A zsenge zöld labdacs: beköszöntött az isteni ZÖLDBORSÓ

A nyár egyik legszebb pillanata, amikor leszüretelhetjük a friss borsót, vagy a piacokon, boltokban először találkozhatunk a halmokba tornyozott zöldborsóval, amelyet sokan akár magában nyersen is boldogan fogyasztanak. De milyen finomságot készítsünk belőle?

A zöldborsóval kapcsolatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy egy idényzöldséggel van dolgunk, aminek első vetése éppen nyár elejére szokott beérni. A zöldborsó ugyanis nagyon jól fagyasztható, élvezeti értékében, ízében gyakorlatilag szinte teljesen megegyezik a frissel. Azért csak majdnem, mert a frissen fejtett zöldborsó harsogó üdeségét egy fagyasztott változat sosem fogja megközelíteni, de ez nem is baj. Van abban valami ünnepi, hogy ezt a zöld, nyári, friss ízt csak az év egy adott szakában élvezhetjük.

A zsenge zöld labdacs: beköszöntött az isteni ZÖLDBORSÓ

Vannak, akik a borsót éppen ezért szinte csemegeként, magában, frissen a hüvelyből fejtve eszegetik, és éppen ezért ajánljuk, hogy ha hőkezelésre kerül a sor, mindenképp törekedjünk arra, hogy minél inkább megőrizzük a borsó roppanósságának megőrzésére. Egyszóval ne főzzük túl, annál édesebb és finomabb lesz.

Levesbe ne sajnáld

A friss, nyári zöldségleveseknek, galuskával, friss répával és további tavaszi zöldségekkel készülő ételeknek egyik főszereplője a zöldborsó, amely akár önmagában is főételként szerepelhet a menüben, a legjobb, ha valami könnyű édes süteményt kínálunk utána. A zöldborsókrémleves pedig ilyenkor nyáron az egyik legfinomabb, legüdítőbb fogás, amit sűríthetünk tejjel vagy tejszínnel, de nagyszerű önmagában is, a titok, hogy jó teljesítményű turmixgéppel pürésítsük, és ha van időnk, le is passzírozhatjuk tálalás előtt.

A borsófőzelék újjászületése

A friss borsóból klasszikus, sok liszttel készülő főzeléket készíteni vétek, elnyomjuk vele a zöldség üdeségét. A főzelékre gondoljunk ehelyett egyfajta krémként, sűrítsük inkább önmagával vagy kiskanálnyi keményítővel. Az új répából, karalábéból és frissen fejtett borsóból készülő finomfőzelék pedig – kiváltképp, ha alaplével főzzük – távolról sem fog emlékeztetni régi menzás élményeinkre. A titok minden esetben a rövid főzés, legyen minden ress, friss.

Újragondolt finomfőzelék

A finomfőzelék valóban tud finom lenni - az egykor francia köretként ismert répa-borsó-karalábé kombó az előző rendszer menzáin vált lisztes-rántásos főzelékké. Ez az újhullámos ...

Citromos zöldborsókrém

Bevallom, én magam sem gondoltam, hogy ennyire finom lesz a végeredmény, amikor nekiálltam elkészíteni ezt a krémet. Én most fagyasztót ürítettem, és a maradék mirelitet használtam fel, ...

Igazán finom főzelék

Az én generációmnak a finomfőzelék az, ami a szüleimének a csukamájolaj - gyermekkori rémálmaink listavezetője, amellett, hogy nem engednek vasárnap Disney-délutánt nézni. Amúgy sem ...

Borsót mindenbe is

A borsó egyúttal az a zöldségféle, amely minden zöldséges ételben elfér, legyen az egyszerű köret, valamilyen zöldséges ragu, zöldséges fasírt, pite, vagy éppen valamilyen olaszos hangulatú tésztafeltét – a friss borsó, cukkini és újhagyma triója tejszínes, mascarponés vagy ricottás szósszal az egyik legfinomabb és leggyorsabban összedobható ebéd- vagy vacsoraopció ilyenkor.

Zöldborsós rizottó

Lassan itt a borsószezon, így esett a választásom a borsós rizottóra. Bevallom, a mai ebédhez még fagyasztott borsót használtam, de remélem, hamarosan már saját termésből is ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyag itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...