Az almaecet egy kiváló alapanyag, mely többek között a fogyást is segíti, azonban sokan nem tudják, hogyan is kell fogyasztani. A tudomány természetesen a segítségünkre siet: egy kísérlet során megállapították, hogy az étkezések előtt almaecetet kortyolgatva csökken a vércukorszint, béltisztító és méregtelenítő, megóvja a bélrendszert a gyulladásoktól és a fertőzésektől is, hozzájárul a puffadás és a székrekedés megszüntetéséhez, de hatékonyan alkalmazható a fejfájás, a torokfájás és az asztma kezelésére is.
A kutatás során azt vették észre a tudósok, hogy azoknak, akik étkezés előtt almaecetes vizet kortyolgattak, a vércukorszintjük is alacsonyabb volt. Az almaecetben lévő ecetsav a szervezetbe kerülő keményítő emésztését korlátozza a kutatók szerint.
Lefordítva a halandók nyelvére
Ez azt jelenti, hogy az almaecet segíti a fogyást azzal, hogy blokkolja a keményítő felszívódását, és korlátozza a kalóriák lebontását, ami hosszú távon fogyást idéz elő. Továbbá csökkenti az étvágyat, serkenti az anyagcserét, sőt, a koleszterinszintet is rendbe hozza.
Az almaecetben 95 százalék víz és 5 százalék sav található, és számos, a szervezetünk számára fontos dolog: vitamin, keményítő, rost, enzim és aminosav.
Mire kell figyelni almaecetfogyasztásnál?
Az almaecet fogyókúra esetén is kiválóan alkalmazható, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Hosszú távon fejti ki jótékony hatását, így a többletsúly fokozatosan adható le.
Az almaecet fogyókúra elkezdésénél érdemes odafigyelni arra, hogy milyen almaecetet használunk. Az almaecet legtisztább forrása bioboltokban kapható. A bio-almaecet nemcsak egészségesebb, de íze is sokkal kellemesebb, mint a sima almaeceté.
Étkezés előtt 10-15 perccel egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, és igyuk meg.
Az elsőt mindjárt ébredés után éhgyomorra idd, a másodikat pedig ebéd előtt 10-15 perccel. Tartsd a kúrát legalább egy hónapig, ezután felezheted a mennyiséget.
Érdemes elővigyázatosnak lenniük azoknak is, akik fekéllyel, gyomorfájással illetve refluxszal küzdenek, mivel az almaecet is savas. Tehát aki komolyabb gyomorbetegségekkel rendelkezik annak nem igazán ajánlott az almaecet.
A konyhában használhatjuk különböző ételek ízesítésére, remekül harmonizál a salátákkal, szárnyas ételekkel és pácolt halakkal, de befőttekhez és italokhoz is jól illik. A hazánkban is népszerű chutney egyik fontos alapanyaga.
Nem csodaszer
Nyilván ne az almaecettől várjuk a csodát, hiszen ha sok egészségtelen, magas kalóriatartalmú ételt fogyasztunk, akkor nem segít. Inkább afféle mankóként tekintsünk rá, ami segít minket abban, hogy könnyebben és gyorsabban megszabaduljunk a fölösleges kilóktól.
Még több diéta: