Amit mindig is tudni akartál a zselatinról

Jön a nyár, a sok nehéz, vajas-csokis süti helyett itt az ideje könnyű, gyümölcsösre váltani. Ehhez elő kell vennünk a zselatint, barátkozzunk össze vele!

A rettegett szer

A zselatin állati porcból, csontból kinyert színtelen, szagtalan zselésítő anyag. Krémek, torták, gyümölcskocsonyák, dzsemek zselésítésére használjuk. Már aki. Sokan egyáltalán nem merik alkalmazni, mert egyszer-kétszer nem a várt eredményt hozta, vagy mert mások rossz véleménnyel voltak róla. Pedig a zselatin sikeresen felhasználható, ha betartunk néhány alapszabályt!

Tejberizses epertorta

A Príma Konyha 2010. májusi számában jelent meg, anyák napi ajánlat. Egyszerűen elkészíthető, isteni finom, habkönnyű, bár kissé időigényes desszert. Mivel anyukám fogyózik, az ...

Panna cotta

Konyhai pályafutásom során eddig még csak egyszer készítettem panna cottát (azt is valamikor jó pár évvel ezelőtt), nem hagyott bennem mély nyomot, az biztos. Enni persze már sokszor ...

Amit sosem mertél megkérdezni

  1. A zselatint TILOS felforralni! A forralástól elveszíti zselésítő képességét, és használhatatlanná válik.
  2. Pontosan be kell tartani a csomagoláson lévő utasításokat! Ha túl keveset teszünk bele, nem keményít, ha túl sokat, gumiszerű, kemény, élvezhetetlen végeredményt kapunk.
  3. Ha porral dolgozunk, tegyük hideg vízbe, lassan, de folyamatosan kavargatva melegítsük fel, majd tegyük a krémbe, és oszlassuk el.
  4. Ha zselatinlapot használunk, akkor először áztassuk pár percre hideg vízbe, ha megpuhult, vegyük ki, nyomkodjuk ki belőle a vizet, és forró vízbe (nem forrásban lévőbe) téve keverjük el.

Málnás pohárkrém

Kimaradt tejszínhab felhasználására kreáltam ezt a gyümölcshabot, könnyű nyári vasárnapi ebédet lezáró desszertként tudom elképzelni.

Névnapi pudingtorta Samiyatól

Párom névnapjára akartam sütni valamit, de nem tudtam választani a rengeteg recept közül. Ezért benéztem a spájzba, majd a hűtőbe, és "megszületett" ez a torta. Hogy miért tettem ...

  1. Ha zselatinfixxel dolguzunk, nincs szükségünk előkészíteni a zselét – keverhetjük azonnal a krémbe.
  2. Bizonyos egzotikus gyümölcsök (pl. ananász, kivi, papaya) nyersen nem lépnek reakcióba a zselatinnal. Használjunk konzervet vagy 2 percre mártsuk őket forró vízbe!
  3. A gyorsabb dermedés érdekében akkor tegyük rá a cukrot, ha már nem melegítjük tovább.
  4. Ha nem szükséges, hogy nagyon zselésítsen (krémek, dzsemek esetében), akkor egy csipet sóval folyósabbá tehetjük.

Eperdzsem 4. - kókuszos

Az egyik barátnőm anyukája készített minden évben ilyen dzsemet. A barátnőm viszont nem szerette, ám nem akarta megsérteni az anyukáját, így mikor ilyen különleges dzsemekkel ...

Narancskocsonya

Ez bizony, ahogy kedvesemmel kitárgyaltuk nem zselé, nem ám, pedig majdnem annak kereszteltem nagy meggondolatlanul. A Portakal peltesi magyarul Narancskocsonyát jelent, hozzáteszem teljesen ...

Még több zselatinos recept itt >>

Még több zselatinfixes recept itt >>

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Nosalty

További cikkek

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...