Miért szeretjük annyira a krémleveseket? A nevükben rejlik a válasz: mert krémesek. Az ősz egyik sztárzöldségét, a sütőtököt nem is kell nagyon turbózni, lepürézve maga a krémcsoda, szósznak, öntetnek, sütinek, levesnek nagyszerű textúrájú. Most a két utóbbi esetre hoztunk egy-egy tökéletes, példaértékű receptet, ezeket is próbáljátok ki a szezonban.
Citrusos-almás sütőtökkrémleves
Egy kis nyár érzés az őszben - ezt kínálja ez a leves. Ha valami nagyon üdítőre vágytok, ezt a citrusos-almás sütőtökkrémlevest készítsétek el! Nincs benne tejtermék, így tejallergiásak vagy laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A plusz krémesítésért a burgonya felel, amit egy kevés mogyoróhagymával, almával párolunk össze. Amennyiben teljesen vegán módra szeretnénk elkészíteni, akkor használjunk hozzá zöldségalaplevet, máskülönben csirkealaplével is működik a dolog.
Két legyet üthetünk egy csapásra, ha a levesbe kerülő alma héját kisebb darabokra szedve, egy tálcán, a sütőtök mellett-alatt-felett megsütjük chips-nek. Ez lehet majd a tálalásnál a díszítés. A gránátalma magja nemcsak klasszul mutat majd mellette, de tényleg nagyon jó ízkombinációt alkot az almás-citrusos, üde sütőtökös lével!
A legkrémesebb sütőtökpite
Valljuk be, aki szereti a sütőtököt, már számtalan sütőtökös sütireceptet kipróbált. Egyikbe reszelni kell a tököt, a másikhoz főzve, pürézve adjuk hozzá. De vajon próbáltátok-e már sűrített tejjel? Ez adhat még egy menő, testes ízt és állagot neki. Annyira megadja, hogy tényleg kell egy gombóc fagyi a tálalásnál, amivel feloldjuk ezt. Olyan párost alkotnak, amit nem lehet megunni...legszívesebben addig ülnénk a tál mellett, ameddig látunk rajta akár egy morzsát is a legkrémesebb sütőtökpitéből!
Legközelebb sütve is kipróbálom, vagyis úgy adom majd a tésztához a sütőtökpürét, hogy nem vízben főzöm, hanem sütőben sütöm. Ahogy a levesnél, itt is lehet kis plusz ízt hozzácsempészni a mézzel, a chilivel. Igen, az is pikánssá tehet egy pitét, ha nem gyerekeknek készítjük. Ugyanakkor fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval is megszórhatjuk, akkor ezeket a fűszereket később csak kóstolás után kell maximum hozzáadni. Ahogy sül a tök, mert hát végeredményben a sütőtök sütve az igazi, ahogy a neve is mondja, nagyszerűen kiválik belőle az édes-cukros leve, ami rákaramellizálódik, és akár bármilyen egyéb ízesítés nélkül is fantasztikus hozzáadott ízt generál. Te hogyan teszed a pitéhez? Írd meg nekünk!
Ezeket olvastad már?
Céklából pink, spenótból zöld, répából sárga olasz tésztákat készítettünk, íme,...
Nem csak álmodoztunk színes tésztákról, el is készítettük őket. Nézzétek, milyen szépek lettek a céklával, sárgarépával és spenóttal színezett olasz tésztakülönlegességek!
GrétiEzt a 2 könnyed és gyors, mégis különleges CSIRKEHÚSLEVEST ki...
Egy szuper erős csirkeleves-összeállítással jelentkezünk. A dolog különlegessége, hogy ezek olyan jól esnek most télen, ahogyan majd nyáron is. Nézd meg tippjeinket!
GrétiÍgy készül az olaszok csörögefánkja és kagyló alakú tésztabatyuja
Imádjuk a farsangot, de nem csupán a beöltözős bulik miatt. Minket a fánkok és a sütik hoznak igazán lázba! Most Olaszországból hoztunk nektek két receptet.
GrétiÍgy készül a tökéletes piskóta, szerintünk
A piskótakészítés ott szerepel az öt legrettegettebb konyhai mutatvány között. Ha nincs egy jól bevált recepted, most megmutatjuk, hogyan süss habkönnyű tésztát!
Gréti