A szilveszteri bólé, puncs és különféle koktélköltemények eléggé bejáratott hozzávalói a szilveszteri buliknak és koccintásoknak, de mi lenne, ha idén a szilveszteri vacsora fogásaiban is megjelenne – ha nem is túltengően – az alkohol? Egy-egy jól megválasztott íz és aroma összepárosítása nagyon fel tudja dobni a bevált ételeket is, ráadásul úgy, hogy nem szükséges sok alkoholt felhasználnunk hozzá. Készítsünk alkoholos finomságokat!
Előételek és italok alkohollal
Számos olyan kedvelt előétel van, ami ünnepivé lényegül már önmagában is, de ha egy kevés alkoholos itallal bolondítjuk meg őket, még eggyel különlegesebbek lesznek. Ilyen például a máj, amit fogyasztanak ilyenkor pástétomként és zsírjára sütve, falatkákként baconbe vagy aszalt szilvába rejtve. Idén kipróbálhatjuk, hogy a pástétomhoz vagy házi májkrémhez adunk egy kevés édes desszertbort, például tokaji aszút, vagy egy kevés konyakot, esetleg sherryt. Az aszalt szilvás májat is elkészíthetjük úgy, hogy vörösborba vagy konyakba áztatjuk egy kicsit a szilvát, mielőtt beletöltjük a májat.
Bor - a legismertebb kiegészítő
Az, hogy a bor – legyen az vörös vagy fehér – milyen fontos alapanyaga lehet egy-egy ételnek, nem újdonság. A vörösboros marhapörkölt, a borral készülő különféle raguk, az olasz húsos vagy épp zöldséges szószokba kerülő vörös- vagy akár fehérbor nem csak ünnepi időszakban előkerülő elkészítési módok.
Az ünnepi asztalra is kerülhet borban pácolt hús, de akár a vacsora indító fogása is lehet boralapú: az ünnepi borleves sok családban karácsonyi vagy épp szilveszteri fogás. Az aranygaluska vagy mákos guba mellé kerülő vaníliasodó is igen gyakran készül fehérborral.
Köretek és sültek pezsgővel, sörrel
A szilveszteri malacsült mellé elképzelhetetlen a párolt lilakáposzta, amit pedig sokan elképzelhetetlennek tartanak egy kis pezsgő nélkül. Pezsgő kerülhet különféle mártásokba is, amit halak vagy húsok mellé tálalhatunk. De a sör is egy olyan alapanyag, ami remekül mehet a sült húsokhoz, így aztán ha valamilyen komolyabb egybesült húsfélében gondolkodunk, keressünk rá a sörrel készülő sültek receptjeire is, garantáltan mámoros lesz a főfogásunk.
Pálinka és egyéb likőrök– krémekbe, sütikbe
Ahogy a bor gyakori kiegészítője édes és sós fogásoknak, úgy a pálinka vagy valamilyen édes likőr is előszeretettel kerül a desszertekbe: a krémek, csokoládémártások, sodók kiegészítője lehet, áztathatunk gyümölcsöket pálinkában, hogy aztán a süteménybe, pohárdesszertbe kerüljenek, az olasz tiramisu elképzelhetetlen amaretto nélkül. De a pálinka jól érvényesülhet gyümölcsös, fűszeres chutneykban is, amiket sült húsok vagy zöldségek mellé kínálhatunk.
Egy dolgot fontos kiemelni minden alkohollal készülő étel esetében: ezek a fogások gyerekek részére nem kínálhatók, mert a közhiedelemmel ellentétben az alkohol hő hatására sem tud teljesen lebomlani, ha pedig főzés nélkül, plusz ízesítésként kerül az ételbe, a felnőttek számára is felelősséggel fogyasztandó, hiszen attól, hogy nem folyadék formájában fogyasztunk, még ugyanúgy hatással van ránk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szilveszteri finomságok itt: