Egy teljesen hétköznapi élelmiszer védhet meg a demenciától

Kiderült, hogy egy teljesen hétköznapi élelmiszer fogyasztása serkentheti az agyműködést, sőt még a demencia kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Az ausztráliai nemzeti kutatóintézet nemrég annak járt utána, hogy vajon összefüggésbe hozható-e a gombafogyasztás az agy egészségével. A vizsgálatokat azután kezdeményezték, miután már korábbi tanulmányok megállapították, hogy a gombákban található ergotionin segíthet a demencia elleni harcban, valamint az alvásminőséget is javíthatja.

Egy teljesen hétköznapi élelmiszer védhet meg a demenciától

Alulértékelt élelmiszer

Talán nem is tudják sokan, de a gomba egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkezik, hiszen kitűnő élelmirost-forrás. Ezenfelül béta-glükánokat (az egyik leghatékonyabb természetes immunsejt aktiváló anyag) is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. A gombák továbbá azon kevés élelmiszerek közé tartoznak, amelyek képesek D-vitamint felvenni, vagyis természetes módon tartalmazzák az említett vitamint.

Gombapaprikás tejmentesen

A gombapaprikás az egyik legkedvesebb pörköltfélénk, hiszen pikk-pakk megfő, laktató és könnyen elkészíthető diétásan vagy épp mentesen is. Ezúttal egy tejmentes, vegán verziót ...

Gombás-spenótos polentatorta

Gombás polentatorta, avagy pite – egy gazdag fogás, amely kiválóan alkalmas különleges alkalmak menüsorának megnyitására, vagy egy kényeztető vacsorának. Az egytálétel mellé ...

Illatos, erdei gombás rizottó

Könnyen elkészíthető erdei gombás rizottónk olyan gazdag ízű, hogy tuti felveszitek a repertoárba Kulináris igazság, hogy a gomba mindent jobbá tesz, legyen szó frissen szedettről, ...

Különleges összetevőt tartalmaz a gomba

A tudósok jelenlegi előfeltételezése tehát az, hogy az ergotionin nevű aminosav csökkentheti a demencia kockázatát, illetve javíthatja a memóriát és a hangulatot is.

Egyre több jel utal arra, hogy a gombafogyasztás összefüggésbe hozható a jó agyi egészséggel. Ez arra vezethető vissza, hogy a gombák olyan összetevőket tartalmaznak, mint az ergotionin, amelyről úgy gondoljuk, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként hat

– mondta Naomi Kakoschke, az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) vezető kutatója.

A kutatás keretében továbbá azt is megvizsgálták, hogy a napi ergotionin-fogyasztás milyen előnyökkel jár a kognitív funkciókra nézve olyanoknál, akik korábban memóriapanaszokkal rendelkeztek. A vizsgálatok még jelenleg is folynak, de nagy valószínűséggel hamarosan bebizonyítják majd hipotézisüket a kutatók.

Forrásunk volt.


Még több gomba:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...