Amit mindig is tudni akartál a zselatinról

Jön a nyár, a sok nehéz, vajas-csokis süti helyett itt az ideje könnyű, gyümölcsösre váltani. Ehhez elő kell vennünk a zselatint, barátkozzunk össze vele!

A rettegett szer

A zselatin állati porcból, csontból kinyert színtelen, szagtalan zselésítő anyag. Krémek, torták, gyümölcskocsonyák, dzsemek zselésítésére használjuk. Már aki. Sokan egyáltalán nem merik alkalmazni, mert egyszer-kétszer nem a várt eredményt hozta, vagy mert mások rossz véleménnyel voltak róla. Pedig a zselatin sikeresen felhasználható, ha betartunk néhány alapszabályt!

Tejberizses epertorta

A Príma Konyha 2010. májusi számában jelent meg, anyák napi ajánlat. Egyszerűen elkészíthető, isteni finom, habkönnyű, bár kissé időigényes desszert. Mivel anyukám fogyózik, az ...

Panna cotta

Konyhai pályafutásom során eddig még csak egyszer készítettem panna cottát (azt is valamikor jó pár évvel ezelőtt), nem hagyott bennem mély nyomot, az biztos. Enni persze már sokszor ...

Amit sosem mertél megkérdezni

  1. A zselatint TILOS felforralni! A forralástól elveszíti zselésítő képességét, és használhatatlanná válik.
  2. Pontosan be kell tartani a csomagoláson lévő utasításokat! Ha túl keveset teszünk bele, nem keményít, ha túl sokat, gumiszerű, kemény, élvezhetetlen végeredményt kapunk.
  3. Ha porral dolgozunk, tegyük hideg vízbe, lassan, de folyamatosan kavargatva melegítsük fel, majd tegyük a krémbe, és oszlassuk el.
  4. Ha zselatinlapot használunk, akkor először áztassuk pár percre hideg vízbe, ha megpuhult, vegyük ki, nyomkodjuk ki belőle a vizet, és forró vízbe (nem forrásban lévőbe) téve keverjük el.

Málnás pohárkrém

Kimaradt tejszínhab felhasználására kreáltam ezt a gyümölcshabot, könnyű nyári vasárnapi ebédet lezáró desszertként tudom elképzelni.

Névnapi pudingtorta Samiyatól

Párom névnapjára akartam sütni valamit, de nem tudtam választani a rengeteg recept közül. Ezért benéztem a spájzba, majd a hűtőbe, és "megszületett" ez a torta. Hogy miért tettem ...

  1. Ha zselatinfixxel dolguzunk, nincs szükségünk előkészíteni a zselét – keverhetjük azonnal a krémbe.
  2. Bizonyos egzotikus gyümölcsök (pl. ananász, kivi, papaya) nyersen nem lépnek reakcióba a zselatinnal. Használjunk konzervet vagy 2 percre mártsuk őket forró vízbe!
  3. A gyorsabb dermedés érdekében akkor tegyük rá a cukrot, ha már nem melegítjük tovább.
  4. Ha nem szükséges, hogy nagyon zselésítsen (krémek, dzsemek esetében), akkor egy csipet sóval folyósabbá tehetjük.

Eperdzsem 4. - kókuszos

Az egyik barátnőm anyukája készített minden évben ilyen dzsemet. A barátnőm viszont nem szerette, ám nem akarta megsérteni az anyukáját, így mikor ilyen különleges dzsemekkel ...

Narancskocsonya

Ez bizony, ahogy kedvesemmel kitárgyaltuk nem zselé, nem ám, pedig majdnem annak kereszteltem nagy meggondolatlanul. A Portakal peltesi magyarul Narancskocsonyát jelent, hozzáteszem teljesen ...

Még több zselatinos recept itt >>

Még több zselatinfixes recept itt >>

Legújabb receptek

Céklás-burgonyás zsemle

Egy kis különlegesség és szín a szürke hétköznapokban, ízében nem lehet kiérezni a céklát, de az élesztőnek is jót tesz a használata, illetve egy egészséges finom puha pékárut ...

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsmentes ebédötlet, ha tartod a böjtöt... vagy csak kacérkodsz...

A jóllakás tudománya nem áll meg a szénhidrát + hús kombójánál, ezen már rég túlvagyunk. A hüvelyesek, a gomba, a különféle zöldségek, fűszerek, növényi fehérjeforrások és persze a tojás is laktató és millióképp variálható alapanyagok, ha tartod a böjtöt, vagy szimplán csak nem eszel húst.

8 hely, ahol tilos tárolni a forrólevegős sütőt

Az, hogy hová helyezzük a forrólevegős sütőt, jelentősen befolyásolja annak biztonságát és teljesítményét: ha rosszul választunk, akkor nemcsak, hogy nem működik majd megfelelően a gép, de balesetveszélyessé is válhat. Mondjuk, mire kell figyelni!

Top Receptek

Szaftos bakonyi sertésszelet

A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ...