Ne marháskodj, süss inkább áfonyás ökörszemet – Itt a recept

Vannak péksütemények, amelyek megérdemlik a „cukrászköltemény” és „süteményálom” jelzőket, az alábbi áfonyás ökörszem pedig puhán és porcukrosan vezeti a sort. Jöhet a recept?

Az ökörszem egy Kelet- és Közép-Európában népszerű péksütemény, amellyel talán már itthon is találkozhattunk. Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában rengeteg pékség pultjában láthatjuk őket mosolyogni, általában túróval, mákkal vagy valamilyen gyümölccsel, lekvárral töltve. Persze, ha épp nagyon vágyakozunk a kerek, puha édességek iránt, otthon is játszi könnyedséggel megalkothatjuk őket, főleg egy biztos recept birtokában. Most pedig pont egy ilyen következik. Micsoda szerencse!

Az áfonyás ökörszem receptjéért kattints a képre!

Az ökörszemekhez szükséged lesz a következőkre:

  • 530 g finomliszt
  • 1 tasak (7 gr) instant élesztő
  • 2.5 ml tej (langyos)
  • 70 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 70 g vaj (szobahőmérsékletű)

A töltelékhez pedig az alábbiakra:

  • 250 g ricotta
  • 50 g porcukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 g tojássárgája
  • 0.5 ek étkezési keményítő
  • 1 ek tejföl
  • 10 teáskanál áfonyadzsem
  • 60 g áfonya (két marék)
Az áfonyás ökörszem receptjéért kattints a képre!

A lisztet, a porcukrot és a sót a robotgép keverőüstjébe tesszük. A langyos tejet elkeverjük az instant élesztővel, és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

Elkezdjük összedolgozni, majd mikor a tészta kezd összeállni, hozzáadagoljuk a puha vajat kb. 3 részben. Miután a vaj is belekerült, egy jó 15 percig dagasztjuk robotgéppel (vagy kézzel).

Az elkészült tésztát letakarva, meleg helyen 50-60 percet kelesztjük, eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez nemes egyszerűséggel az összes hozzávalót (az áfonya és a lekvár kivételével) egy tálkában simára keverjük.

Kelesztés után a tésztát kb. 1 centi vastagra nyújtjuk és egy 8/10 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha nincs, pohárral vagy bögrével) köralakúra szaggatjuk. Az így kapott tésztakorongok közepét kiskanállal benyomkodjuk, egy viszonylag nagy mélyedést formázva, de a tésztának körben maradjon egy kis pereme.

Az áfonyás ökörszem receptjéért kattints a képre!

A mélyedésekbe adagoljunk a lekvárból egy teáskanállal, majd erre jöhet egy-egy jó nagy evőkanál töltelék. Végül a töltelékbe nyomkodjunk 3-4 szem áfonyát. A megtöltött tésztákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük körbe felvert tojássárgájával, majd sütés előtt még letakarva kelesszük 20-25 percig.

Ezalatt melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Kenjük meg még egyszer a tésztát tojássárgájával, majd süssük a sütőben kb. 25 percig, ahol duplájára nő és közben szépen megbarnul.

Sütés után, még langyosan szórjuk meg finoman porcukorral, és már tálalhatjuk is.

Az áfonyás ökörszem receptjéért kattints a képre!

Az áfonyás ökörszem receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodás és édes recept vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk