Amit a vajról tudni érdemes – elmondjuk azt is, mivel helyettesítheted

Tudtad, hogy a vajat úgy állítják elő, hogy leválasztják a tejet a tejszíntől, majd addig kavarják, amíg az szilárd masszává nem sűrűsödik?

 A vajban nincs szénhidrát, az alacsony glikémiás indexű ételek közé sorolható. A vajban lévő kalóriák zsírból származnak. A benne lévő zsír legnagyobb része telített zsírsavakból áll, egy evőkanál vajban 30,5 milligramm koleszterin van. Annak ellenére, hogy tejből készül, egyetlen adag vaj gyakorlatilag nem tartalmaz fehérjét. A vajfogyasztás során kis mennyiségű A-vitamint is beviszünk a szervezetünkbe: egy evőkanálnyiban 97 mikrogramm van, ami a nők számára ajánlott napi adag körülbelül 14% -át, a férfiak esetében pedig 11% -át teszi ki. A fűvel etetett tehenek tejéből készített termékekben például K2-vitamin és omega-3 zsírsavak is vannak. A vaj olyanok körében is népszerű, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet vagy magas zsírtartalmú étkezési tervet, például ketogén étrendet követnek.

Vaj, margarin

A vajat tejből, míg a margarint általában növényi olajból készítik. Alapvetően sokféle margarin van a piacon, és mindegyiknek más a táplálkozási profilja. Vannak például a szív egészségét célzó margarinmárkák, amelyek egészséges zsírokat, például omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. A vaj is lehet ízesített, sózott vagy sótlan fajták is léteznek. A vaj kalóriája a sótartalomtól függően nem változik. Ha sütésről van szó, a vaj számos sütemény kedvelt alapanya. A vaj és a margarin is felcserélhető a legtöbb receptben, de vannak ételek, amelyeket épp a zsiradék fajtája tesz zamatossá vagy egyedivé.

Vajas-citromos csirkecombok

A Damn Delicious-ről van a recept, ami egyik este volt a vacsink. Annyira ízlett, hogy muszáj volt újra elkészítenem, hogy le is tudjam fotózni, mert érdemes ezt a receptet továbbadni.

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Mi jöhet vaj helyett?

Az avokádó nagyszerűen kenhető a pirítóson, és egészséges zsírforrás. Az olívaolajjal is helyettesíthetjük a vajat húsoknál vagy zöldségpárolásnál. Ha vajat használunk a burgonya vagy zöldségköret tetejére, azt friss fűszernövényekkel is kiválthatjuk, a metélőhagyma vagy a tárkony például friss, sós ízt adhat az ételeknek. Vaj helyett sima lekvárt vagy mézet is kenhetünk a pirítósra vagy tehetünk a palacsintára, de friss gyümölccsel is feldobhatjuk ezeket az ételeket. Ha tükörtojást sütünk vagy rántottát készítünk, érdemes inkább tapadásmentes serpenyőt használni.

Vannak, akik vajat a konyhapulton tartják, így az puha és könnyebben kenhető lesz. A gyártók viszont azt ajánlják, hogy a vajat hűtőben kell tárolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Panyolium

Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt

A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Donum Terrae

A Danyi Éva által megálmodott Donum Terrae márka 2011-ben született meg. Az általuk minőségi alapanyagokból készült magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek nemcsak tápanyagdúsak, de ízükkel különlegessé tesznek bármilyen fogást.

Szász Nóri

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!