Karácsonyi hangulatba eheted magad ezekkel a receptekkel

Itt van advent első hétvégéje, ezzel pedig kezdetét veszi a karácsonyi ünnepekre való hangolódás, készülődés. Ha egyelőre semmi kedved és ötleted a karácsonyon gondolkodni, készülődni, az alábbi ételekkel, italokkal pikk-pakk ünnepi hangulatba hozhatod magad.

Bár az év végi időszak rendszerint tele van rohanással, érdemes az adventi időszakot kihasználni arra, hogy apránként lecsendesítsük magunk körül a dolgokat. Ha éppen úgy érzed, semmi sem áll tőled távolabb, minthogy gyertyákat gyújts, miközben fenyőillat leng körbe, adunk néhány tippet, amivel kicsivel közelebb kerülhetsz az advent szelleméhez.

Advent karikacsapásra – így alapozd meg az ünnepi hangulatot

Fűszerek, illatok

Nemcsak a fenyőillat adja meg az ünnep varázsát, hanem számos olyan fűszer is, amit hagyományosan télen szoktunk használni.

Ilyen például a fahéj, amelyet rengeteg őszi, téli süteményben és ételben szokás használni, gondoljunk csak a fahéjas almára, szilvára, amit pitében, levesben, mindenféle krémekben remekül párosíthatunk.

De ilyen a szegfűszeg is, ami a forralt bor, grog és mindenféle fűszeres téli ital elengedhetetlen hozzávalója, remekül illik a narancshoz és húsokhoz is. Régi szokás, hogy egy narancsba szegfűszegeket dugdosnak – az illatuk együtt instant ünnepi hangulatot varázsol a lakásba, garantáltan karácsonyi dalokat lesz kedve hallgatni az embernek, amint megérzi összetéveszthetetlen aromájukat.

Lélekmelengető forralt fehérbor

A legjobb választás a hideg téli estéken: gyümölcsös, fűszeres, csodálatosan meleg forralt bor, ezúttal azonban fehérborból! Kuckózzatok be otthon, dobjátok össze, és kortyolgassátok ...

Hagyományok egyszerűbben

Bár a komoly, hosszabb előkészületeket igénylő süteményeket, mint például a mákos és diós bejgli, a zserbó vagy diós linzerek és mézesek még ráérünk elkészíteni, egy-két egyszerű süteménnyel már az advent első napjaiban megalapozhatjuk a hangulatot. Főszerepbe kerül a dió és a mák és a többi magféle – jöhetnek a diós muffinok, egyszerűbb almás sütemények dióval megszórva, a mákos kevert süti vagy az egyszerű vajas keksz, amire kerülhet dió, mandula, vagy más finomság. Ezek ízükben már megidézik a nagyszabásúbb desszerteket, de szerencsére fél óra alatt összedobhatók.

Diós háromszögek

A német karácsonyi-adventi süti, a Nussecke egy változata. Az eredetin csoki is van, de szerintünk ez így is elég tömör már! Dobozva zárva jó pár napig friss marad.

Ne csak édességekben gondolkozz

A diót, mandulát, sőt a szegfűszeget és fahéjat is használhatjuk sós ételekben – a hideg téli estéken épp szuper alkalom adódhat arra, hogy kipróbáljunk kicsit egzotikusabb, keletiesebb ízvilágú ételeket is. Sőt, bátran nyúljunk a gyömbérhez és curryporhoz is, egy jó, fűszeres egytálétel nemcsak átmelegít a nap végén, a fűszerek aromája a lakást is átjárja majd.

Ízletes szárnyas pho

Sokak számára elképzelhetetlen a nem marhából, de legalábbis jó adag disznóból készített pho, én se ettem túl sok emlékezetest. De ennek most vége, mert ez a csirke-kacsa pho ...

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

Ha van időnk, kipróbálhatjuk az egyik hétvégén a hagyományos pholevest is, ami igazi téli íz- és vitaminbomba, remek mély, fűszeres illatokkal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több karácsony itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...