Ajakápoló házilag - pofonegyszerűen

Ajkaink hidratálása nem csak télvíz idején fontos. Mivel itt a legvékonyabb a bőrünk, erre a területre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

A drogériákban kapható színes-ízes és nagyon dizájnos ajakápolók sokszor méregdrágák, mégis úgy dobjuk be a bevásárlókosarunkba, hogy legtöbbször meg sem nézzük, mit tartalmaznak. Hogy elkerüljük a kőolajszármazékokat, felesleges tartósító- illetve színezőanyagokat, készítsük el inkább otthon!Meglepő, de ha nem szívesen pepecselnénk a kotyvasztásukkal, a kamránk polcán is találhatunk olyan csodaszereket ajkuk védelmére, melyekre nem is gondolnánk. Egyszerű, azonban annál hatásosabb tippjeink következnek!

Olaj

Ha nem rajongsz a különböző ajakápoló szerekért és szőlőzsírokért, használj olajat! Erre a célra a szőlőmag- , a makadámia- és a jojobaolaj a legalkalmasabb, de ha csak olívaolajunk van otthon, azt is bátran használhatjuk. Csak néhány cseppet kell öntenünk egy vattakorongra, majd bemasszírozni a bőrünkbe. Az értékes tápanyagoknak köszönhetően ajkunk ismét ápolt és hidratált lesz.

Méz

A méz amellett, hogy tisztít, hidratál is, és valódi ásványianyag- és vitaminbomba a meggyötört szájnak.Egyszerűen kenj egy keveset az ajkadra, hagyd rajta legalább 20 percig, végül mosd le. Egyre azonban ügyelj: semmiképp ne használd, ha sebes a szád!

Vaj

A shea- és a kakaóvaj valamint a méhviasz is csodákra képes a cserepes ajkak ellen - a legtöbb boltban kapható ajakápolónak is ez az utóbbi az alapja. Ha ajakbalzsamunkat szeretnénk mi magunk elkészíteni ezekből az alapanyagokból, a következőképpen tehetjük:

Amire szükséged lesz

  • 1 evőkanál sheavaj
  • 1 evőkanák kakaóvaj
  • 1 evőkanál méhviaszt
  • 1 teáskanál mandulaolaj

Elkészítés

Gőz felett melegítsük fel a méhviaszt, adjuk hozzá a kakaó- illetve a sheavajat, végül a mandulaolajat. Addig kevergessük, míg homogén, egynemű keveréket kapunk.

Ha színezni szeretnénk, tegyünk bele természetes színezéket, például céklalevet (remek málnaszínű ajakpirosító készíthető belőle, ha megfőzzük a céklát, lereszeljük, majd a levét kinyomkodva a kencéhez adjuk), de egy kevés csokoládéval is szép barnás árnyalatot érhetünk el.

Ha szeretnénk, hogy ne csak színes, de illatos is legyen a végeredmény, használhatunk különféle illóolajakat. Pár csepp rózsa- vagy levendulaolaj bőségesen elegendő lesz egy kisebb tégelynyi kencéhez. De a teafű, a fahéj és a citrusok héja is megteszi hatását. (Ilyenkor érdemes egy darabig állni hagyni őket a kencében, majd leszűrni, végül átönteni egy tégelybe.)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...