6 alapanyag, amit nem szabadna mogyoróvajjal párosítani

Manapság már itthon is egyre népszerűbb alapanyag a mogyoróvaj, amit általában zabkásába teszünk vagy dzsemmel szendvicset készítünk belőle. De nem minden párosítás ennyire szerencsés: mutatjuk, mivel nem érdemes kombinálni, hogy ne térjünk le a harmonikus ízek útjáról.

A mogyoróvaj biztos helyet foglal el az amerikaiak szívében és kamrájában, de az utóbbi években mi, Magyarországon is egyre gyakrabban kezdtük el használni. És ez nem meglepő, hiszen egy rendkívül sokszínűen alkalmazható, krémes, diós ízvilágú finomságról van szó, ami az ázsiai stílusú tésztáktól kezdve a már említett szendvicsen és zabkásán át a süteményekig mindent képes feldobni. Vannak viszont olyan alapanyagok, amikkel egyszerűen nem tud együttműködni – nézzük, melyek ezek.

Mentás csoki

A mogyoróvajat sok desszertben párosítják csokoládéval, például ropogós kekszekben. A menta ugyanakkor teljesen más ízvilágot képvisel, és ha mogyoróvajjal kombináljuk, különös, diszharmonikus hatást kelt. Míg a csokoládé gazdagsága tökéletesen illik a mogyoróvaj krémességéhez, a menta túlságosan frissítő jegyei elnyomják a diós, sós aromát. Ha desszertet készítünk, jobb, ha a mentát kihagyjuk.

Klasszikus churros csokoládészósszal

Ami nekünk a szalagos fánk, az a spanyoloknak a churros. Vagyis...nagyjából. Mindenesetre ezek az olajban ropogósra sütött, majd fahéjas cukorba forgatott égetett tésztakukacok képesek ...

Uborka

Klasszikus párosításnak számít a mogyoróvaj és a zellerszár: az úgynevezett ants on a log (zellerszár megkenve mogyoróvajjal, mazsolával megpakolva) például híres nassolnivaló Észak-Amerikában.

Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy olyan alapanyagokkal is jól működik ez a krém, mint a csemegeuborka – lehet, hogy már hallottunk is a hírhedt mogyoróvajas-uborkás szendvicsről, amit egyesek titkos kulináris kincsnek tartanak.

Lehet, hogy néhány kalandvágyó ínyenc kedveli ezt a szokatlan kombót, de az igazság az, hogy az uborka savassága túlságosan elnyomja a mogyoróvaj lágyságát, ráadásul a mogyoróvaj sós íze ütközik az uborka ecetes csípősségével, ami nem nyújt túlságosan kellemes élményt.

Csípős ételek

A mogyoróvaj tagadhatatlanul sokoldalú, de ha csípős ételekről van szó, jobb, ha kihagyjuk. A mogyoróvaj gazdag, diós íze nem igazán működik együtt az erős fűszerekkel. Legyen szó csípős chilipaprikáról, csípős csirkeszárnyakról vagy tüzes szószokról, az intenzív fűszeresség teljesen elnyomja a mogyoróvaj finom aromáját. Ráadásul a mogyoróvaj krémessége nem biztosít megfelelő ellensúlyt a csípősség semlegesítésére.

Gyümölcssaláta

A mogyoróvaj és a gyümölcsök – például alma vagy banán – remekül működnek együtt nassolnivalóként. De ha egy teljes gyümölcssalátába próbáljuk beépíteni, a végeredmény nem biztos, hogy finom lesz, a gyümölcsök édessége és a mogyoróvaj földes ízvilága ugyanis nem igazán harmonizál egymással. Ráadásul a textúrák sem illenek össze: a mogyoróvaj nehéz, zsíros érzetet adhat a friss, ropogós gyümölcsöknek.

Frissítő gyümölcssaláta

Biztosan egyetértünk abban, hogy egy nyár sem telhet el gyümölcssaláta nélkül. Ez az egyszerűen összedobható könnyed desszert bármilyen kombinációval megállja a helyét, az évszak ...

Halak

A hal egy könnyű, tiszta ízű fehérjeforrás – de akkor miért próbálná bárki mogyoróvajjal kombinálni? A válasz egyszerű: valójában nem is kellene.

Igaz, hogy bizonyos ázsiai ételekben a mogyorószósz jól működik – például garnélával –, de a klasszikus mogyoróvaj és a finomabb halak (például lazac vagy tőkehal) párosítása nem jó ötlet.

A mogyoróvaj erőteljes, diós aromája teljesen elnyomja a hal lágy ízeit, ami furcsa végeredményt hoz. Ha szeretnék kiemelni a hal ízét, inkább citrusos vagy fűszeres szószt válasszanak.

Szegedi halászlé filézett halakból

A halászlé főzés nálunk családi hagyomány, amit mindig bográcsban készítettünk gyerekkorom óta. Szegediesen készítjük több féle halból, és belsőségekből. Került bele ponty, ...

Sörbundás hal házi majonézzel

Fish and chipshez hasonló fogást szinte minden országban találunk, de mindenhol egy kicsit más formában. Ehetjük street foodként, bárokban sörkorcsolyaként, vagy éppen főételként ...

Tejtermékek

A tejtermékek és a mogyoróvaj egyaránt gazdag és krémes állagot képviselnek, de együtt nem feltétlenül működnek jól. Ez alól kivételt képezhet a mogyoróvajas turmix vagy fagylalt, ami isteni finomság, de azért óvatosnak kell lennünk a párosítással.

Ha például mogyoróvajat kombinálunk tejszínnel, az túlzottan nehéz, zsíros textúrát eredményezhet, amit már nem túl élvezetes fogyasztani.

A magas zsírtartalmú tejtermékek és a mogyoróvaj együtt ráadásul nehezen emészthetőek, illetve túl gazdag ízhatást is kelthetnek. Ha valami krémes desszertre vágyunk, egyensúlyozzuk a mogyoróvaj gazdagságát valami friss és könnyed hozzávalóval.

Forrásunk volt.


További érdekes cikkek itt:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!