Az amerikaiak szinte tökélyre fejlesztették a vajas karamellkrémmel töltött almát, amit pálcikára szúrva akár egészben is eszegethetünk, de ezen kívül még sokféleképp fűszerezve, a gyümölcs újabb és újabb karaktereit kiemelve cifrázhatjuk ezt az egyszerű de nagyszerű édességet, a töltött almát.
Cukor és fahéj, a fapados verzió
Akkor se essünk kétségbe, ha úgy tűnik, nincs otthon semmi, mert azért a háztartások többségében cukor és fahéj mindig megtalálható. Nem is kell több, a megpucolt és kicsumázott almát egészben hagyva állítsuk egy hőálló tálba, és szórjuk meg cukorral és fahéjjal.
Még csak zsiradék se kell rá, mehet így a sütőbe, és amikor az alma megpuhult, a cukor pedig szépen rákaramellizálódott, már ehetjük is. Isteni.
Gazdagítsuk vajjal
Ha még mindig nem akarunk igazán sok időt a dologra szánni, mégis valami édes finomságra vágyunk, a cukros-fahéjat keverjük össze egy kis vajjal, és ezt töltsük az almák belsejébe. Mire a gyümölcs átsül, édes, finom krémként vonja majd be az almát a cukros-fahéjas vaj.
Jöhetnek a diófélék és magok
Maradva az eredeti kiindulásnál, szórhatunk az almára vagy keverhetünk a vajba durvára vágott dióféléket, mogyorót, mindenféle finom olajos magvat, akár szezámmagot is – utóbbi remekül harmonizál az alma savasságával és a cukorral. Engedjük, hogy a magok picit megpörkölődjenek a sütés során, annál finomabb lesz a végeredmény.
Főzzünk karamellt
A karamellkészítés egyáltalán nem ördöngös feladat: a lényeg, hogy pirítsuk le a cukrot, adjunk hozzá egy kevés vizet – kész is a karamellmártás, amit az almára csorgathatunk. Ha pedig vajjal gazdagítjuk, sűrű, édes, fényes mázat kapunk. Zsíros tej vagy tejszín hozzáadásával pedig karamellkrémet is főzhetünk, amitől egészen divatos, már-már komoly desszertnek beillő finomságot kapunk, ha az almára és a pirított magokra csorgatjuk, vagy akár a nyers gyümölcsbe töltjük, és úgy sütjük készre.
Ha pedig egy kevés zabpelyhet is keverünk a töltelékhez, már tényleg egy ötcsillagos finomságot készíthetünk el pár perc alatt, amihez egy kanálnyi krémes vaníliafagyi lehet a korona.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több házias-őszies tipp itt: