A datolya tápláló gyümölcs. Fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat, ezért érdemes belefoglalni az ételekbe, harapnivalókba, italokba és csemegékbe is. Három szem datolya körülbelül 200 kalóriát, 54 gramm szénhidrátot, körülbelül 5 gramm rostot, egy gramm fehérjét tartalmaz. Van benne B-vitamin, K-vitamin, kalcium, vas, magnézium, kálium, cink és mangán. A datolya nem egyszerűen cukorbomba vagy üres kalória: vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett a datolya gazdag egészségvédő antioxidánsokban.
Egy cikk, amely a Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences folyóiratban jelent meg, kimondja, hogy a datolya természetes antioxidánsforrás, ami hozzájárulhat az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségek kezeléséhez. Az oxidatív stressz akkor következik be, amikor egyensúlyhiány van a sejtkárosító szabad gyökök képződése és a szervezet káros hatásai elleni küzdelem hatékonysága között. Ez pedig az öregedés és a sejtkárosodás előfutára. A datolya gyulladáscsökkentő és antimikrobiális vegyületeket is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy szerepet játszhat a fertőző betegségek elleni küzdelemben is. A datolyában lévő vegyületek elősegítik az agy védelmét is. A Neural Regeneration Research folyóiratban megjelent cikk szerint terápiás lehetőségként alkalmas az Alzheimer-kór ellen, mivel képes leküzdeni az agy gyulladását és az oxidatív stresszt.
A datolya nem szárított gyümölcs, csak annak tűnik
Sokan úgy gondolják, hogy a datolya szárított gyümölcs, de valójában nem az, nincs benne hozzáadott cukor. Ezért ha datolyát szeretnél az ételek édesítéséhez, akkor nem használod fel az ajánlott napi hozzáadott cukor mennyiségét. A datolya sokféle receptben használható édesítőszerként, beleértve a turmixokat, a zabpelyhet, a chia- vagy avokádópudingot és a pékárukat. Pürésített datolya mehet édességekhez, növényi tejbe, akár olyan kiegészítők közé, mint az apróra vágott étcsokoládé és a kimagozott cseresznye. A datolya sós ételekbe is illik: természetes édessége kellemes egyensúlyt adhat a salátákhoz és a főtt zöldségekhez is.
Ezeket olvastad már?
11 mennyei FÜGÉS édesség
Sütöttél már süteményt fügével? Nem tudod, hogyan állj neki? Mutatunk néhány nagyszerű receptet, amellyel biztosan nagy sikert arathatsz a konyhában!
NosaltyMinden, amit a fügéről tudni érdemes
Még éppen tart a fügeszezon, összegyűjtöttünk néhány tippet és felhasználási javaslatot, amit érdemes kipróbálni és észben tartani a kiválasztásától az elkészítéséig.
Macsuga Viktória14 őszköszöntő sütemény dióval
Beköszöntött az ősz, búcsút intünk a nyárnak. Szomorkodás helyett használjuk ki a hűvös időt: végre bekapcsolhatjuk a sütőt, és süthetünk benne diós finomságokat!
Nosalty25 falnivalóan szilvás étel
A szilva igen népszerű a magyar gasztronómiában. Fogyasztjuk önmagában az ízéért, de lekvárok, befőttek, gombócok, és szilvás sütemények is színesítik a magyar konyhát.
Nosalty