4 élelmiszer, ami a hűtőben is könnyedén kiszáradhat

Annak ellenére, hogy a hűtőnkre úgy gondolunk, mint egy mágikus dobozra, ami jelentősen meghosszabbítja az élelmiszerek szavatosságát, még a hidegben is érheti minőségromlás az alapanyagokat.

A hűtőszekrényekben hideg van, ami tökéletes közeget biztosít a nyers alapanyagok és főtt ételek számára. Azonban az már kevésbé köztudott, hogy a háztartási gép belső klímája képes a nedvesség elvonására is: mivel a belső hőmérséklet folyamatosan ingadozik a sosem 100%-os szigetelés és az ajtó nyitogatása miatt, a hidegből-melegbe, majd újra hidegbe váltó levegő csökkenti az élelmiszerek víztartalmát.

Friss zöldségek tárolása a hűtőben
4 élelmiszer, ami a hűtőben is könnyedén kiszáradhat

A levegő ugyanúgy viselkedik a hűtőszekrényben, ahogy a természetben is: amikor lehűl, kevesebb nedvességet tud megtartani, ezért azt leadja, felmelegedés közben pedig újra magába szívja azt. Nézzük, hogy ez a folyamat mely élelmiszerekre van különösen rossz hatással!

Réteslap, leveles tészta

Minden friss tészta számára borzasztóan fontos a nedvességtartalom, ugyanis ez határozza meg majd a tésztákból sütött sütemények, piték, rétesek, kenyerek állagát. Ugyan a házilag begyúrt fajták is kényesek, a kész, bolti tészták sokkal inkább ki vannak téve a hűtő belső klímájának, mivel ezeket általában hosszabb ideig tároljuk.

Amíg a bolti csomagolás érintetlen, addig nem kell aggódnunk, azonban a már kibontott, esetleg megmaradt tésztát mindenképpen tároljuk megfelelő körülmények között.

A réteslapot csavarjuk tiszta, nedves konyharuhába, majd helyezzük légmentesen zárható fagyasztózacskóba. A vajas, leveles tésztát pedig sütőpapírban felcsavarva, szintén zacskóban vagy zárható dobozban tároljuk.

Gibanica túróval és fetával

Egy kis extra fetával még finomabb a gibanica, ne sajnáljátok belőle a tölteléket, és az adag se legyen kevés, mert habár „testes” fogás, mégis eteti magát mintha csak egy habos ...

Sajt

A tejtermékek különösen rosszul viselik a hosszadalmas tárolást, jobb őket minél hamarabb elfogyasztani. Persze a sajt (főleg, ha érlelt) hosszabb ideig is eltartható a hűtőben, csak a körülményekre kell figyelnünk.

Ne hagyjuk a szabad levegőn, ne tegyük még dobozba, zacskóba se, mert még egy kisebb méretű, zárt légtér (pl. ételhordó doboz, bolti műanyag csomagolás) is elkezdheti kiszárítani a tömböket. Ennek hatására a sajt keményedik, elszíneződik és mellékízt kap. Tároljuk ehelyett a sajtokat szorosan egy ív sütő- vagy zsírpapírba csomagolva.

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Szaftos mac and cheese

Ez a vajas-kenyérmorzsás-szalonnás-sajtos tészta a legkomolyabb komfortkaja. A mi mostani receptünk cheddar és a parmezán klasszikus keverékét használja: a cheddar fantasztikus alap, míg a ...

Élesztő

A friss élesztő egy csodás kis alapanyag, ami sokkal kiszámíthatóbban működik kelt tészták készítése során, mint a szárított vagy instant verzió. Ennek épp az ellentettje igaz sajnos, ha a tárolásról van szó: e téren a kis gombakocka borzasztóan körülményes.

Általában a bolti élesztők csomagolása nem alkalmas hosszútávú tárolásra, ezt jobb kidobni az első felbontás után. A feltépett, rosszul visszazárt csomag ugyanis szinte egy napon belül az élesztő kiszáradásához vezet. Tegyük át a maradékot egy kis légterű dobozba és lehetőleg minél hamarabb használjuk el.

Káposztás pirog egyszerűen (Pirozhki)

Oroszországból származik, de az egész kelet-európai régióban elterjedt a pirog, az egyszerű kelt tésztából és variálható töltelékből álló, töltött batyu. Az alábbi, ...

Házi kürtőskalács sütőben

Nem kell várni a következő búcsúig, hiszen az alábbi recepttel bármelyik konyha kürtőskalácsos standdá alakulhat. Egy jó recepttel és egy-két ügyes trükkel a házi sütemény is ...

Leveles zöldek, zöldfűszerek

Minden zöldség tartalmaz nedvességet, bár vannak olyanok, amelyek szignifikánsan többet: a leveles zöldségek, zöldfűszerek például kifejezetten sok vizet hordoznak. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal inkább ki vannak téve a gyors elfonnyadásnak, elhervadásnak.

Szobahőmérsékleten esélyük sincs, mindig tegyük őket hűtőbe: csavarjuk őket enyhén nedves papírtörlőbe, majd a csomagot zárjuk fagyasztózacskóba, és így kerüljenek a hidegre.

Savanykás sóskafőzelék

A sóska sokak számára megosztó lehet, főleg, hogy az általános iskolai rossz menzás emlékeket idézheti. Ezzel a recepttel most jóvá tesszük a traumákat, amiket a konyhás nénik ...

Reteklevélpesztós rizottó

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass tovább, ha szeretnél még egy-két konyhai tippet:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!