A mogyoróvaj biztos helyet foglal el az amerikaiak szívében és kamrájában, de az utóbbi években mi, Magyarországon is egyre gyakrabban kezdtük el használni. És ez nem meglepő, hiszen egy rendkívül sokszínűen alkalmazható, krémes, diós ízvilágú finomságról van szó, ami az ázsiai stílusú tésztáktól kezdve a már említett szendvicsen és zabkásán át a süteményekig mindent képes feldobni. Vannak viszont olyan alapanyagok, amikkel egyszerűen nem tud együttműködni – nézzük, melyek ezek.
Mentás csoki
A mogyoróvajat sok desszertben párosítják csokoládéval, például ropogós kekszekben. A menta ugyanakkor teljesen más ízvilágot képvisel, és ha mogyoróvajjal kombináljuk, különös, diszharmonikus hatást kelt. Míg a csokoládé gazdagsága tökéletesen illik a mogyoróvaj krémességéhez, a menta túlságosan frissítő jegyei elnyomják a diós, sós aromát. Ha desszertet készítünk, jobb, ha a mentát kihagyjuk.
Uborka
Klasszikus párosításnak számít a mogyoróvaj és a zellerszár: az úgynevezett ants on a log (zellerszár megkenve mogyoróvajjal, mazsolával megpakolva) például híres nassolnivaló Észak-Amerikában.
Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy olyan alapanyagokkal is jól működik ez a krém, mint a csemegeuborka – lehet, hogy már hallottunk is a hírhedt mogyoróvajas-uborkás szendvicsről, amit egyesek titkos kulináris kincsnek tartanak.
Lehet, hogy néhány kalandvágyó ínyenc kedveli ezt a szokatlan kombót, de az igazság az, hogy az uborka savassága túlságosan elnyomja a mogyoróvaj lágyságát, ráadásul a mogyoróvaj sós íze ütközik az uborka ecetes csípősségével, ami nem nyújt túlságosan kellemes élményt.
Csípős ételek
A mogyoróvaj tagadhatatlanul sokoldalú, de ha csípős ételekről van szó, jobb, ha kihagyjuk. A mogyoróvaj gazdag, diós íze nem igazán működik együtt az erős fűszerekkel. Legyen szó csípős chilipaprikáról, csípős csirkeszárnyakról vagy tüzes szószokról, az intenzív fűszeresség teljesen elnyomja a mogyoróvaj finom aromáját. Ráadásul a mogyoróvaj krémessége nem biztosít megfelelő ellensúlyt a csípősség semlegesítésére.
Gyümölcssaláta
A mogyoróvaj és a gyümölcsök – például alma vagy banán – remekül működnek együtt nassolnivalóként. De ha egy teljes gyümölcssalátába próbáljuk beépíteni, a végeredmény nem biztos, hogy finom lesz, a gyümölcsök édessége és a mogyoróvaj földes ízvilága ugyanis nem igazán harmonizál egymással. Ráadásul a textúrák sem illenek össze: a mogyoróvaj nehéz, zsíros érzetet adhat a friss, ropogós gyümölcsöknek.
Halak
A hal egy könnyű, tiszta ízű fehérjeforrás – de akkor miért próbálná bárki mogyoróvajjal kombinálni? A válasz egyszerű: valójában nem is kellene.
Igaz, hogy bizonyos ázsiai ételekben a mogyorószósz jól működik – például garnélával –, de a klasszikus mogyoróvaj és a finomabb halak (például lazac vagy tőkehal) párosítása nem jó ötlet.
A mogyoróvaj erőteljes, diós aromája teljesen elnyomja a hal lágy ízeit, ami furcsa végeredményt hoz. Ha szeretnék kiemelni a hal ízét, inkább citrusos vagy fűszeres szószt válasszanak.
Tejtermékek
A tejtermékek és a mogyoróvaj egyaránt gazdag és krémes állagot képviselnek, de együtt nem feltétlenül működnek jól. Ez alól kivételt képezhet a mogyoróvajas turmix vagy fagylalt, ami isteni finomság, de azért óvatosnak kell lennünk a párosítással.
Ha például mogyoróvajat kombinálunk tejszínnel, az túlzottan nehéz, zsíros textúrát eredményezhet, amit már nem túl élvezetes fogyasztani.
A magas zsírtartalmú tejtermékek és a mogyoróvaj együtt ráadásul nehezen emészthetőek, illetve túl gazdag ízhatást is kelthetnek. Ha valami krémes desszertre vágyunk, egyensúlyozzuk a mogyoróvaj gazdagságát valami friss és könnyed hozzávalóval.
További érdekes cikkek itt:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!