Allergiával a járványban: most érdemes óvatosabbnak lenni

Az idei allergiaszezonban gondosan oda kell figyelniük magukra az allergiában szenvedőknek - figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója.

A fák virágzásával indul az idei allergiaszezon, ez az első hullám a pollenallergiáé, majd augusztusban következik a parlagfű-allergiások szezonja, figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója, Müller Veronika. Az irritált nyálkahártya és a szervezet küzdelme a pollenekkel szemben legyengítheti az immunrendszert, így az sérülékenyebbé, érzékenyebbé válhat. Aki már régóta allergiás, jól ismeri a tüneteit, így felkészülhet a szezonra. A fontos csak az, hogy gondosan szedje a gyógyszereit, és minden lehetséges módszerrel csillapítsa a tüneteket. Az asztmások gondos gyógyszerhasználatára is felhívta a figyelmet az orvos.

Ha valaki idén először észlelne magán allergiás tüneteket - viszkető szemeket, orrot, vizes orrfolyást - , de a tünetei jól megkülönböztethetőek a koronavírusétól, akkor váltson ki vény nélkül kapható allergiagyógyszereket, vagy vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával, aki felírhat e-receptet is. Allergiák gyakran jelenhetnek meg felnőttkorban is, korábbi előjel nélkül, és ha nem társul melléjük súlyos végtagfájdalom, láz és komolyabb torokfájás, akkor valószínűleg csak allergiásak vagyunk. Ennek ellenére mindig érdemes óvatosnak lenni, és orvossal konzultálni a tüneteinkről.

"Mivel az allergiák gyulladásos állapotot idéznek elő a légzőszervekben, így sérülékenyebbé válik az immunrendszer, ami aztán könnyebben átengedheti a vírusokat is"

- mondja a CNN által megkeresett orvos. Minden lehetséges gyógymódot be kell vetni, ami segít abban, hogy a gyulladást és a váladékképződést csökkentsük. Az allergiákra specializálódott orvos azt javasolja, hogy akinek minden évben ugyanabban az időszakban komoly pollenallergiája van, már a tünetek megjelenése előtt kezdje el szedni a gyógyszereit. Ha pedig ismeri azokat a tényezőket, amelyek kiválthatják a tüneteit, mindenképp kerülje az olyan helyzeteket, amelyekben ezek nagyobb eséllyel jöhetnek elő.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

viaés via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...