A hűtőszekrényekben hideg van, ami tökéletes közeget biztosít a nyers alapanyagok és főtt ételek számára. Azonban az már kevésbé köztudott, hogy a háztartási gép belső klímája képes a nedvesség elvonására is: mivel a belső hőmérséklet folyamatosan ingadozik a sosem 100%-os szigetelés és az ajtó nyitogatása miatt, a hidegből-melegbe, majd újra hidegbe váltó levegő csökkenti az élelmiszerek víztartalmát.

A levegő ugyanúgy viselkedik a hűtőszekrényben, ahogy a természetben is: amikor lehűl, kevesebb nedvességet tud megtartani, ezért azt leadja, felmelegedés közben pedig újra magába szívja azt. Nézzük, hogy ez a folyamat mely élelmiszerekre van különösen rossz hatással!
Réteslap, leveles tészta
Minden friss tészta számára borzasztóan fontos a nedvességtartalom, ugyanis ez határozza meg majd a tésztákból sütött sütemények, piték, rétesek, kenyerek állagát. Ugyan a házilag begyúrt fajták is kényesek, a kész, bolti tészták sokkal inkább ki vannak téve a hűtő belső klímájának, mivel ezeket általában hosszabb ideig tároljuk.
Amíg a bolti csomagolás érintetlen, addig nem kell aggódnunk, azonban a már kibontott, esetleg megmaradt tésztát mindenképpen tároljuk megfelelő körülmények között.
A réteslapot csavarjuk tiszta, nedves konyharuhába, majd helyezzük légmentesen zárható fagyasztózacskóba. A vajas, leveles tésztát pedig sütőpapírban felcsavarva, szintén zacskóban vagy zárható dobozban tároljuk.
Sajt
A tejtermékek különösen rosszul viselik a hosszadalmas tárolást, jobb őket minél hamarabb elfogyasztani. Persze a sajt (főleg, ha érlelt) hosszabb ideig is eltartható a hűtőben, csak a körülményekre kell figyelnünk.
Ne hagyjuk a szabad levegőn, ne tegyük még dobozba, zacskóba se, mert még egy kisebb méretű, zárt légtér (pl. ételhordó doboz, bolti műanyag csomagolás) is elkezdheti kiszárítani a tömböket. Ennek hatására a sajt keményedik, elszíneződik és mellékízt kap. Tároljuk ehelyett a sajtokat szorosan egy ív sütő- vagy zsírpapírba csomagolva.
Élesztő
A friss élesztő egy csodás kis alapanyag, ami sokkal kiszámíthatóbban működik kelt tészták készítése során, mint a szárított vagy instant verzió. Ennek épp az ellentettje igaz sajnos, ha a tárolásról van szó: e téren a kis gombakocka borzasztóan körülményes.
Általában a bolti élesztők csomagolása nem alkalmas hosszútávú tárolásra, ezt jobb kidobni az első felbontás után. A feltépett, rosszul visszazárt csomag ugyanis szinte egy napon belül az élesztő kiszáradásához vezet. Tegyük át a maradékot egy kis légterű dobozba és lehetőleg minél hamarabb használjuk el.
Leveles zöldek, zöldfűszerek
Minden zöldség tartalmaz nedvességet, bár vannak olyanok, amelyek szignifikánsan többet: a leveles zöldségek, zöldfűszerek például kifejezetten sok vizet hordoznak. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal inkább ki vannak téve a gyors elfonnyadásnak, elhervadásnak.
Szobahőmérsékleten esélyük sincs, mindig tegyük őket hűtőbe: csavarjuk őket enyhén nedves papírtörlőbe, majd a csomagot zárjuk fagyasztózacskóba, és így kerüljenek a hidegre.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Olvass tovább, ha szeretnél még egy-két konyhai tippet:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!