Miért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?

A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.

Míg a tárkonyt a legtöbben a konyhában hasznosítják, egyes gyártók kozmetikumokhoz is előszeretettel alkalmazzák egyedi illata és összetevői miatt. A tárkonyt gyógynövényként is elismerik, emésztési rendellenességek vagy fogfájás kezelésére vetik be. Egyesek vízhajtó, mások étvágynövelő hatást tulajdonítanak neki.

Tárkonyos csirkeragu

A tárkonyos csirkeragulevest imádjuk, de miért ne készíthetnénk el főételként? Én pontosan ezt tettem. Köretként tésztát vagy rizst is kínálhatunk hozzá.

Tárkonyos raguleves vajgaluskával

Egy régi kedvenc, amit sokféleképpen készítettem már, most végre megosztom, mert nálunk mindig nagy sikert aratok vele. Természetesen gombával is gazdagíthatjuk, de ebben a melegben most ...

A nők a menstruációs problémákra is segítségül hívják. Mindezt orvosi kísérletekkel még nem bizonyították, így nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a tárkony fogyasztása ezekkel az előnyökkel járna. Azt viszont klinikai vizsgálatok is kimutatták, hogy a tárkonyt is tartalmazó gyógynövény-kombinációval kezelt emberek ritkábban éreztek hányingert műtét után. Nem világos, hogy a tárkony önmagában képes-e ezt előidézni.

Friss tárkony / getty

Két evőkanál friss, nyers tárkony körülbelül 5 kalóriát tartalmaz. A friss fűszernövény egy adagjában nincsen jelentős mennyiségű szénhidrát, fehérje vagy zsír. Egy evőkanál őrölt tárkony körülbelül 14 kalóriát, 1 gramm fehérjét, kevesebb mint 1 gramm zsírt és körülbelül 2,5 gramm szénhidrátot tartalmaz.  A tárkonyban A-vitamin, a C-vitamin és B6-vitamin van. Akadnak benne ásványi anyagok is, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, mangán és szelén – persze csak kis mennyiségben.  Így a fűszer nemcsak sajátos zamatot, hanem egy csipetnyi egészséget is hozzáad az ételeinkhez.

A tárkony üde, friss íze jól párosul a csirke-, a hal-, vad- és tojásételekhez - levesekben, ragukban a leggyakoribb. Friss tárkonyt több élelmiszerboltban vagy piacon találunk. Fontos, hogy élénkzöld leveleket keressünk, barna foltok nélkül. Amikor hazaérünk, papírtörlőbe csomagolva a hűtőben érdemes tárolni a friss fűszert. Szárított vagy őrölt formában minden bolt polcán elérhető. Mint minden száraz fűszert, ezt is hűvös, száraz szekrényben kell tárolni. Amikor tárkonyt használunk, az utolsó pillanatban adjuk hozzá a készülő ételhez, hogy teljes mértékben kihasználjuk a fűszer zamatát.

Ezeket olvastad már?

Nélkülözhetetlen fűszerek

A legfontosabb fűszerek következnek. Ez az összeállítás biztosan szerepel A Konyhafőnök éléskamrájában is. Közben pedig ajánlatokat adunk, melyik fűszert milyen kaspóba tedd.

Nosalty

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!