hideg vízbe, lassan, de folyamatosan kavargatva melegítsük fel, majd tegyük a krémbe, és oszlassuk el.
- Ha zselatinlapot használunk, akkor először áztassuk pár percre hideg vízbe, ha megpuhult, vegyük ki, nyomkodjuk ki belőle a vizet, és forró vízbe (nem forrásban lévőbe) téve keverjük el.
- Ha zselatinfixxel dolguzunk, nincs szükségünk előkészíteni a zselét – keverhetjük azonnal a krémbe.
- Bizonyos egzotikus gyümölcsök (pl. ananász, kivi, papaya) nyersen nem lépnek reakcióba a zselatinnal. Használjunk konzervet vagy 2 percre mártsuk őket forró vízbe!
- A gyorsabb dermedés érdekében akkor tegyük rá a cukrot, ha már nem melegítjük tovább.
- Ha nem szükséges, hogy nagyon zselésítsen (krémek, dzsemek esetében), akkor egy csipet sóval folyósabbá tehetjük.
Még több zselatinos recept itt >>
Még több zselatinfixes recept itt >>