A sokoldalú datolya 3 egészségügyi előnye

A datolya természetesen édes, és számos étel zamatos kiegészítője lehet, ennek ellenére a legtöbben desszertnek választják.

A datolya tápláló gyümölcs. Fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat, ezért érdemes belefoglalni az ételekbe, harapnivalókba, italokba és csemegékbe is. Három szem datolya körülbelül 200 kalóriát, 54 gramm szénhidrátot, körülbelül 5 gramm rostot, egy gramm fehérjét tartalmaz. Van benne B-vitamin, K-vitamin, kalcium, vas, magnézium, kálium, cink és mangán. A datolya nem egyszerűen cukorbomba vagy üres kalória: vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett a datolya gazdag egészségvédő antioxidánsokban.

Egy cikk, amely a Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences folyóiratban jelent meg, kimondja, hogy a datolya természetes antioxidánsforrás, ami hozzájárulhat az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségek kezeléséhez. Az oxidatív stressz akkor következik be, amikor egyensúlyhiány van a sejtkárosító szabad gyökök képződése és a szervezet káros hatásai elleni küzdelem hatékonysága között. Ez pedig az öregedés és a sejtkárosodás előfutára. A datolya gyulladáscsökkentő és antimikrobiális vegyületeket is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy szerepet játszhat a fertőző betegségek elleni küzdelemben is. A datolyában lévő vegyületek elősegítik az agy védelmét is. A Neural Regeneration Research folyóiratban megjelent cikk szerint terápiás lehetőségként alkalmas az Alzheimer-kór ellen, mivel képes leküzdeni az agy gyulladását és az oxidatív stresszt.

A datolya nem szárított gyümölcs, csak annak tűnik

Sokan úgy gondolják, hogy a datolya szárított gyümölcs, de valójában nem az, nincs benne hozzáadott cukor. Ezért ha datolyát szeretnél az ételek édesítéséhez, akkor nem használod fel az ajánlott napi hozzáadott cukor mennyiségét. A datolya sokféle receptben használható édesítőszerként, beleértve a turmixokat, a zabpelyhet, a chia- vagy avokádópudingot és a pékárukat. Pürésített datolya mehet édességekhez, növényi tejbe, akár olyan kiegészítők közé, mint az apróra vágott étcsokoládé és a kimagozott cseresznye. A datolya sós ételekbe is illik: természetes édessége kellemes egyensúlyt adhat a salátákhoz és a főtt zöldségekhez is.

Ezeket olvastad már?

25 falnivalóan szilvás étel

A szilva igen népszerű a magyar gasztronómiában. Fogyasztjuk önmagában az ízéért, de lekvárok, befőttek, gombócok, és szilvás sütemények is színesítik a magyar konyhát.

Nosalty

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...