Ez történik a testeddel, ha napi kettő almát megeszel

Rengeteg előnnyel számolhatunk, ha minden nap eszünk két almát.

„Napi egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás. Ez a mennyiség megduplázva – tehát ha két almát fogyasztunk egy nap – pedig még több pozitív élettani hatást hozhat. Egy tanulmány szerint, ha nyolc héten át minden nap kettő almát elfogyasztunk, akkor közel négy százalékkal csökken az LDL-koleszterin szintje. Ez pedig hosszú távon jelentősen csökkentheti a szívroham vagy a stroke rizikóját.

Nézzük a tanulmányt!

A tudósok 40 olyan, 20 és 69 év közötti felnőttet vontak be kutatásukba, akiknek magas volt az LDL-koleszterin szintje. A résztvevőktől vért vettek, majd két csoportra osztották őket. Az egyik csapat tagjainak két hónapon át minden nap két nagyobb almát kellett megennie, a másik csapat pedig ezzel kalóriaértékben megegyező almalét kapott naponta – írja a házipatika.hu.

Ez történik a testeddel, ha napi kettő almát megeszel

A két hónap lejárta után ismét vért vettek tőlük, és megállapították, hogy azon alanyoknak, akik almát fogyasztottak, 3,6 százalékkal csökkent az LDL-koleszterin-szintjük. Ez a mennyiség ráadásul a napi ajánlott rostbevitel csaknem negyedét tartalmazza – olyan rostokat is, amelyek a koleszterincsökkentésért felelős bélbaktériumokat táplálják.

Más változást is tapasztaltak

A tanulmányt végző tudósok arra is rájöttek, hogy a napi két almát fogyasztó csoport erei sokkal egészségesebbek, és érfalaik is lazábbak voltak. A napi két alma jó hatása azonban a szakértők szerint elég messze áll a sztatinokétól (koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszerek), ez az apró étrendi változtatás mégis sokat segíthet a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...