Az alma az aduász

Mi mindenre jó az alma amellett, hogy az orvost távol tartja? Például megőrizhetjük vele a sütemények frissességét! Vajon Ádám és Éva is ismerte az alábbi trükköket?

Sütemények frissentartása

Nagyobb mennyiségű bolti vagy épp saját kezűleg gyártott sütemények frissességét úgy őrizhetjük meg a legegyszerűbben – ahelyett, hogy a hűtőbe tennénk - , hogy ha egy fél almával együtt tároljuk őket. Gondoltátok volna? Így jóval hosszabb ideig elállnak, és kevésbé száradnak ki, mint a frigóban.

Hogyan lesz szaftos sült csirke?

Ezt a trükköt valószínűleg jó néhány tapasztalt háziasszony ismeri: az egészben sült szárnyas belsejébe helyezzünk egy egész almát, mielőtt a sütőbe kerülne. Ezzel a módszerrel zamatos, szaftos, és puha sült kerülhet az asztalra.

Fűszervajban sült csirke

Egy nagyon kedves frankfurti szakács barátunk ötlete alapján készült. Nagy előnye, hogy egyáltalán nem szárad ki és nem is kell a sütő mellett állva locsolgatni. Emellett hihetetlenül ...

Érleljünk vele paradicsomot!

Sajnos van, hogy a kerti paradicsom valamilyen nem kívánatos tényező hatására nem érik be. Ilyenkor bátran szedjük le, tegyük papírzacskóba egy almával együtt, és néhány nap múlva már fogyasztásra kész állapotban lesznek paradicsomjaink.

Paradicsom alapanyag

Tudtad?

Egy darab rohadt alma képes egy egész ládányi zöldséget/gyümölcsöt tönkretenni. Annyi etilént bocsájt ki magából, hogy ha a közelébe teszünk egy csokor vágott virágot, még az is pikk-pakk elhervad a környezetében!

Puhítsunk vele tömbbé állt cukrot!

A barnacukornak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy sajnos a párás levegőn képes összeállni egy tömbbe. Ilyenkor tegyük a cukrot egy lezárható zacskóba, helyezzünk mellé egy szelet almát, és egy-két napig tartsuk száraz helyen. A cukor így újra felpuhul.

Túlzásba vitt só

Ha véletlenül megszaladna a sómennyiség a levesben vagy a pörköltben, csak helyezzünk bele egy szelet almát - hasonlóan működik a dolog, mint a burgonyával. Főzzük az ételt tovább az almával körülbelül tíz percig, majd emeljük ki az ételből.

Dekoráljunk!

Készíthetünk asztali dekorációt vagy gyertyatartót is almából, ahogyan nagyanyáink is tették!

Végezetül, ha csak valami almás fogásra vágynánk, mutatjuk, mi miket sütünk-főzünk belőle a legszívesebben:

Alma chutney mentával és citrommal

Indiai fogáshoz kerestem valami hozzáillő chutney receptet, és találtam is a Terebess oldalán. Egyszerűen tökéletes volt. Ott ugyan nem írtak gyömbért, de nekem volt eltéve szirupban, ...

Almás pite Zsolt konyhájából

Valójában rokonok hoztak egy halom almát. Népi néven pogácsa alma. Irdatlanul savanyú és kemény. Gyakorlatilag ehetetlen a számunkra. Úgy döntöttünk, pite lesz belőle. A pite igazi ...

(via: Reader's Digest)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...