Így süssünk töltött almát ~ Olcsó, finom, és pár perc alatt kész

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb édesség ősszel, ráadásul (viszonylag) egészséges, sokféleképp elkészíthető, és pár perc alatt összedobható – ez a mindenféle jóval megpakolt sült/töltött alma, amit hétköznapi hűvös estéken vagy hétvégi délutáni nassolnivalónak is összedobhatunk, akár minden nap új változatban.

Az amerikaiak szinte tökélyre fejlesztették a vajas karamellkrémmel töltött almát, amit pálcikára szúrva akár egészben is eszegethetünk, de ezen kívül még sokféleképp fűszerezve, a gyümölcs újabb és újabb karaktereit kiemelve cifrázhatjuk ezt az egyszerű de nagyszerű édességet, a töltött almát.

Cukor és fahéj, a fapados verzió

Akkor se essünk kétségbe, ha úgy tűnik, nincs otthon semmi, mert azért a háztartások többségében cukor és fahéj mindig megtalálható. Nem is kell több, a megpucolt és kicsumázott almát egészben hagyva állítsuk egy hőálló tálba, és szórjuk meg cukorral és fahéjjal.

Még csak zsiradék se kell rá, mehet így a sütőbe, és amikor az alma megpuhult, a cukor pedig szépen rákaramellizálódott, már ehetjük is. Isteni.

Gazdagítsuk vajjal

Ha még mindig nem akarunk igazán sok időt a dologra szánni, mégis valami édes finomságra vágyunk, a cukros-fahéjat keverjük össze egy kis vajjal, és ezt töltsük az almák belsejébe. Mire a gyümölcs átsül, édes, finom krémként vonja majd be az almát a cukros-fahéjas vaj.

Jöhetnek a diófélék és magok

Maradva az eredeti kiindulásnál, szórhatunk az almára vagy keverhetünk a vajba durvára vágott dióféléket, mogyorót, mindenféle finom olajos magvat, akár szezámmagot is – utóbbi remekül harmonizál az alma savasságával és a cukorral. Engedjük, hogy a magok picit megpörkölődjenek a sütés során, annál finomabb lesz a végeredmény.

Főzzünk karamellt

A karamellkészítés egyáltalán nem ördöngös feladat: a lényeg, hogy pirítsuk le a cukrot, adjunk hozzá egy kevés vizet – kész is a karamellmártás, amit az almára csorgathatunk. Ha pedig vajjal gazdagítjuk, sűrű, édes, fényes mázat kapunk. Zsíros tej vagy tejszín hozzáadásával pedig karamellkrémet is főzhetünk, amitől egészen divatos, már-már komoly desszertnek beillő finomságot kapunk, ha az almára és a pirított magokra csorgatjuk, vagy akár a nyers gyümölcsbe töltjük, és úgy sütjük készre.

Ha pedig egy kevés zabpelyhet is keverünk a töltelékhez, már tényleg egy ötcsillagos finomságot készíthetünk el pár perc alatt, amihez egy kanálnyi krémes vaníliafagyi lehet a korona.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több házias-őszies tipp itt:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...