A sokoldalú datolya 3 egészségügyi előnye

A datolya természetesen édes, és számos étel zamatos kiegészítője lehet, ennek ellenére a legtöbben desszertnek választják.

A datolya tápláló gyümölcs. Fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat, ezért érdemes belefoglalni az ételekbe, harapnivalókba, italokba és csemegékbe is. Három szem datolya körülbelül 200 kalóriát, 54 gramm szénhidrátot, körülbelül 5 gramm rostot, egy gramm fehérjét tartalmaz. Van benne B-vitamin, K-vitamin, kalcium, vas, magnézium, kálium, cink és mangán. A datolya nem egyszerűen cukorbomba vagy üres kalória: vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett a datolya gazdag egészségvédő antioxidánsokban.

Egy cikk, amely a Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences folyóiratban jelent meg, kimondja, hogy a datolya természetes antioxidánsforrás, ami hozzájárulhat az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségek kezeléséhez. Az oxidatív stressz akkor következik be, amikor egyensúlyhiány van a sejtkárosító szabad gyökök képződése és a szervezet káros hatásai elleni küzdelem hatékonysága között. Ez pedig az öregedés és a sejtkárosodás előfutára. A datolya gyulladáscsökkentő és antimikrobiális vegyületeket is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy szerepet játszhat a fertőző betegségek elleni küzdelemben is. A datolyában lévő vegyületek elősegítik az agy védelmét is. A Neural Regeneration Research folyóiratban megjelent cikk szerint terápiás lehetőségként alkalmas az Alzheimer-kór ellen, mivel képes leküzdeni az agy gyulladását és az oxidatív stresszt.

A datolya nem szárított gyümölcs, csak annak tűnik

Sokan úgy gondolják, hogy a datolya szárított gyümölcs, de valójában nem az, nincs benne hozzáadott cukor. Ezért ha datolyát szeretnél az ételek édesítéséhez, akkor nem használod fel az ajánlott napi hozzáadott cukor mennyiségét. A datolya sokféle receptben használható édesítőszerként, beleértve a turmixokat, a zabpelyhet, a chia- vagy avokádópudingot és a pékárukat. Pürésített datolya mehet édességekhez, növényi tejbe, akár olyan kiegészítők közé, mint az apróra vágott étcsokoládé és a kimagozott cseresznye. A datolya sós ételekbe is illik: természetes édessége kellemes egyensúlyt adhat a salátákhoz és a főtt zöldségekhez is.

Ezeket olvastad már?

25 falnivalóan szilvás étel

A szilva igen népszerű a magyar gasztronómiában. Fogyasztjuk önmagában az ízéért, de lekvárok, befőttek, gombócok, és szilvás sütemények is színesítik a magyar konyhát.

Nosalty

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...