Ahol a burger mellé szeretet jár – 35 év után veszélybe került Marika néni kávézója

Sosem akart milliomos lenni, a pénz helyett annak örül, ha a vendégek jó érzéssel távoznak a kávézójából. Mindenki Marika nénije most bajban van.

Az egyetemistáknak talán nem kell bemutatni Marika néni kávézóját. A budapesti hamburgerező sok szűk pénztárcájú fiatal kedvence lett az elmúlt években alacsony árai és Marika néni szívélyes fogadtatása miatt. A 77 éves asszony minket is óriási szeretettel fogad, mintha csak egy régi ismerőst látna újra, mi pedig úgy érezzük magunkat, mintha a nagymamánkhoz térnénk haza.

„Jó érzés, amikor az ember hazamegy, igaz? Nagyon jól esik, amikor a vendég bejön, és azt mondja, olyan, mintha a nagyijához jött volna” – mondja Marika néni, aki 35 éve ugyanazzal a lelkesedéssel dolgozik. Egy véletlen folytán alakult úgy, hogy hamburgereket kezdett árulni.

Marika néni a 70-es években egy világbajnok vívó kávézójában volt felszolgáló, itt szerette meg a vendéglátást, és - állítása szerint - találta fel a dupla kávét. Amikor a hely tulajdonosa nyugdíjba ment, Marika néni tovább állt. Egészen addig nem tudta, hogy mivel szeretne foglalkozni, amíg férjével egy színházi előadás után meg nem kóstolta első hamburgerét, a 80-as évek elején nagyon népszerű Kálvin téri büfében.

„Kivártuk a sort, megkaptuk a hamburgerünket, beleharaptam, és nem ízlett. Egyszerűen száraz volt a buci, nem elég átsült a hús.

Ha én ott jó hamburgert eszek, soha nem lettem volna hamburgeres!”

– jegyzi meg Marika néni. Férjével több szempontból is szerencséjük volt, mert sok embert ismertek, így ki tudtak venni egy pici helyet az Angyal utcában, ahová letehették a fa bódéjukat. A hamburgerező neve 13+1 lett, nem véletlenül, hiszen a nyitáshoz szükséges pénzt a totón nyerték. A büfének gyorsan híre ment, nagyon sikeresek voltak, és még a McDonald’s-os korszak kezdete előtt jó pár hamburgerezős járt tanácsot kérni Marika nénitől, aki készségesen állt a segítségükre.

Receptajánló:

Szaftos hamburger

A jó hamburger egyetlen dolgon múlik - a húspogácsa minőségén. A pogácsa negyede, húsz százaléka ideális esetben marhafaggyú - ha megkéritek a hentest, összedarálja nektek! Innentől ...

Sajtburger karamellizált lila hagymával

A képen szereplő burgerek inkább csak kis sliderek lettek, mivel amikor ezt csináltam, még csak kísérleteztem a buci sütéssel, és ezek sajnos nem keltek meg igazán. A receptben szereplő ...

Original hamburger

Akkor készítek hamburgert (szigorúan a kerti grillen), amikor a szokásos grill kajákat már unjuk. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, és nagyon kevés a mosogatnivaló utána, ezért duplán ...

„Az első hamburgereink egyszerűek voltak, aztán jött a sültkrumplis majonézes. Azt a mai napig kérik a vendégek” – emlékszik vissza. A kávézó kínálata ma is rendkívül sokszínű, az étlap inkább csak ötletnek van. Azt kérhetünk, amit csak akarunk, Marika néni, ha tudja, elkészíti. A legnépszerű a békebeli hamburger. A húspogácsa, zöldségek általában óriási buciba kerülnek, így képtelenség velük nem jól lakni Nekünk rögtön feltűnik a hamburgerek kedvező ára (egy hambi kb. 1000-1500 Ft), ezért meg is kérdezem Marika nénit, hogy volt képes ilyen árak mellette fennmaradni:

„Soha nem akartam meggazdagodni. Én a milliókat szeretetben kapom a vendégektől. Mindig odafigyeltem arra, hogy kedves legyek a vendégekkel. Nem kell túláradozni, hanem tisztességesen, szeretettel viszonyulni hozzájuk.

Akárki bejön hozzám, adok neki egy keveset a szívemből. Azért keveset, hogy jusson másnak is.

Én egyszerűen nem tudok más lenni” – magyarázza Marika néni. Sok vendég persze kérkedve fogadja Marika néni közeledését, azt gondolják, csak megjátssza a kedvességét, pedig nem így van. Ő minden emberben próbálja a jót látni.

„Nem értem, hogy a rossz szándékú emberek, hogyan születnek, mikor a jó szándék sokkal egyszerűbb, kevesebb energiába telik!”

Sajnos, Marika néninek az elmúlt hónapokban kijár a gonosz szándékú emberekből. Kevés a vendég, sok a rosszakarója, akik különböző rosszindulatú pletykákat terjesztenek róla és a kávézójáról. Nyáron nem voltak vendégei, Marika néni ezért a kevés nyugdíjából fizette a kávézó számláit is. A támadások ellenére kitart, egyelőre nem szándékozik bezárni:

„Engem nem olyan fából faragtak. Azt szoktam mondani, hogy én a háború alatt születtem, és szabolcsi vagyok. Vannak, akik nem szeretnek, de ezzel nem foglalkozom, csak a vendégek számítanak” – mondja, miközben a befizetésre váró számlákat mutatja.

Ez is érdekelhet!

Balla mamával az élet értelméről és a slambucról

Marika néni egyébként járt már hasonlóan rossz helyzetben. Miután férjét 2000-ben elveszítette, egyedül kellett helytállnia: „Amikor a férjem meghalt, akkor felmondták a bérleti jogot a büfénkre. Mindenki azt mondta, hogy tönkre fogok menni, mert egy nő egyedül nem tud elvinni a vállán egy hamburgerezőt. Akkor kinéztem egy félkész bolthelyiséget, amit két hét után megnyitottam... A férjemmel megbeszéltük, hogy mikor szilveszter lesz, akkor mi kinyitunk. Mindent úgy akartam csinálni, ahogy a halála előtt megbeszéltük, és sikerült megvalósítanom, még ha az elején nem is jöttek a vevők” – meséli Marika néni, akinek jelenlegi kávézója a pesti Angyal utca 28-as szám alatt található, és akinek fénykorában 200-300 vendége is volt naponta. Ma már annak is nagyon örül, ha egy 30 fős iskolai csoport tér be hozzá.

Tény, hogy nem nála kapni a világ legfinomabb hamburgerét, de még mindig jobbat árul, mint egyik-másik gyorsétterem Budapesten. Óriási adagokat ad, így képtelenség, hogy éhessen távozzunk tőle. Marika néni 77 évesen is szívét-lelkét beleadja a munkájába, olyan vendéglátós, amit manapság keveset látni.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...