Ajakápoló házilag - pofonegyszerűen

Ajkaink hidratálása nem csak télvíz idején fontos. Mivel itt a legvékonyabb a bőrünk, erre a területre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

A drogériákban kapható színes-ízes és nagyon dizájnos ajakápolók sokszor méregdrágák, mégis úgy dobjuk be a bevásárlókosarunkba, hogy legtöbbször meg sem nézzük, mit tartalmaznak. Hogy elkerüljük a kőolajszármazékokat, felesleges tartósító- illetve színezőanyagokat, készítsük el inkább otthon!Meglepő, de ha nem szívesen pepecselnénk a kotyvasztásukkal, a kamránk polcán is találhatunk olyan csodaszereket ajkuk védelmére, melyekre nem is gondolnánk. Egyszerű, azonban annál hatásosabb tippjeink következnek!

Olaj

Ha nem rajongsz a különböző ajakápoló szerekért és szőlőzsírokért, használj olajat! Erre a célra a szőlőmag- , a makadámia- és a jojobaolaj a legalkalmasabb, de ha csak olívaolajunk van otthon, azt is bátran használhatjuk. Csak néhány cseppet kell öntenünk egy vattakorongra, majd bemasszírozni a bőrünkbe. Az értékes tápanyagoknak köszönhetően ajkunk ismét ápolt és hidratált lesz.

Méz

A méz amellett, hogy tisztít, hidratál is, és valódi ásványianyag- és vitaminbomba a meggyötört szájnak.Egyszerűen kenj egy keveset az ajkadra, hagyd rajta legalább 20 percig, végül mosd le. Egyre azonban ügyelj: semmiképp ne használd, ha sebes a szád!

Vaj

A shea- és a kakaóvaj valamint a méhviasz is csodákra képes a cserepes ajkak ellen - a legtöbb boltban kapható ajakápolónak is ez az utóbbi az alapja. Ha ajakbalzsamunkat szeretnénk mi magunk elkészíteni ezekből az alapanyagokból, a következőképpen tehetjük:

Amire szükséged lesz

  • 1 evőkanál sheavaj
  • 1 evőkanák kakaóvaj
  • 1 evőkanál méhviaszt
  • 1 teáskanál mandulaolaj

Elkészítés

Gőz felett melegítsük fel a méhviaszt, adjuk hozzá a kakaó- illetve a sheavajat, végül a mandulaolajat. Addig kevergessük, míg homogén, egynemű keveréket kapunk.

Ha színezni szeretnénk, tegyünk bele természetes színezéket, például céklalevet (remek málnaszínű ajakpirosító készíthető belőle, ha megfőzzük a céklát, lereszeljük, majd a levét kinyomkodva a kencéhez adjuk), de egy kevés csokoládéval is szép barnás árnyalatot érhetünk el.

Ha szeretnénk, hogy ne csak színes, de illatos is legyen a végeredmény, használhatunk különféle illóolajakat. Pár csepp rózsa- vagy levendulaolaj bőségesen elegendő lesz egy kisebb tégelynyi kencéhez. De a teafű, a fahéj és a citrusok héja is megteszi hatását. (Ilyenkor érdemes egy darabig állni hagyni őket a kencében, majd leszűrni, végül átönteni egy tégelybe.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek