Kerüld az alufóliát, ha ezt az 5 dolgot csinálod a konyhában!

Az alufólia igazi multifunkcionális konyhai eszköznek tűnik, érdemes azonban tudni, hogy nem mindenhez ajánlott használni. Mutatjuk, melyek azok az esetek, amikor az alufólia csak ronthat a helyzeten.

Az alufólia kétség kívül rengeteg dologra használható a konyhában: ételeket csomagolhatunk el vele, puhára és szaftosra süthetjük segítségével a húsokat a sütőben, koszos tányérokat és tálakat spórolhatunk használatával, ráadásul a megfelelő elővigyázatossággal még súrolóeszközként, polírozóként is használhatjuk. Bár hasznos eszköz, nem minden feladathoz alkalmazható, összegyűjtöttünk 5 olyan eshetőséget, amikor kifejezetten tilos az alufólia használata.

Kerüld az alufóliát, ha ezt az 5 dolgot csinálod a konyhában!

1. Mikrózás

Talán már senkinek nem mondunk újat azzal, hogy mikrohullámú sütőbe tilos fémet rakni, az alufólia mikrózásának veszélyére viszont sosem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Az üveggel, kerámiával, porcelánnal vagy akár a papírral ellentétben az elektromágneses hullámok nem tudnak áthaladni a fémeken, sőt, visszaverik a mikrohullámokat, így a mikró belül pillanatok alatt szikrázni kezd, rosszabb esetben pedig tűz is keletkezhet, így az alufóliába becsomagolt, melegíteni kívánt ételről mindig gondosan szedd le a fóliát, ezzel elkerülve a baleseteket.

2. Ne süss rajta süteményt, kekszeket

Míg alufóliával tökéletesen lehet lefedni és puhítani a sütőben sült húsokat, addig sütemények sütésénél nem érdemes alufóliával lefedni a tepsik alját, mert így a sütik és kekszek alul hamarabb átsülnek, mint felül, ennek függvényében hamarabb oda is kozmálhatnak. Sütemények, kekszek sütéséhez használj inkább sütőpapírt vagy szilikonos sütőlapot.

Kerüld az alufóliát, ha ezt az 5 dolgot csinálod a konyhában!

3. A sütő alját sem érdemes vele letakarni

A sütő alját sokan bélelik ki annak érdekében, hogy az ne koszolódjon, zsírosodjon a sütések alkalmával. Bár ez elméletben jó megoldásnak tűnhet, gyakorlatban egyáltalán nem az, a sütő egységeinek lefedése ugyanis nemcsak az ételt teheti tönkre, de a felmelegítéshez, levegőáramláshoz szükséges alkatrészeket is. Mi azt ajánljuk, mindig hagyd szabadon a sütő oldalait, falait, mutatunk viszont pár jó megoldást, ha gyorsan és hatékonyan szeretnéd tisztán tartani a sütőd!

4. Alufólia és savas ételek = Rossz párosítás

A savas ételek (paradicsom, paradicsomos szószok, citrusfélék, erdei gyümölcsök) kölcsönhatásba léphetnek az alufóliával, ami rövid időn belül kimarhatja az alumíniumot, ráadásul még az élelmiszer minőségében is kárt tehet. A savasabb ételeket érdemes üveg vagy műanyag dobozokban tárolni, esetleg frissen tartó fóliával lefedni.

Plusz tipp: ha teheted, alufóliába inkább csak átmenetileg csomagolj ételeket, ha napokra pakolsz el valamit, inkább válaszd a környezetkímélőbb és az élelmiszer minőségének szempontjából is praktikusabb tárolóeszközöket.

5. Ne dobd ki egy használat után!

Az alufólia, bár valljuk be, könnyen szakad, ha egy kicsit jobban odafigyelünk rá, könnyen lemosható, és akár többször is újrahasználható, ráadásul újrahasznosítható is! Ne dobd ki egy használat után, mosd le puha szivaccsal, és használd fel újra, majd, ha teheted, dobd be a fémgyűjtő szemetesbe. Így nemcsak a te tekercsed tart majd tovább, de egy minimális lépést teszel a környezetvédelemért is!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!