Mindössze egyetlenegy alapanyagra van szükséged az igazi HÁZI VAJHOZ

Vajat otthon? Egyáltalán nem nehéz, és az íze megéri azt a kis fáradságot. Íme néhány tipp és tudnivaló az otthoni vajkészítésről.

Készítettem már mascarponét otthon, kecsketejből sajtot, és nagyon régen házilag vajat is. Mostanában, a nagy vajmániámban sokfélét kipróbáltam, és megvannak a bevált márkáim a kenyérre kenős vajból, valamint a sütéshez használhatóból. Margarint nem használok, nem sznobságból, hanem csak mert nem szeretem az ízét, bár sütéshez az a tapasztalatom, hogy fele vaj, fele margarin jó állagot eredményez, de azért inkább maradok a vajnál.

Na szóval, vissza a vajhoz. A vajmániám mellett a tejszín a másik (és nem meglepetés, a kettő összefügg), cukrász barátnőmmel sokszor mélázunk azon, hogy vajon ki volt az, aki kitalálta, hogy Magyarországon az általános kereskedelmi forgalomban kapható tejszínnek vagy főző-, vagy habtejszínnek kell lennie, és mindenképpen kell tartalmaznia stabilizátort, vagy valami furcsa nevű dolgot.

Már itt a Nosalty-n is, a túrótorták kapcsán írtam erről, de a vaj készítésénél ez még lényegesebb. Általában is igyekszem átvágni a gordiuszi csomót, és se nem főző-, se nem habtejszínt vásárolok, hanem termelőtől tejszín-tejszínt. Ezzel csak az a baj, hogy leggyakrabban fél literes, és hamar fel kell használni. De ez most pont jól jön, ugyanis egy jó adag vajhoz, ami kb. 150 g, pont fél liter hideg tejszín kell, és jobban járunk, ha termelőtől vásárolunk. Ugyanis minél zsírosabb a tejszín, annál jobb, és a bolti habtejszínek közül egy márkából lehet csak 32%-osat kapni, a termelői pedig minimum annyi, de inkább több. Az elkészítés receptjét itt találjátok, most csak néhány dolgot fűzök hozzá.

Néhány plusz tanács és tudnivaló

  • Az író, amit németül, angolul szó szerint "vajtejnek" hívnak, nagyon értékes tejtermék. Egészséges, nem zsíros, az emésztést segíti, és sütésnél elképesztő dolgokat művel, főleg szódabikarbónával, sütőporral kombinálva.
  • Ez a vaj kissé vizesebb lesz, mint a gyári, mert az emberi kéz nem tud olyan erősen préselni, mint egy gyári berendezés. Ezért főzésnél jobban serceg, és ki kell várni, hogy a nedvességtartalom elpárologjon belőle (egyébként sajnos találkoztam már olyan vajjal, ami ennél még sokkal vizesebb volt, vagyis jól átverik a vásárlót, mert benne hagyják a nedvességet, hogy növelje a vaj tömegét). Sütésnél ez a nedvesség elenyésző, nem kell vele számolni.
  • Az íze verhetetlen. Tejszínes, krémes…elmondhatatlanul kényeztető.

Még több étel, amit bátran készíts el otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...