Amerikai kutatók új felfedezése segítheti a fogyni vágyókat

Nyelvünk nemcsak ízeket érzékel, hanem szagokat is - derítették ki amerikai kutatók. Ennek a felfedezésnek akár gyakorlati haszna is lehet az elhízottak számára.

A nyelvről régóta köztudott, hogy öt alapízt - édes, savanyú, sós, keserű és umami - érzékel az ízlelőbimbókban lévő receptorsejtek által. Azt is mindannyian tapasztaltuk már, hogy az ízek-szagok kombinációja szorosan összekapcsolódik, és egy-egy ételre együtt jellemzőek. Ez az ételek aromája. (Mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha pl. megfázunk, akkor gyakran kevésbé vagy egyáltalán nem érzékelünk ízeket sem.)

A philadelphiai Monell Kémiai Érzékelő Központ kutatóinak a Chemical Senses című folyóiratban közzétett tanulmánya szerint a szagok érzékeléséért felelős receptorok nem csak az orrban, hanem a nyelven is megtalálhatóak. Eddig úgy véltük, hogy a nyelv ízérzékelésének és az orr szagérzékelésének információit az agyunk szintetizálja - most viszont úgy tűnik, hogy ez a folyamat sokkal korábban, már a szájban lezajlik.

Dr. Mehmet Hakan Ozdenert, a kutatást vezető tudóst 12 éves kisfia kérdése irányította erre a kutatási területre, miszerint a kígyók is azért nyújtják ki a nyelvüket, hogy körbeszaglásszanak.

De mi lehet ennek a kutatási eredménynek a gyakorlati haszna? Ozdener szerint felfedezésük megnyithatja a lehetőséget olyan kísérletek, további kutatások előtt is, amelyek során a szagokat felhasználhatnánk akár az elhízottak kezelésében is. Például lehetőség lenne arra, hogy olyan szagot adjunk az ételekhez, amelytől az édesebbnek tűnik, vagy mesterségesen növelhető lenne egy-egy étel só- vagy zsírérzete is, amelyek következtében kevesebb vagy kímélőbb ételekkel is kielégíthető lenne a fogyni vágyók étvágya.

Viszont addig is, amíg a kutatók ezt ki nem találják alaposan, én azt javaslom, hogy ha fogyni szeretnénk, forduljunk dietetikushoz, edzőhöz, figyeljünk oda a megfelelő kalóriabevitelre és a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és természetesen a rendszeres fizikai aktivitásra.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via MTI

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...