Óriási drágulás elé néz az akácméz, több ezer forint lehet kilója

Az áprilisi fagyok miatt szinte teljesen elfagyott az akác, éppen ezért idén sokkal drágább, és jóval kevesebb akácméz lesz majd a piacokon.

Az április eleji fagyok miatt katasztrofális helyzetbe kerültek a méhészek, a szélsőséges időjárás miatt ugyanis szinte teljesen elfagyott az akác, erről számolt be Németh Attila, vásárhelyi méhész a Délmagyarnak. A méhész szerint régebben április végén már virágba borultak az akácfák, most azonban csak pár centis kezdemények vannak. Ezek a körülmények lehetnek a méz drasztikus drágulásának okai.

Ilyen drága talán még sosem volt a méz

A szélsőséges tél a méhekre is rossz hatással volt, a méhészek csaknem 20-30 százalékos pusztulásról számoltak be. A szokatlanul enyhe tél miatt a beporzók már februárban kijöttek a kaptárból, majd ahogy ismét lehűlt a hőmérséklet, visszaálltak telelőfürtbe, az azon kívül rekedt fiasítás pedig el­pusztult.

A méhészek most abban bíznak, hogy a fagyok utáni sarjúvirágokról még lesz némi hordás, amely valamilyen szinten még ki tudja pótolni az idei akácmézkészlet mennyiségét.

2020-ban akácmézből az addig megszokott mennyiség 20 százaléka készült el, a Sokszínű vidék cikke szerint pedig idén sem lehet nagyobb mennyiségre számítani. Tavaly az akácméz felvásárlási ára 1400 forintról 2200 forintra emelkedett.

Németh Attila szerint idén viszont 2500 forintra is felrúghat a kilós méz ára, ami azt jelenti, hogy a piacon 3500, a boltokban pedig akár 5000 forintba is kerülhet majd egy kilogramm akácméz.

Könnyen meglehet, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is repcemézből lehet majd a legnagyobb hozam, ha marad az átlag 20°C körüli hőmérséklet. Hamarosan kiderül, ebből mennyit sikerül gyűjtenie a méheknek.


Az élelmiszerek ára nem csökken, ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...