Így használd fel az őszi almákat: két könnyű, de isteni almás receptet hoztunk

Hirtelen nyárból az őszbe értünk. Ilyenkor óhatatlanul is nyúlunk a csokiért, vagy a cukros sütik után. Ezzel a két almás recepttel könnyebben bírhatóak lesznek a hűvösebb őszi napok!

Készíts mézpótlót, majd ezzel almás veknit sütemény helyett, most ezekhez ajánlunk két nagyszerű receptet. Olcsó az alma, sokféle ízű, színű kapható a piacon, válaszd ki a legédesebb, legkeményebb húsúakat, ezekből lesz a legfinomabb az almaméz, amit állaga alapján szirupnak vagy éppen melasznak is hívhatnánk. Ezzel kínálhatod stílusosan majd a legszuperebb csupaalmás sütit, az almakenyeret.

Almaméz és almakenyér - az almaméz receptjéért kattitns a képre!

Almából mézpótló?

Mindenki tisztában van vele mennyire drága akár egy kisüveges méz is, tényleg csillagászati összegeket kérnek el érte, és sokszor az az érzésünk, hogy vizezik, mert olyan folyós. A sárga aranynak pedig ősszel van felvevőpiaca, a nagy lehűlések és esőzések idején mindig göthösködik valaki. Ilyenkor a mézes tea és a C-vitamin kombinációból fogy egy kevés minden nap. A mézet szuperül helyettesítheti sűrített almalé, más néven almaméz, meleg italok ízesítésére, és a torok megnyugtatására egyaránt alkalmas.

Egyszerű elkészítés

Bármilyen hihetetlen, de nem szükséges más alapanyag, csak alma az almaméz elkészítéséhez, viszont egy háztartási gép elengedhetetlen hozzá, legyen otthon gyümölcscentrifuga. E nélkül nehéz szűrt almalevet előállítani!

Tipp: a házi almalevet sűrű szűrőn folyassuk át, ne maradjon hab a főzőedényben!

Almaméz - a receptért kattints a képre!

Mire jó még az almaszirup?

Sütikre öntetként csorgathatjuk, és fordított torták készítésénél ezt is tehetjük a gyümölcsök alá, hogy a formából kifordítva karamellizálódva virítsanak a tortatálon. Édesíthetünk vele gyümölcsös ételeket, gyümölcslevest, és akár sajttálak, sajtos tapasok öntete vagy mártogatósaként is elhelyezhetjük az asztalon. A legjobb felhasználása mégis az, ha a reggeli joghurtunkat, zabkásánkat ezzel édesítjük vele.

Tipp: a lehámozott almahéjból főzzünk illatos almateát, vagy szárítsuk ki, és porítva, vagy egészben használjuk fel később más receptekhez.

Almakenyér - a receptért kattints a képre!

Almakenyér

Almavekninek is hívhatnánk, de a „kenyér” ragadt rá, mivel kenyérformában sül. Hámozzuk mindenképpen az almát, hogy sütés után könnyen szeletelhető legyen! Aki nagyon szuper szemmértékkel és kézügyességgel bír, késsel is szeletelheti az almát, de mandolinnal biztosan egyforma vastag szeletek készíthetők, sokkal rövidebb idő alatt, így ajánlatos inkább ezt az eszközt használni, vagy beszerezni, hiszen nagyon megkönnyíti a hétköznapi sütés-főzést a konyhában.

Almarakottas

Az egymásra pakolt almasorok alá almamézet csorgassunk cukor vagy méz helyett, nagyon felturbózza az amúgy is csupaalmás sütinket. Egy minimális cukrot ír a recept az alma szórásához, de e helyett is csorgathatunk almamézet, vagy édesítőszert, ha cukrot nem szeretnénk. A könnyű vágáshoz rátehetünk sütéskor súlyozásképpen egy másik formát sütőgyönggyel vagy szárított babbal, így szépen egyben maradnak, összeragadnak a rétegek. Tálaláskor mehet az almakenyér szeletre egy kevés aprított dió és persze az almamézből is csorgathatunk pluszban rá.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Almakenyér és almaméz – a teljes recepteket mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek