Amikor a köretből lesz az ebéd – inzulinrezisztenseknek is bevethető receptek!

Foglalkozni kell a gyerekkel, takarítani, boltba menni, de ebédelni is kéne, igaz? Vagy kifogytál az ihletből a home office-ban? Gyors megoldásokat mutatunk: köretekből! 

Karanténban azIR-barát étkezés is leegyszerűsödik, legalábbis én erre törekszem: hétköznap, hiába az otthoni munka, nekem is kevés időm marad főzni, kísérletezni, kivéve, ha előbb kelek fel, vagy éppen hétvége van. Gyorsan, kevés előkészületet igénylő ételeket tervezek az egyes napokra, kevesebb húst eszem, akkor is csak csirkét, halat, ami nagy szó egy kolbászért és sonkáért rajongó embernél. Már írom is, milyen ötletekkel vészelem át a hétköznapokat!

Ez is érdekelhet:

Inzulinrezisztensként ezekkel a kajákkal nem költök többet heti 8 ezernél

Továbbra is nagyon fontos, hogy IR-barátegészséges ételeket egyek, rákapcsoltam a sportban is, így a fehérjéknek is kiemelt szerep jut a karanténkonyhámban. Előtérben a lassú felszívódású szénhidrátok, de néha a gyorsat sem vonom meg magamtól. Van itthon egy csomó köretnek való, ilyen például a bulgur, amiből tabouleh-t csinálok sok-sok zöldséggel, előfordul, hogy csirke nélkül. A sok citrom, friss koriander elengedhetetlen!

Mit kezdjek a rengeteg, felhalmozott babkonzervvel? Oké, ez nem köret (bár én sokszor annak használom), unom a babfőzit, még akkor is, ha szeretem. Szóval lesz belőle saláta vagy chilis bab darált hússal, amit friss salátakeverékkel fogyasztok. Az IR-étrend egyik legjobb fejleménye, hogy szinte minden ételhez fogyasztok nyers zöldségeket, annyira megszoktam a diétámban a salátákat.

Említettem, hogy kevesebb a hús a tányéromon. Rájöttem viszont, hogy nagyon bejön a füstölt tofu - szintén fehérjében gazdag, kisütöm, és főtt quinoával összekeverem, zöldségekkel tálalom. A quinoaamúgy isnagy kedvenc, köretnek való alapanyag, amiből simán készíthetsz te is egytálételt. Tudom, drága mulatság, de viszonylag kevés kell belőle egy-egy adaghoz, nálam egy félkilós kiszerelés 6-7 étkezésre is elég volt.

Tésztákat is eszem, újabban a mindenféle hüvelyesekből készülteket próbálgatom, legyen az lencse, vöröslencse, feketebab. De a teljes kiőrlésű változatokkal is jó viszonyt ápolok, és egy jó tésztasalátát bármikor összedobok: fetával és koktélparadicsommal, csepp olívaolajjal végtelenül egyszerű és finom ételt kapok, különösen, ha majd nyáron friss bazsalikom is nő a konyhakertemben. De tulajdonképpen bármit keverhetsz a tészta mellé, amit szeretsz. Oké, ha van otthon vidékről egy kis házi sonka, bevallom, egy gyors tojásos-sonkás carbonárát (tudom, szalonnával kéne, de az nekem túl zsíros) simán bevágok, de azért nem ez, hanem a könnyedebb hozzávalók a jellemzőek.

Újburgonya szezonja van, amit magas víztartalma miatt simán eszem, akár magában, petrezselyemmel sütve, salátával: pikk-pakk átforgatom egy serpenyőben, sózom, borsozom. Ha neked ez így kevés, szeletelj egy kis szalonnát hozzá, forgasd össze őket, isteni ebédet kapsz végeredménynek.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek