Íme a sajt, amit Amerikában betiltottak, itthon viszont kapható

Igazi ínyencségnek számít Európában az a francia sajt, amit Amerikában már rég betiltottak.

A sajt szerelmesei kétségtelenül tudják, hogy Franciaország a világ (egyik) legjobb és legváltozatosabb sajtjait állítja elő. Ám az egyik jellegzetes fajtát törvény tiltja Amerikában. Ez nem más, mint a francia klasszikus Burgundiából, az Époisses. A döntés a sajt feldolgozási módszere miatt született – írja az Agroinform oldala.

Íme a sajt, amit Amerikában betiltottak, itthon viszont kapható

Nyers, pasztőrözetlen tejből készül

Az Époisses elnevezést egy Burgundia tartományban található faluról kapta. Az említett sajtkülönlegesség pasztőrözetlen tehéntejből készül, állaga puha, pudingos, krémes. Színe narancssárga, íze pedig kissé csípős.

Általában 42 napig szokták érlelni.

Pasztőrözetlen tehéntejből készül az Époisses 

Listeria és az E. coli. lehet benne

A sajtban kifejezetten egészséges baktériumok találhatók meg, azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration, röviden FDA vagy USFDA) szerint némelyikük életveszélyes is lehet.

Körtés-kéksajtos gnocchi

A legősziesebb gnocchival állunk szemben: puhára párolt körte, karakteres kéksajt és lágy burgonyanudlik egyesülnek egy elképesztően szaftos, fűszerektől aromás szószban. Gyorsan ...

Kecskesajtos-szőlős falatkák

Az őszi, szüreti időszakban leginkább csak folyékony formájában gondolunk a szőlőre, pedig a fürtös gyümölcsnek megannyi felhasználási módja van. Ez a pikk-pakk összedobható, ...

Emiatt az FDA rendkívül szigorú szabályokat ír elő a nem pasztőrözött tejből előállított sajtok értékesítésére, valamint a 60 napnál rövidebb ideig érlelt sajtok behozatala is be van tiltva. Miért? Mert, ha nem érlelik a sajtot, akkor nem képződnek benne olyan anyagok, amelyek képesek lennének meggátolni a káros baktériumok kifejlődését.

Ám, mint említettük, az Époisses sajtot 60 napnál rövidebb ideig érlelik, így előfordulhatnak benne olyan kórokozók, mint a Listeria vagy az E. coli. Az Époisses egyébként már Franciaországban sem túl elterjedt, részben az említett veszélyek miatt.

Forrásunk volt.


További érdekességek várnak:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...