Mást sem hallunk, mint hogy tudatosan táplálkozzunk, ha nem akarunk hízni, illetve hogy együnk minél több rostot és lassan felszívódó szénhidrátot. Na de mit is jelent az utóbbi?
Több okból is érdemes az alacsony glikémiás indexű (GI) szénhidrátokat választani, többek közt azért, mert lassabban szívódnak fel, ezáltal lassabban is emelik meg a vércukorszintet, így tovább érezzük magunkat jóllakottnak étkezés után - ergo kiegyensúlyozottabb lesz az éhségérzetünk, és kevesebbet is eszünk. Ezen kívül gazdagok mikrotápanyagokban, vitaminokban, ásványi sókban és élelmi rostokban, ezzel segítve az emésztést és az egészségünket.
Mi az a glikémiás index?
A glikémiás index (GI) egy mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy egy adott étel milyen mértékben és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb egy étel GI-je, annál erőteljesebb ez az emelkedés.
Melyek a legmagasabb glikémiás indexű szénhidrátok, melyeket jobb csak ritkán fogyasztani?
- finomított lisztes péktermékek (pl. fehérkenyér illetve a legtöbb bolti és csomagolt kenyér)
- fehér rizs
- burgonya
- gyümölcsökből pl. a banán, görögdinnye, szőlő
Melyek a legalacsonyabb glikémiás indexű (lassabb felszívódású), egészséges szénhidrátok?
- teljes kiőrlésű gabonából készült tészták és péktermékek
- durumtészták (szinte az összes olasz tésztaféle)
- gyümölcsökből a citrusfélék, a cseresznye és a bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, ribizli, málna)
A legjobb tésztaféle
Ha tehetjük, vegyünk teljes kiőrlésű gabonából vagy durumlisztből készült tésztákat (utóbbi szinte minden olasz tészta alapanyaga). Ők lassú felszívódásúak, alacsony GI-vel. Ezen belül is a durumspagetti a legszuperebb, mert alakjánál fogva még alacsonyabb a GI-je!
A zöldségből készült gluténmentes tészták is lassú felszívódásúak (pl. vöröslencse, (csicseri- vagy zöldborsó), míg a kukoricából készült tészták a legkevésbé ajánlottak, hiszen irtó magas a GI-jük.
Tipp: kombináljuk tésztaételünket friss zöldséggel (pl. egy-két marok rukkolával) + jó minőségű fehérjével, tovább lassítva a felszívódást!
A legjobb kenyér
Készüljön teljes kiőrlésű vagy legalábbis finomítatlan lisztből vagy rozslisztből, adalékanyag-mentesen, lehetőleg házi kovásszal!
A legjobb rizsféle
Válasszunk lehetőleg rostdús, hántolatlan rizst, például barna rizst, mely egy teljes értékű, rostban és értékes tápanyagokban gazdag rizsféle. A basmati is lassabb felszívódású, mint a sima fehér rizs, de a legjobb, ha ez is hántolatlan.
Glikémiás index szempontjából azonban a hajdina, az amarant és a quinoa a legjobb!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tésztás cikk itt: