Amit a vajról tudni érdemes – elmondjuk azt is, mivel helyettesítheted

Tudtad, hogy a vajat úgy állítják elő, hogy leválasztják a tejet a tejszíntől, majd addig kavarják, amíg az szilárd masszává nem sűrűsödik?

 A vajban nincs szénhidrát, az alacsony glikémiás indexű ételek közé sorolható. A vajban lévő kalóriák zsírból származnak. A benne lévő zsír legnagyobb része telített zsírsavakból áll, egy evőkanál vajban 30,5 milligramm koleszterin van. Annak ellenére, hogy tejből készül, egyetlen adag vaj gyakorlatilag nem tartalmaz fehérjét. A vajfogyasztás során kis mennyiségű A-vitamint is beviszünk a szervezetünkbe: egy evőkanálnyiban 97 mikrogramm van, ami a nők számára ajánlott napi adag körülbelül 14% -át, a férfiak esetében pedig 11% -át teszi ki. A fűvel etetett tehenek tejéből készített termékekben például K2-vitamin és omega-3 zsírsavak is vannak. A vaj olyanok körében is népszerű, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet vagy magas zsírtartalmú étkezési tervet, például ketogén étrendet követnek.

Vaj, margarin

A vajat tejből, míg a margarint általában növényi olajból készítik. Alapvetően sokféle margarin van a piacon, és mindegyiknek más a táplálkozási profilja. Vannak például a szív egészségét célzó margarinmárkák, amelyek egészséges zsírokat, például omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. A vaj is lehet ízesített, sózott vagy sótlan fajták is léteznek. A vaj kalóriája a sótartalomtól függően nem változik. Ha sütésről van szó, a vaj számos sütemény kedvelt alapanya. A vaj és a margarin is felcserélhető a legtöbb receptben, de vannak ételek, amelyeket épp a zsiradék fajtája tesz zamatossá vagy egyedivé.

Vajas-citromos csirkecombok

A Damn Delicious-ről van a recept, ami egyik este volt a vacsink. Annyira ízlett, hogy muszáj volt újra elkészítenem, hogy le is tudjam fotózni, mert érdemes ezt a receptet továbbadni.

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Mi jöhet vaj helyett?

Az avokádó nagyszerűen kenhető a pirítóson, és egészséges zsírforrás. Az olívaolajjal is helyettesíthetjük a vajat húsoknál vagy zöldségpárolásnál. Ha vajat használunk a burgonya vagy zöldségköret tetejére, azt friss fűszernövényekkel is kiválthatjuk, a metélőhagyma vagy a tárkony például friss, sós ízt adhat az ételeknek. Vaj helyett sima lekvárt vagy mézet is kenhetünk a pirítósra vagy tehetünk a palacsintára, de friss gyümölccsel is feldobhatjuk ezeket az ételeket. Ha tükörtojást sütünk vagy rántottát készítünk, érdemes inkább tapadásmentes serpenyőt használni.

Vannak, akik vajat a konyhapulton tartják, így az puha és könnyebben kenhető lesz. A gyártók viszont azt ajánlják, hogy a vajat hűtőben kell tárolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Panyolium

Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt

A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Donum Terrae

A Danyi Éva által megálmodott Donum Terrae márka 2011-ben született meg. Az általuk minőségi alapanyagokból készült magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek nemcsak tápanyagdúsak, de ízükkel különlegessé tesznek bármilyen fogást.

Szász Nóri

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...