A mangó lehet a ráncmentes élet titka?

Lehet, hogy a fiatalság forrása helyett a fiatalság mangófájáról kellene beszélnünk?

Úgy tűnik, szépségápolási szempontból a mangóval igazán óvatosan kell bánni: a Kaliforniai Egyetem friss kutatása szerint ha éppen eleget eszel belőle, lényegesen csökkenhet a ráncaid mennyisége, ha viszont túl sokat fogyasztasz, akkor romolhat a bőrminőséged.

A kutatás szerint azok az egyébként világos bőrű nők, akik minden héten négyszer megettek fél csészényi Ataulfo-mangót, két hónap elteltével 23 százalékkal láttak kevesebb ráncot magukon. Négy hónappal később ez az arány kicsit csökkent, de nem lényegesen: a nők legtöbbje 20 százalékkal látta ránctalanabbnak magát. A szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy az Ataulfo-mangók tele vannak béta-karotinnal és antioxidánsokkal, amelyek mindegyike hat a bőrminőségre is, mivel segít megküzdeni a sejtszintű sérülésekkel.

A túl sok sem jó

A kutatásból az is kiderült, hogy azok, akik nem fél, hanem egy teljes csészényi mangót ettek egy héten négyszer, ugyanígy két hónapon keresztül, már ráncosabbnak látták magukat, mint korábban. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ennyi mangó már túl sok cukorbevitellel jár, ami pedig nem tesz túl jót a bőrnek.

Azt meg kell jegyezni, hogy a kutatás elég kevés résztvevővel készült: a szakértők mindössze 28, menopauzán túlesett, nagyon világos bőrű nőt vizsgáltak. Az eredmények nem szubjektívek: bár megkérdezték az alanyokat is, hogyan látják a bőrüket, a kutatók készítettek képeket nagy felbontású kamerával is róluk. A rendszer, amit ezután használtak, lehetővé tette, hogy ne csak vizualizálják a ráncokat, hanem meg is számolják őket. A Nutrients tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból egyértelműen látszik, hogy a kamera által számszerűsített eredmények megegyeztek azzal, amit a résztvevők maguk is láttak: a rendszeres mangófogyasztás segített a ráncok enyhülésében, a túl sok viszont rosszabbá tette a helyzetet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...