4 étel, ami frissen tartja az agyunkat

Sajnos csak úgy, mint a többi szervünk, az idő múlásával az agyunk is folyamatosan öregszik és lassul. Szerencsére vannak olyan ételek, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük a folyamatot, lássuk, melyek ezek.

Bizony, nem csupán egy mítosz, tényleg vannak olyan ételek, amelyek segítenek abban, hogy az agyunk tovább fiatalabb maradjon, ezáltal lassítják az öregedéssel járó negatív hatásokat.

Hal

A legtöbb tengeri hal tele van ómega-3 zsírsavval, amit kulcsfontosságúnak gondolnak a kutatók az agy egészsége szempontjából. Mérsékelheti a demencia kialakulásának kockázatát, sőt a stroke rizikóját is csökkenti, és hozzájárul a mentális hanyatlás lassításához is. Ezen kívül létfontosságú szerepet játszik a memória javításában, különösen idős korban. Ha teheted, heti legalább kétszer fogyassz halat az agyad érdekében.

Olajos magvak

Az olajos magvak és diófélék tele vannak antioxidánsokkal és E-vitaminnal, melyek lassítják a kognitív hanyatlást. Persze érdemes ezekkel csínján bánni, hiszen igen magas a kalóriatartalmuk, így 12-14 szem mandulát (1 db kb. 1 g), vagy 3-4 egész dióbelet fogyasszunk egy nap.

Teljes kiőrlésű ételek

Ha gyakran eszünk teljes kiőrlésű ételeket, azzal támogatjuk az emésztőrendszerünket. Továbbá a teljes kiőrlésű ételekben gazdag étrend mellett kisebb az esélye annak, hogy az érfalakon plakkok halmozódjanak fel, így a véráramlás képes egészségesen ellátni az agyat, aminek köszönhetően sokkal tovább épp marad.

Áfonya

Az áfonyában lévő antioxidánsok képesek megvédeni az agyat a szabadgyökök károsító hatásaitól, és az olyan, korral járó állapotoknak, mint például a demenciának a következményeit is hatékonyan mérséklik.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek