Alma, a „tiltott” gyümölcs

Évát még bűnre csábította, de mi bátran fogyaszthatjuk! Készíthetünk belőle lekvárt, szószt, kompótot, levest, bébiételt, tehetjük salátákba és a fogyókúrához is ideális. Az almától nyáron és télen is elcsábulunk, de a bibliai történettel ellentétben, ennek nincsenek súlyos következményei. Sőt. A „tiltott” gyümölcs nagyon is ajánlott lett.

Almachips

Az almachipset baromi egyszerű otthon elkészíteni, felesleges a boltba menni érte. Bármilyen alma megteszi, ami éppen van a gyümölcsöstálban. A Szakácsok Könyvében leginkább ...

Származása nem tisztázott, de az őse a vadalma, az ősember első táplálékai közé tartozott. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak az étkezést almával fejezték be, ez sem lehet véletlen.

Almamártás

Nagyon szeretjük ezt a mártást, főleg sült húsokhoz, de önmagában is nagyon finom, és nagyon egyszerű elkészíteni.

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...

Konyhai felhasználás

Az alma ízletes húsa számtalan felhasználási lehetőséget nyújt. Készíthetünk belőle lekvárt, szószt, kompótot, levest, pépesítve bébiételt. Tehetjük salátákba, pl. franciasalátába, nagyon jó páros a zellerrel, csodálatos ízharmóniát kapunk így (Waldorf saláta). Tölthetünk vele tésztákat, pl. reszelt alma fahéjjal, cukorral ízesítve – ez az almás pite receptje. Nemcsak tölthetünk vele, hanem ő magát is megtölthetjük – lehet édesség belőle vagy főétel.A kicsit ütődött, foltosabb almákból készíthetünk almabort, pálinkát. Az ép, egészségesekből viszont készíthetünk almalét, almaecetet, ami nemcsak ételeink ízesítésére szolgál, hozzásegít, hogy ledobjunk egy-két kilót magunkról.

Almás csirke

Egyszer késő este  (már minden zárva volt a környéken ) férjem hazaszólt, hogy két vendéget hoz. Más nem volt a fagyasztóban, meg a gyümölcskosárban...

Diós fordított almatorta

Véleményem szerint, az esztétikailag már kifogásolható, kicsit ráncos, kicsit barna almák felhasználásának egyik olyan módja, aminek a végeredménye a család felhőtlen, örömteli ...

Fogyasszunk minél több almát, mert a népi mondás szerint „Naponta egy alma távol tartja az orvost”!

NoSalty almás receptek >>

Almás táska kelt tésztából

A kelt tésztából készült sütemények nagyon laktatóak, ezért egy kiadós leves után második fogásként is megfelel. Már sütés közben olyan finom illatot áraszt, hogy a család ...

Almás-diétás kekszgolyó

A kekszgolyó volt életem első "süteménye". Sokszor és sokféleképp csináltam már... Most ki kellett ötölnöm egy diétás változatot. Roppant egyszerű és gyors finomság. ...

Almás-zabpelyhes diétás reggeli

Ma elhatároztam, hogy a hétvégén egy gyümölcsös méregtelenítő kurát csinálok, mert azt hallottam, eredményes, és az anyagcserét is rendbe teszi (arról nem is beszélve, hogy a fogyni ...

Almás-vaníliás kocka

Régen csináltam már pudingost, úgyhogy itt volt az ideje! :) Volt itthon háztartási keksz, így erre esett a választás. Fele annyi cukorral készítettem, mint amennyit a recept írt, és ...

Gyógyhatása

Gyógyhatása

Nagyon egészséges, jótékony hatású az emésztésre, vitamin, foszfor- és almasav-tartalma pedig az agyműködésre.Vírusölő, jó a szívre, vérnyomásra. Fontos:nyírfapollen-allergiásoknál az alma keresztallergiát okoz! A legtöbb vitamin az alma héjában található! Magas pektin tartalmánál fogva mérsékli a vércukorszintet, és mivel lassítja a gyomor kiürülési idejét,teltséget okoz, emiatt kitűnő fogyókúra esetén.A nagy öregek szerint az alma héjában annyi erő van, mint Sámson hajszálaiban!

NoSalty-tipp- a lehámozott almahéjat szárítsuk meg, főzzünk belőle teát,- ha töltött almát készítünk, használjuk fel a kikapart almadarabokat almachips készítéséhez,- hús sütésénél adjunk a hús mellé almaszeleteket, mert fellazítja rostokat és a hús nem szárad ki, nemcsak a húsnak, az almának is mennyei íze lesz,- az almás pite készítésénél a kifacsart, fahéjas-cukros almalét ne öntsük ki, használjuk fel szörpnek, ivólének – nagyon finom, egészséges és a gyerekek szeretik,- az alma nagyon jó kiegészítője a diétának, méregtelenít és tisztítja a testet,- a vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy ép, egészséges gyümölcsöt vegyünk, az ütődött, foltos almának az íze elmarad attól, amire vágyunk.

NoSalty-tipp

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...