Karanténban azIR-barát étkezés is leegyszerűsödik, legalábbis én erre törekszem: hétköznap, hiába az otthoni munka, nekem is kevés időm marad főzni, kísérletezni, kivéve, ha előbb kelek fel, vagy éppen hétvége van. Gyorsan, kevés előkészületet igénylő ételeket tervezek az egyes napokra, kevesebb húst eszem, akkor is csak csirkét, halat, ami nagy szó egy kolbászért és sonkáért rajongó embernél. Már írom is, milyen ötletekkel vészelem át a hétköznapokat!
Ez is érdekelhet:
Inzulinrezisztensként ezekkel a kajákkal nem költök többet heti 8 ezernél
Továbbra is nagyon fontos, hogy IR-barátegészséges ételeket egyek, rákapcsoltam a sportban is, így a fehérjéknek is kiemelt szerep jut a karanténkonyhámban. Előtérben a lassú felszívódású szénhidrátok, de néha a gyorsat sem vonom meg magamtól. Van itthon egy csomó köretnek való, ilyen például a bulgur, amiből tabouleh-t csinálok sok-sok zöldséggel, előfordul, hogy csirke nélkül. A sok citrom, friss koriander elengedhetetlen!
Mit kezdjek a rengeteg, felhalmozott babkonzervvel? Oké, ez nem köret (bár én sokszor annak használom), unom a babfőzit, még akkor is, ha szeretem. Szóval lesz belőle saláta vagy chilis bab darált hússal, amit friss salátakeverékkel fogyasztok. Az IR-étrend egyik legjobb fejleménye, hogy szinte minden ételhez fogyasztok nyers zöldségeket, annyira megszoktam a diétámban a salátákat.
Említettem, hogy kevesebb a hús a tányéromon. Rájöttem viszont, hogy nagyon bejön a füstölt tofu - szintén fehérjében gazdag, kisütöm, és főtt quinoával összekeverem, zöldségekkel tálalom. A quinoaamúgy isnagy kedvenc, köretnek való alapanyag, amiből simán készíthetsz te is egytálételt. Tudom, drága mulatság, de viszonylag kevés kell belőle egy-egy adaghoz, nálam egy félkilós kiszerelés 6-7 étkezésre is elég volt.
Tésztákat is eszem, újabban a mindenféle hüvelyesekből készülteket próbálgatom, legyen az lencse, vöröslencse, feketebab. De a teljes kiőrlésű változatokkal is jó viszonyt ápolok, és egy jó tésztasalátát bármikor összedobok: fetával és koktélparadicsommal, csepp olívaolajjal végtelenül egyszerű és finom ételt kapok, különösen, ha majd nyáron friss bazsalikom is nő a konyhakertemben. De tulajdonképpen bármit keverhetsz a tészta mellé, amit szeretsz. Oké, ha van otthon vidékről egy kis házi sonka, bevallom, egy gyors tojásos-sonkás carbonárát (tudom, szalonnával kéne, de az nekem túl zsíros) simán bevágok, de azért nem ez, hanem a könnyedebb hozzávalók a jellemzőek.
Újburgonya szezonja van, amit magas víztartalma miatt simán eszem, akár magában, petrezselyemmel sütve, salátával: pikk-pakk átforgatom egy serpenyőben, sózom, borsozom. Ha neked ez így kevés, szeletelj egy kis szalonnát hozzá, forgasd össze őket, isteni ebédet kapsz végeredménynek.
Ezeket olvastad már?
Az 5 legjobb (és egész olcsó) halkonzerv, amivel átvészelheted a...
Magyarországon nagyon kevés hal fogy, mi viszont most a legegyszerűbb beszerzési módszerrel veszünk rá arra, hogy több halat egyél a házi karantén idején. Halkonzervek, hajrá!
Masszi- Rigó CsillaA jó öreg klasszikus: 7 ínycsiklandó, vasárnapi rántott hús
Az elkészítésében lehetnek eltérések, hát még ha bő olajban sül, de abban megegyezhetünk, hogy egy jó nagy tenyérnyi rántott szeletre ritkán tudunk nemet mondani.
Nosalty7 habos és krémes madártej, ami bearanyozza a napod
Gyermekkorunk kedvenc desszertje, amiből nem lehet eleget készíteni és nem lehet eleget enni. Kedveskedj ma ezzel családodnak!
Nosalty7 durván omlós és szaftos oldalas ebédre
A #HÁZIMENZA alatt olyan szaftos húsételekkel is van időnk kísérletezni, amelyekről eddig úgy gondoltuk, nehéz őket vajpuhára, ugyanakkor ropogósra készíteni. Cáfoljatok rá!
Nosalty