Ne marháskodj, süss inkább áfonyás ökörszemet – Itt a recept

Vannak péksütemények, amelyek megérdemlik a „cukrászköltemény” és „süteményálom” jelzőket, az alábbi áfonyás ökörszem pedig puhán és porcukrosan vezeti a sort. Jöhet a recept?

Az ökörszem egy Kelet- és Közép-Európában népszerű péksütemény, amellyel talán már itthon is találkozhattunk. Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában rengeteg pékség pultjában láthatjuk őket mosolyogni, általában túróval, mákkal vagy valamilyen gyümölccsel, lekvárral töltve. Persze, ha épp nagyon vágyakozunk a kerek, puha édességek iránt, otthon is játszi könnyedséggel megalkothatjuk őket, főleg egy biztos recept birtokában. Most pedig pont egy ilyen következik. Micsoda szerencse!

Az áfonyás ökörszem receptjéért kattints a képre!

Az ökörszemekhez szükséged lesz a következőkre:

  • 530 g finomliszt
  • 1 tasak (7 gr) instant élesztő
  • 2.5 ml tej (langyos)
  • 70 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 70 g vaj (szobahőmérsékletű)

A töltelékhez pedig az alábbiakra:

  • 250 g ricotta
  • 50 g porcukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 g tojássárgája
  • 0.5 ek étkezési keményítő
  • 1 ek tejföl
  • 10 teáskanál áfonyadzsem
  • 60 g áfonya (két marék)
Az áfonyás ökörszem receptjéért kattints a képre!

A lisztet, a porcukrot és a sót a robotgép keverőüstjébe tesszük. A langyos tejet elkeverjük az instant élesztővel, és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

Elkezdjük összedolgozni, majd mikor a tészta kezd összeállni, hozzáadagoljuk a puha vajat kb. 3 részben. Miután a vaj is belekerült, egy jó 15 percig dagasztjuk robotgéppel (vagy kézzel).

Az elkészült tésztát letakarva, meleg helyen 50-60 percet kelesztjük, eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez nemes egyszerűséggel az összes hozzávalót (az áfonya és a lekvár kivételével) egy tálkában simára keverjük.

Kelesztés után a tésztát kb. 1 centi vastagra nyújtjuk és egy 8/10 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha nincs, pohárral vagy bögrével) köralakúra szaggatjuk. Az így kapott tésztakorongok közepét kiskanállal benyomkodjuk, egy viszonylag nagy mélyedést formázva, de a tésztának körben maradjon egy kis pereme.

Az áfonyás ökörszem receptjéért kattints a képre!

A mélyedésekbe adagoljunk a lekvárból egy teáskanállal, majd erre jöhet egy-egy jó nagy evőkanál töltelék. Végül a töltelékbe nyomkodjunk 3-4 szem áfonyát. A megtöltött tésztákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük körbe felvert tojássárgájával, majd sütés előtt még letakarva kelesszük 20-25 percig.

Ezalatt melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Kenjük meg még egyszer a tésztát tojássárgájával, majd süssük a sütőben kb. 25 percig, ahol duplájára nő és közben szépen megbarnul.

Sütés után, még langyosan szórjuk meg finoman porcukorral, és már tálalhatjuk is.

Az áfonyás ökörszem receptjéért kattints a képre!

Az áfonyás ökörszem receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodás és édes recept vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...